Tarih: 01.01.2018 00:00

?BIR`E ÇEYREK KALA KASTAMONU?

Facebook Twitter Linked-in

“BIR’E ÇEYREK KALA KASTAMONU”

Istamonu Haber* gazetesi tarafindan 14 Eylül Pazar günü üçüncüsü düzenlenen “Bire Çeyrek Kala” isimli toplantiya Kastamonulu iki degerli dostumla birlikte katildim.

Gazetenin son sayisinda yer alan toplantiya çagri metninde söyle yaziyordu. “Istanbul’da siyasetin içinde olan Kastamonululari tanimak ve siyasi arenada farkindalik yaratmak adina düzenlenen (…) programin üçüncüsünde, il yönetiminde önemli görevlere sahip Kastamonululari bir araya getirecek.

Daha önce Istanbul’daki Kastamonulu Belediye Baskan Yardimcilari ve Milletvekillerinin katilimiyla düzenlenen panellerde oldugu gibi ‘Siyasetin Neresindeyiz?’ sorusu bu sefer de il yöneticileri tarafindan cevaplanacak.”

Çagri metninde konusmacilarin isimleri, görevleri ve konusma yapacaklari konu basliklari da yer aliyordu. Konusmacilarin kim oldugundan daha da önemlisi iyi seçilmis konu basliklari idi. Bir Kastamonulu olarak katilmasak olmazdi. Buna göre;

-AKP’den Mehmet Umur, ‘Son 10 yilda Istanbul Siyasetinde Kastamonulularin varligi’                                                                                                                                  

-CHP’den Mehmet Diribas, ‘Kastamonu STK ve siyasetçilerinin diyalog ve iletisim eksikligi’                                                                                                                 

-MHP’den Prof. Dr. Numan Konuk, ‘Kastamonulularin siyasette ortak vizyon belirleme problemi’                                                                                                           

-SP’den Abdullah Sevim, ‘Istanbul’da bölgesel siyaset yapmanin zorluklari ve metropol kaynasmasi’                                                                                                     

–BBP’den Ahmet Yelis, ‘Kastamonulularin Istanbul’daki dagilimi ve demografik yapiya etkileri’ üzerine sunumlar yapacakti.

Yapacaklardi diyoruz, çünkü programi izleyince davetlilere bu konu basliklarina uygun yeterli bir içerik bilgilendirmesi yapilmadigini gördük. En azindan benim açimdan adeta bir hayal kirikligi olmustu. Niçin böyle bir degerlendirme yaptigimi ise sizlerle paylasmak istedim.

Öncelikle sunu hemen belirtelim ki bir konusmaci disinda, baslik ve içerik iliskisi nerdeyse yok gibiydi. Konusmacilar uzun girislerden sonra asil konularini, ya bir iki cümleyle geçistirdiler ya da çok baska seyler anlatmayi yeglediler. Ellerinde ne konu basliklarina uygun yetersiz de olsa bazi rakamlar, ya da arastirmalar vardi, ne de sorunun sosyolojik boyutunu ve siyasal nedenlerini tahlil edebilecek düzeyde bir bilgilendirme yapildi.

Ama hepsinin ortak söylemi Istanbul’da ki bir milyon ikiyüzellibinin üzerindeki Kastamonulunun siyasette yeterince agirliginin olmamasi ve milletvekilligi düzeyinde ki yetersiz temsili idi. Bunun asilabilmesi için önerdikleri tek dogru sey ise siyasete katilmalari, çesitli organlara aday olmalari ve süreklilik saglamalariydi.

Konusmacilarin genel olarak anlattiklarina gelince; Ahmet Yelis ‘agirlikli olarak, Istanbul nüfusunun yüzde onuna sahipsek, milletvekili sayisin da yüzde onuna sahip olmaliyiz’ diyerek kulaga hos gelen seyler söyledi ancak bunun nasil gerçeklik bulacagini anlatamadi.

SP’li konusmaci ise süresinin yaridan fazlasini yaratan, yaratilan iliskisine ayirdiktan sonra, “Bölgesel siyaset yapmali miyiz? Bir insanin durdugu yer yanlis ise, sirf Kastamonulu diye onu destekleyecek miyiz? Kastamonu’ya hizmet etmek, onlarin dertleriyle ilgilenmek güzel ama Kastamonuculuk yapmak güzel bir sey degil” diyerek sözlerini tamamladi.

AKP’li konusmaci ise sözde ‘Son 10 yilda Istanbul Siyasetinde Kastamonulularin varligini’ anlatacakti ama tüm konusma süresini sadece kendi partisinde su anda çesitli görevlerde olanlarin bilgisini vermekle geçirdi. Ilave olarak da Istanbul’un 39 ilçesinden sadece 5 tanesinde Kastamonulu Belediye Baskan Yardimcisi oldugunu belirtti.

CHP’li konusmaci ise konu basligina uygun içerikte sunum yapan tek konusmaciydi diyebiliriz. En azindan süresinin tamamina yakinini konusuna ayirmisti. ‘Kastamonu STK ve siyasetçilerinin diyalog ve iletisim eksikligi’  baslikli konusmasinda bazi STK ve Yöresel Derneklerin yönetimine egemen olan siyasi anlayislarin, siyasi partiler ile iliskilerinde ayrimcilik yaptiklarini, etkinliklerine katilim ve destek veren kisi ve kurumlarin hangi partiden olduklarina göre yaklasim gösterdiklerini bazi örneklerle anlatti.                     

  Bu söyledikleri ile de salondan alkis ve karsi durus tepkileri birlikte yükseldi. Agirlikli olarak iktidar partisi yandaslari bu sözlerden rahatsiz olmustu.

Bütün bu süre içerisinde moderatör ne mi yapti dersiniz? Baslarda konusmacilarin sözlerini bitirmesi üzerine kisa bir özet yaparken, iktidar partili konusmaciya sözü vermeden önce son konusmaciya ait özeti yaptiktan sonra kendisi de uzun bir konusma yapma ihtiyaci hissetti.

Daha önce konusmasini zaten özetlemis oldugu MHP’li konusmacinin (bir önceki konusmaci) söyledikleri iktidar partisini ve kendisini rahatsiz etmis olacak ki, isim vermeden cevap verme zorunlulugu hissetti. Kim bilir belki de bir uyari almisti. Kastamonu’nun yeterli hizmet alamadigi elestirileri belli ki birilerini rahatsiz etmisti. Kastamonu’ya hangi hizmetlerin gittiginin cevabini vermeye çalisiyordu.

Asil hareketlilik ise sorular bölümünde gelmisti. Istanbul Gaziosmanpasa da bulunan tüm Kastamonulularin gurur kaynagi, Kurtulus Savasinin sembol kahramani olan “Serife Baci”nin isminin bir parktan silinerek RTE Parki olarak degistirilmesine neden tepkisiz kalindiginin sorulmasinin yarattigi heyecan ve tepki üzerine iktidar partisinden dogal olarak hiçbir tepki gelmiyordu.

CHP Il yöneticisi olan Mehmet Diribas ise yetersiz kalan kendi girisimlerini anlatti ve “ ne yazik ki bu kararin altinda Kastamonulu bir Belediye Baskaninin imzasi var” diyerek bir gerçegin altini çizdi.  “Bu isi bir siyasi farkliliklar olgusundan çikarmali ve bir Kastamonu’luluk (kentlilik)  durusu olarak ele almaliyiz. Parkin isminin iadei itibarina destek istiyoruz”  dedi.

Bu konuda bizzat tepkilerini ortaya koyan gençlik organizasyonun sorumlulari ve diger katilimcilar, Ilyas Yilmaz Beyin “Siyaset buna karsi ne yapacak, sahip çikacak misiniz?” sorusunun cevapsiz kaldigina hep birlikte sahit olacaklardi.

Insaatina yillar önce baslanan ve bir türlü bitirilemeyen, “Hacettepe Tip Fakültesi”nin akibeti ne oldu sorusuna ise cevap vermesi gereken AKP sözcüsünden hiçbir açiklama gelmiyordu. Sorulara neden cevap verilmiyor tepkilerine ve moderatörün “sakin olun cevap verilecek”  demesine ragmen iktidari rahatsiz edecek hiçbir seyin cevabi verilmiyordu.

Sonuç olarak “Siyasetin Neresindeyiz” paneli gerek katilimcilarin yetersiz hazirliklari ve sadece kendi deneyimleriyle konulari açiklayabileceklerini sanmalari, gerekse de moderatörün son derece yetersizligi nedeniyle herhangi bir sonuç elde edilemeden ve siyasette etkin katilimin nasil saglanacagina dair izlenecek herhangi bir yol/yöntem belirlenmeden sona erdi.

Umarim yine de birçok konuda katilimcilara faydali olmustur. Istamonu gazetesini de bu çabalarindan dolayi tebrik eder çalismalarinda basarilar dilerim.

Dostlukla.

*ISTAMONU Gazetesi. “Istanbul’daki Kastamonu”  logosuyla haftalik olarak yayinlanan ve agirlikli olarak Kastamonululara hitap eden gazete.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —