Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

15 bin kisiye tahliye karari hayata geçti

15 bin kisiye tahliye karari hayata geçti

Cumhurbaskani Abdullah Gül denetimli serbestlik yasasini dün onayladi. Buna göre, hapisteki yaklasik 15 bin kisiye af geldi. Yasa geregi mahkumlar tek tek serbest birakilmaya baslandi. Bursa E Tipi Açik ve Gemlik Açik cezaevlerindeki 80 tutuklunun tahliye

Istanbul- Adalet Bakanligi verilerine göre, 9 Ocak 2013 itibariyla Türkiye`deki ceza infaz kurumlarinda 32 bini tutuklu, 104 bini hükümlü olmak üzere yaklasik 136 bin kisi bulunuyor.

Yasa kapsaminda Bursa E Tipi Açik ve Gemlik Açik cezaevlerindeki 80 hükümlü tahliye edildi.

Iyi halli mahkumlarin dosyalari infaz hakimleri tarafindan tek tek inceleniyor. Bursa`da yaklasik 550 hükümlünün yasadan yararlanacagi belirtiliyor.

Metris Cezaevi`ndeki agir ve yatalak hasta 13 hükümlü tahliye edildi.

Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Infazi Hakkinda Kanunda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunun Resmi Gazete`de yayimlanmasinin ardindan, yatalak ve agir hastalarin tahliyesine baslandi.

Metris Cezaevi`ndeki yatalak ve agir hasta 13 hükümlünün tahliyesi, ambulanslarla ve yakinlarinin araçlariyla gerçeklestirildi.

Cezaevi önünde konuya iliskin gazetecilere açiklama yapan Bakirköy Cumhuriyet Bassavcivekili Bayram Köroglu, ``Yasa kapsaminda, maruz kaldigi agir hastalik nedeniyle ceza infaz kurumu kosullarinda hayatini yalniz idame ettiremeyen, bu husus Adli Tip Kurumu raporuyla tespit edilen 13 hükümlünün cezalarinin infazinin, Bassavciligimizca, iyilesinceye kadar geri birakilmasina karar verildi`` dedi.

Köroglu, tahliyelere R (rehabilitasyon) tipi ceza infaz kurumundan baslandigini bildirdi.
Hükümlülerden Istanbul`da yakinlari olanlarin yakinlarina teslim edilecegini anlatan Köroglu, yakinlari olmayan veya il disinda olanlarin ise Istanbul Aile ve Sosyal Politikalar Il Müdürlügü tesislerinde misafir edilecegini kaydetti. Köroglu, 13 kisiden sadece birkaçinin yakininin Istanbul`da bulundugunu, digerlerinin yakinlarinin ise il disinda oldugunu ifade etti.

Bayram Köroglu, tahliyeler de su anda hiçbir sikintinin bulunmadigini ve tahliyelerin devam ettigini dile getirerek, ``Bu tahliyeler, hastalik nedeniyle yapilan tahliyeler. R tipinde kalan 84 mahkumumuz var. Adli Tip Kurumu`ndan gelen raporlar dogrultusunda tahliye ediyoruz. Kurum, R tipinde bulunan bu 84 kisiden bazilarinin tahliyesini uygun bulmadi. Bu mahkumlarin sadece cezalari erteleniyor. Iyilestiklerinde tekrar cezaevlerine getirilecekler``diye konustu.

Yasa kapsaminda serbest birakilacak mahkumlarin da oldugunu ve birkaç gün içerisinde tahliyelerin baslayacagini belirten Köroglu,``Bulunmus olduklari il ya da ilçelerdeki Bassavciliga bagli Denetimli Serbestlik Sube Müdürlügü`ne gidecekler. Burada onlarin kisiliklerine göre program belirlenecek. Programin aksi yönünde hareket ederler veya suç islerlerse tutanak hazirlanacak ve savciliga gönderilecek. Daha sonra cezaevlerine tekrar gönderilecekler`` ifadelerini kullandi.

Istanbul Aile ve Sosyal Politikalar Il Müdür Yardimcisi Nesim Tanglay ise``Savcimizin bahsettigi gibi gidecek yerleri olmayanlari bakim merkezlerimizde agirlayacagiz. Konaklamalarini saglayacagiz. Saglik hizmetlerini de biz saglayacagiz. Ailesi olanlari da ailelerine teslim edecegiz`` dedi.

6411 sayili Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Infazi Hakkinda Kanunda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun`un 13. maddesi, 5275 sayili Infaz Kanunu`nun ``Denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanin infazi`` baslikli 105/A maddesinin iki bendinin 31 Aralik 2015`e kadar uygulanmamasini öngörüyor.

Uygulanmayacak hükümler, hükümlülerin denetimli serbestlikle tahliyeleri için ``açik ceza infaz kurumunda cezasinin son 6 ayini kesintisiz olarak geçirme`` sartini düzenliyor.

Bu sartin uygulanmasinin askiya alinmasi, cezaevlerindeki yaklasik 15 bin hükümlünün, kosullu saliverilme tarihlerinden daha önce ceza infaz kurumlarindan saliverilmelerinin önünü açiyor.

Hükümlülerin cezalarinin denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazina, Infaz Hakimleri karar verecek.

Bakanligin denetimli serbestlikle ilgili yaptigi düzenlemelerle daha önce 30 bine yakin hükümlü tahliye edilmisti.

Ankara`da 600 kisi uygulamadan yararlanabilecek

Ankara`daki ceza infaz kurumlarinda, denetimli serbestlikle saliverilebilecek durumda yaklasik 600 hükümlü oldugu bildirildi.

Öta yandan, kanunun, kapali cezaevlerindeki evli hükümlülerin esleriyle görüsebilmelerine imkan taniyan düzenleme dogrultusunda, Ankara`daki bazi ceza infaz kurumlarinda odalarin tamamlandigi kaydedildi. Diger ceza infaz kurumlarinda da tadilat çalismalarinin sürdürüldügü ifade edildi.

400 agir hasta da çikacak

Ayni Kanun ile ``Agir bir hastalik veya sakatlik nedeniyle ceza infaz kurumu kosullarinda hayatini yalniz idame ettirememe`` hali de infazin ertelenmesi nedenleri arasina alindi.

Buna göre; maruz kaldigi agir bir hastalik veya sakatlik nedeniyle ceza infaz kurumu kosullarinda hayatini yalniz idame ettiremeyen ve toplum güvenligi bakimindan tehlike olusturmayacagi degerlendirilen mahkumun cezasinin infazi, iyilesinceye kadar geri birakilabilecek. Terörle Mücadele Kanunu kapsaminda mahkum olanlarin da infazi ertelenebilecek.

Kanun`un yasalasmasiyla su anda ceza infaz kurumlarindaki yaklasik 400 hasta mahkumun durumlari tekrar degerlendirilecek ve bunlardan yasanin aradigi sartlari tasiyanlarin cezalarinin infazina karar verilebilecek.
 



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli