Bugün, 19 Eylül 2024 Perşembe

100 BIN SURIYELI DEVLET MEMURU ALINACAK

100 BIN SURIYELI DEVLET MEMURU ALINACAK

Dis ülkelerin Türkiye üzerinde oynanan oyunlara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Türk gençleri issiz dururken, fakirler aç dururken, Suriyeden gelen göçmenlere en güzel kiyaklar yapiliyor. Türkiye`ye girerken belge alan Suriyeli vatandaslar için Kamu Pe

100 BIN SURIYELI DEVLET MEMURU ALINACAK

Dis ülkelerin Türkiye üzerinde oynanan oyunlara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Türk gençleri issiz dururken, fakirler aç dururken, Suriyeden gelen göçmenlere en güzel kiyaklar yapiliyor. Türkiye’ye girerken belge alan Suriyeli vatandaslar için Kamu Personeli Seçme Sinavi’na gerek kalmaksizin 100 bin memur alimi yapilacak..

 
 

Birlesmis milletler daha geçen hafta yeni bir karar aldilar. Bize göçmen göndermeyin. Size 3 milyar Erou gönderelim dediler. Yani göçmenleri vatanlarina sokarak ülkelerinin huzurunu bozmak istemiyorlar.  Bu yetmiyormus gibi simdi de yeni bir kararname ile 100 bin Suriyeli devlet dairelerinde ise alinacak. Yani dis ülkeler Türkiye’ye zehirli igne vurarak narkoz vermeye devam ettigi halde hala bir yetkiliden itiraz sözleri duyulmuyor.

 

Milli Egitim Bakanligindan yapilan açiklamalara göre  savastan kaçip Türkiye’ye siginan Suriyeli mültecilere hükümetten büyük bir kiyak geliyor. Suriyeliler Kamu Personeli Seçme Sinavi’na girmeden memur olabilecek. Üstelik sadece Türkiye’ye girerken kendilerine verilen belgeleri göstermeleri yeterli olacak..

Habere göre memur olabilmek için bütün bir yil Kamu Personeli Seçme Sinavi’na hazirlanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaslari gibi Suriyeli mülteciler de, kendilerine verilen giris kartiyla artik memur olabilecekler. 2 milyon Suriyeli mültecinin yasadigi ülkemizde bunlardan 100 bini 657 tabi memur olabilecek. Özel yapilacak olan sinav ile memur olabilecek olan mülteciler devletin farkli kurum ve kuruluslarinda yardimci hizmetlerde çalistirilacak.

Türkiye’de Suriyeli mültecilere kadro açilacak olmasi ise bazi çevreler tarafindan tepkiyle karsilandi.  Bu yil bir ay erkene alinarak Mayis ayinda yapilmasi planlanan KPSS’ye girecek olan issiz memur adaylari, sinava hazirlanmak için yeterli sürenin olmadigindan yakinirken seçim hükümetinin böyle bir karar almasi ise çifte standart olarak ifade ediliyor.

Yönetmelik 2014 Yilinda Çikmisti

Geçtigimiz yil Milliyet`te yer alan habere göre Sayilari 2 milyon sinirina yaklasan Suriyeli mülteciler için beklenen yönetmelik çikti. Düzenlemeye göre, siginmacilara Türkiye`de pasaport gibi kabul edilecek birer kimlik karti dagitilacak.

Yasal olarak çalisma imkani taninacak olan Suriyeliler, is için ilk olarak büyüksehirlere ve bölge kentlerine yerlestirilecek. Sektör ve isletme basina `Suriyeli siniri` olacak. Isçilikten, ögretmenlik ve mühendislige kadar degisen mesleklerde is bulabilecek olan Suriyelilere yönelik prim destegi de gündemde.

Suriye`den göç edenlerin barinma ve istihdamina yönelik Geçici Koruma Yönetmeligi Resmi gazete`de yayimlanarak yürürlüge girdi. Çogunlugu Suriyeli göçmenleri içine alan düzenlemeye göre, Türkiye sinirindan geçerken tespit edilen yabancilar ya da "makul süre" içinde yetkililere basvuranlara idari para cezasi kesilmeyecek.

Suç isleyen kapsam disi

Türkiye`ye gelen siginmaci yabancilar, iskence tehdidi ya da kimlikleri nedeniyle baski altinda olacaklari yerlere geri gönderilemeyecek. Düzenlemeden, "kitlesel akin" dönemlerinde Türkiye`ye gelenler yararlanacak, önce gelenlere koruma statüsü uygulanmayacak. "Zalimce eylem yaptigi" düsünülenler ile terör eylemi planladigi ya da terör eylemlerine karistigi tespit edilenler uygulamadan yararlanamayacak. Ciddi suçtan mahkum olanlar, Türkiye`de ceza gerektiren eylemlerde bulunanlar veya hakkinda insanlik suçu hükmü bulunanlar da statüye alinmayacak.

Beyanla kimlik verilecek

Türkiye`ye siginmak isteyen yabancilarin üzerleri, esyalari ve araçlari asker tarafindan aranacak. "Asker olmayan silahli unsurlar" ise silahsizlandirilacak. Kimligi olmayan yabancilarin beyani esas alinacak.

Fotograf ve parmak izi alinacak olan siginmacilara Içisleri Bakanligi tarafindan ücretsiz "koruma kimlik belgesi" verilecek. Siginmacilar, Göç Idaresi Genel Müdürlügü tarafindan belirlenen illere gönderilecek.

Gaziantep`ten çok talep var

Yetkililer, siginmacilarin tüm illerde çalismasina sicak bakmiyor. Suriyelilerin, büyük kentler ile güney ve Güneydogu kentlerinde çalistirilmasi olasi. Özellikle Gaziantep`te Suriyelilerin çalismasi için büyük talep oldugu belirtildi. Bayburt, Bitlis gibi küçük illerin de Suriyeli istihdamina açilmasi söz konusu.

Pamuk toplama, tekstil gibi islerde Kaçak olarak çalisan Suriyelileri sistem içine almayi hedefleyen sistem uyarinca, sektör ve isletme basina Suriyeli limiti getirilebilecek. "Bir fabrikanin en fazla yüzde 10`u siginmacilardan olusabilir" ya da "tekstil isçilerinin yüzde 20`si Suriyeli olabilir" gibi limitler belirlenecek.

Ücret skalasi belirlenecek

Suriyeli isçiler sadece fiziksel agirlikli islerde çalismayacak. Suriye`den çok sayida ögretmen, mühendis ve tercümanin da Türkiye`ye geldigi, sirketlerin talep etmesi halinde bunlarin da çalisabilecegi belirtildi.

Isçilerin maas ve sosyal güvenlik konulari daha sonra netlesecek. Suriyeli isçilere, yaptiklari ise göre mevcut asgari ücretin üzerinde ayri bir asgari ücret belirlenmesi gündemde. Suriyelilere düsük prim belirlenmesi ya da primlerinin devlet tarafindan ödenmesi de seçenekler arasinda.

Dogum kontrolü desteklenecek

Yabanci kimlik numarasi alan siginmacilar, katilim payi ödemeksizin tedavi hizmeti alabilecek. Siginmacilara, "üreme sagligi" destegi verilecek, uyusturucu bagimlilari tedavi edilecek.

Sosyal yardimlardan yararlanmalari saglanacak siginmacilara tercümanlik hizmeti de verilecek. Psikolojik destek alacak olan yabancilar, insan kaçakçiligi girisimlerine karsi da korunacak. TÜIK tarafindan istatistiki bilgileri tutulacak olan siginmacilarla ilgili islemler konusunda MIT Müstesarligi`nin istihbari talepleri de yerine getirilecek.

Isveren Suriyeli isteyecek

Siginmacilara, geçici koruma süresince çalisma izni verilebilecek. Milliyet`in aldigi bilgiye göre, öncelikle Içisleri Bakanligi tarafindan siginmaci tespiti yapilacak. Siginmacilar kadin, çocuk ve erkek olarak sayilacak. Yapilan tespitlere göre koruma kimlik belgesi alacak olan siginmacilar, isverenlerin taleplerine göre ise yerlestirilecek. Isverenler, çalistirmak istedikleri Suriyelilerin kimlik örnekleriyle Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi`na basvuracak.

Bu kimlikler pasaport yerine de geçecek. Yetkililer, "Çogu siginmaci olmak için pasaportunu yirtiyor. Artik statüleri belli olacak" diye konustu.

Bakanlik Açiklamisti

Milli Egitim Bakanligi bu yil içerisinde Suriyeli ögretmenlerin Suriyelilere yönelik olusturulan geçici egitim merkezlerinde yürütülen egitim ögretim faaliyetlerinde gönüllülük esasina uygun olarak istihdam edileceklerini açiklamisti.



  • Perşembe 22.5 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu