Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

BIRLESIK HAZIRAN HAREKETI KARARI NE ANLAM IFADE EDIYOR!

BIRLESIK HAZIRAN HAREKETI KARARI NE ANLAM IFADE EDIYOR!

Birlesik haziran hareketi boslukta kalmamali, seçimler için mutlaka solda kendine en yakin buldugu bir siyasal olusum ile isbirligi yapmalidir. Bunun aksi AKP`nin disinda hiç kimsenin isine yaramaz. Kararsizlik BHH`ni de güçlendirmez zayiflatacaktir

 BIRLESIK HAZIRAN HAREKETI KARARI NE ANLAM IFADE EDIYOR!

Birlesik Haziran Hareketi Önümüzdeki genel seçimlere yönelik degerlendirmesini yaparak su karari almislardir: “Basta seçim baraji olmak üzere, seçim sandigi üzerine düsen gölgeler halk iradesinin sandikta ifade bulmasini imkânsiz hale getirmistir. Iktidarin isleyis ve karar alma iradesinin parlamento disinda sekillendigi her geçen gün biraz daha açik hale gelmektedir. Bu nedenle seçime yönelik mücadelenin AKP iktidarini durdurmanin tek yolu olmadigini bir kez daha vurgulama ihtiyaci duyuyoruz. Bununla birlikte, seçimlerin AKP’ye karsi verilen mücadelenin bir parçasi oldugunu da görüyor, önemsiyoruz” diyerek seçim isbirligi konusunda diger olusumlara kapilarini kapatarak adeta seçime girmenin bir anlami olmadigi sonucunu çikarmislardir.

Son olarak AKP hükümetinin meclis gündemine getirerek çikarmayi amaçladigi “iç güvenlik paketi” adi altindaki yasa ile 12 Eylül kosullarinin daha da gerisine götürecek otoriter polis devletinin olusturulmasinda militer adimlarla ilerliyor. Bu kosullarda muhalefetin gerek alanlarda gerekse seçimlerdeki is ve güç birliginin önemi çok fazla acili yet gerektirmektedir. Gezi hareketinin bir parçasi oldugunu söyleyen bu hareket, gezi bilesenlerinin ancak bir bölümünü temsil etmektedirler. Eger gezi eylemlerini dogru okumus olsa idiler, bu gün üstümüze bir hisim gibi gelen fasist saldirilara karsi hayatin her alaninda birlesik güç ve eylem birligi yapmanin bir zorunluluk oldugunu anlamis olacaklardi. Seçim is birligi yapmak, alan eylemlerinde birlesik hareket etmeye asla bir engel degil tam tersine, alan eylemlerini daha da güçlü kilmasini saglayacaktir.

Birlesik haziran hareketi boslukta kalmamali, seçimler için mutlaka solda kendine en yakin buldugu bir siyasal olusum ile isbirligi yapmalidir. Bunun aksi AKP’nin disinda hiç kimsenin isine yaramaz. Kararsizlik BHH’ni de güçlendirmez zayiflatacaktir. Demokrat kamuoyunda olusan yeni bir güçbirligi beklentisini bosa çikarmalari onlarin kamuoyu güvenlerini de sarsmistir. Birlesik H. Hareketi bunun ne kadar farkinda bilemiyorum. Elestirdiginiz, yetersiz buldugunuz, meclis muhalefetinin netice itibari ile sizin dediginiz gibi degistirememis olsa bile olusan güç birliginin hem hakim güçlere karsi caydirici bir etkisi oldugu hem de bu isbirliginin kamuoyu üzerinde de çok önemli olumlu yönde etkisi olacagini görmemek saflik olur. Bu karari alanlarin, bir kez daha 13 Eylül 1980 günü düsündüklerini ve kafasindan geçenleri hatirlamasini öneririm. Bu gün ki kosullarin 13 Eylül kosullarina dogru hizla ilerledigi gerçegi sanirim herkesin ortak düsüncesidir. Içisleri bakanliginin Valilere gönderdigi genelgeden cesaret alarak Izmir valiligi aldigi bir kararla henüz çikmamis yasanin içerigine uygun uygulamalara daha simdiden basladi bile.

AKP iktidari çözüm süreci ile toplumu oyalamakta, diger yandan yolsuzluk ayyuka çikarken yoksulluk derinlesiyor. Emekçi yiginlar giderek yoksullasirken yeni bir zengin kesim (Islami sermaye) son hizla sermayesine sermaye eklemektedir. Bu tehlikeler karsisinda muhalefetin demokratik yollarla protesto ve eylem haklarini bastirmak amaci ile hergün yeni bir yasa ya da genelge çikariyorlar. Bir kez daha düsünmesi lazim BHH. 13 Eylül 1980 de ülkenin demokratlarinin, solcularinin, kisacasi tüm emek yanlisi güçlerin ruh halini hatirlamalilar. Yoksa hala gelen tehlikenin farkinda mi degilsiniz? BHH’ne destek veren insanlarin alinan bu kararlara ragmen dogru degerlendireceklerine inaniyorum.                                                                                                                                              

Ismail Çinar   cinar-i@hotmail.com  Mart 15



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli