Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Bir virüs var ama...

Bir virüs var ama...

TÜBITAK`a göre, OdaTv davasinda 3 bilgisayarda `uzaktan dosya atan virüs` vardi. Ancak belgeleri virüsün gönderdigi kesin degil.

ISTANBUL - Gazeteciler Nedim Sener , Ahmet Sik ve Soner Yalçin ’in yargilandigi OdaTv davasinda, 7 aydir beklenenTÜBITAK raporu dün Istanbul 16. Agir Ceza Mahkemesi ’ne ulasti. Raporda, belgelerin incelenen bilgisayarlarda olusturulduguna veya degistirildigine dair bir bulguya rastlanilmadigi, bilgisayarlarda ‘uzaktan dosya atabilme’ özelligine sahip virüslerin’ görüldügü belirtildi. Ancak raporda, belgelerin virüsle gönderilip gönderilmedigine açiklik getirilmedi. 
Bilirkisiler Osman Pamuk, Ünal Tatar ve Emin Çaliskan’ca hazirlanan 339 sayfalik rapora göre, Odatv , Baris Pehlivan ve Müesser Yildiz’a ait 3 bilgisayar incelendi. Raporda, bilirkisilerin ‘dava konusu belgelerin kime ait oldugu, ilgili bilgisayarlara nereden gelmis oldugu, bilgisayarlara zararli yazilimlar vasitasiyla mi geldigi hususlarinda adli analiz çalismasi yapildigi’ ifade edildi. Rapora göre, bilgisayarlarda çok sayida virüs bulundu. Virüslerden çogunun aktif olmadigi ya da uzaktan dosya atma özelligi bulunmadigi ifade edilirken, bir kisminin ‘uzaktan dosya atabilme özelligine sahip olan, bilgisayar kullanicilarini hedef alan’ türde oldugu saptandi. Raporda, “Iki dosya ( Yalçin Küçük ve Soner Yalçin ’in talimatlari oldugu iddia edilen) disindaki dosyalarin bilgisayar kullanicilari tarafindan açildiklarina dair kuvvetli bulgu olmadigi tespit edilmistir” denildi. 
Bilirkisiler, dosyalarin olusturulma ve degistirilme tarihlerini gösteren üstveri bilgilerini de inceledi. Buna göre Müyesser Yildiz ’a ait bilgisayardaki 4 dosya için “Normal kullanici davranislariyla olusmasi zor, dosya sistemi üstverilerinde bulunan bir uyumsuzluga rastlanmistir” denildi. Bu uyumsuzlugun normal kosullarda olusmayacagi vurgulanarak, “Üstverilerin disaridan bir müdahaleyle degistirilmesi sonucu olusmasi ihtimali daha kuvvetlidir. Bu müdahale virüs araciligiyla gerçeklestirilebilecegi gibi, bilgili bir kullanici tarafindan da gerçeklestirilme ihtimali mevcuttur” denildi.OdaTV ve Baris Pehlivan ’a ait iki bilgisayarda ise üstverilere virüs müdahalesinin olamayacagi ifade edildi. Raporda, dosyalarin ‘Timeviwer’ adli program, bir flasbellek, CD ve DVD’den de gelmis olabilecegi savunuldu. 
Raporda, üstveri uyumsuzluklari ve hedefli virüs gönderme saldirisinin zamanlamasi bakimindan belgelerin Yildiz’a ait bilgisayara virüsle gönderilmis olma ihtimalini güçlendirdigi ifade edildi. Ayrica OdaTV ’ye ve Pehlivan’a ait iki bilgisayarda da ‘özel hedefli sosyal mühendislik saldirilari ile gönderilen, uzaktan dosya atma özelligi bulunan virüslerin çalismis oldugu saptandi. EK-1 listesindeki dosyalarda bilgisayar kullanicilarinca islem yapilmadigi belirlendi. Buna karsin, “Bu dosyalarin virüsle geldiginde veya gelmedigine dair kesin bir yargiya varilamamistir” denildi.



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false