Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

BISIKLET KURYE ESENLER’DE

BISIKLET KURYE ESENLER’DE

Bisikletli Kurye Esenler’de hizmet vermeye basladi. Peki Bisiklet Kurye (BISKUR) nedir, kimler çalisabilir, kimler, nasil hizmet alabilir? Cevaplari röportajimizda.

Haber/Hasan Gürsoy

Ülkemizde bisiklet kullaniminin yayginlasmasi yeni is kollarini da beraberinde getiriyor. Bisikletli kuryeler de onlardan biri. Büyüksehirlerin insani canindan bezdiren trafigi onlarin en büyük kozu. Araçlarin dakikalarca hiç hareket etmeden bekledigi yerlerde onlar hedeflerine kesintisiz bir sekilde ilerleyebiliyor. Hem de çevreye ‘sifir karbon’salarak.

Istanbul’da degisik zamanlarda baslatilan ancak daha sonradan vazgeçilen veya çok sinirli olarak hizmet veren bisikletli kuryeler Esenler’de de hizmete basladi. Esenler’de ilk defa bisikletli kurye organizasyonunu hayata geçiren Ayhan Çelik ve Suat Türkoglu ile konustuk. Çelik ve Türkoglu neden bisikletli kurye tasimaciligina giristiklerini, avantajlarini ve ileriye dönük hedeflerini anlattilar. Iste 10 soruda BISKUR nedir, ne degildir?

Hizi, sürüm kolayligi gibi belli avantajlari var gibi görünen motorlu kurye yerine neden bisikletle kurye hizmeti vermeyi amaçliyorsun?

Ayhan ÇELIK: Ben çevreci bir insanim. Insanoglunun kendi eliyle dogayi mahvettigini hepimiz görüyor, izliyor, sahit oluyoruz. Doganin kirlenmesi ve insan eliyle yok edilmesi sonucu bizi ve tüm canlilari nasil kötü bir sonun bekledigini dile getiren hemen her gün bir habere rastlamamiz mümkün. Hani meshur Kizilderili sözü var ya, “Son irmak kurudugunda, son agaç yok oldugunda, son balik öldügünde beyaz adam paranin yenmeyen bir sey oldugunu anlayacak” diye. Iste maalesef bu noktaya dogru gidiyoruz. Biz de karinca kararinca yürütecegimiz bu projede çevreye ve dogaya destek olmak için bisikletle kurye hizmeti vermek için harekete geçtik.  Çünkü bisiklet son derece çevreci bir alettir. Yakit kullanimi olmadigi için çevrecidir. Sehirlerde kargo isini bisikletle yapma imkani varken niye motorlu araçlarla yapalim ki? Özellikle kisa mesafeler için bisikletler pekâla kullanilabilir. Buradan hareketle bisikleti tercih ettik.

Digerlerine göre bisiklet kuryenin baska ne avantajlari var?

Suat Türkoglu: Bisiklet insanlarimiz için bir kazanç kapisi oldugu zaman onu sevecek ve daha çok insan bu aleti kullanmaya baslayacak. Bisiklet kullanan insan ayni zamanda spor da yapmis olacak. Dolaysiyla projemiz çevreci olmasinin yaninda toplumu spora da tesvik edici bir çalismadir. Spor yapan insanlar ise daha saglikli ve zinde olurlar. Bisiklet hem çevrecidir, hem sagliklidir. Bunun disinda bisiklet trafigi de engellemez. Bisiklet kurye ekonomiktir de. Diger kurye hizmetlerine göre yüzde 50 daha ucuz oldugunu söyleyebilirim.

Niye Esenler’den basladiniz?

Ayhan Çelik: Öncelikle biz Esenlerliyiz. Esenler’e bir sevgimi, bir sempatimiz var. Bu projeye bir vefa borcunu ödeme de diyebilirsiniz. Önce kendi ilçemizden baslamaliyiz diye düsündüm. Üniversite ögrencileri ve gençlerimiz basta olmak üzere tam zamanli ve ek is olarak çalismak isteyenlere bir imkân sunmak istedik. Gençlerimiz hem spor yapacak, hem bisiklet sürme zevki yasayacak, hem de para kazanacak. Ihtiyaci olan yüzlerce gencimizin elinden tutmus olacagiz. Böylece tam zamanli veya ek is olarak bisiklet kurye olan arkadaslarimiz sayesinde BISKUR yerel kalkinmaya da katki saglamis olacak.  Bundan sonra Esenler’de sloganimiz: BISKUR’LA GÖNDER.

Daha sonra diger ilçelerde de faaliyet göstereceginizi anliyorum, dogru mu?

Suat Türkoglu: Elbette… Biz önce kendi ilçemizi pilot bölge seçtik. Daha sonra diger ilçeleri de bisikletli kurye ile bulusturacagiz. Muhtemelen bir süre sonra da tüm Türkiye’de hizmet vermeye baslayacagiz.

Siz aslinda moturlu kuryelerin alternatifisiniz.

Ayhan Çelik: Sadece çevrecilikte ve ekonomide alternatifiz. Bisiklet Kurye (BISKUR) motorlu kuryeye alternatif degil, aksine daha kisa mesafeler için bu yapiya destek veren yerel bir tasima sistemi. Dünyada birçok örnegi olan ancak bisiklet yollarinin yetersizligi, bisiklet kullanim oranlarinin düsüklügü gibi çesitli sebeplerle ülkemizde yok denecek kadar az olan bisikletli kurye, yeni neslin hayat tarzina kolayca entegre edilebilecek ve yerel kalkinmaya da büyük katki saglayacak bir model.

Sizde çalisacaklarda ne gibi sartlar ariyorsunuz?

Suat Türkoglu: Bisiklet kullanmasini bilen herkes ile çalisabiliriz. Bisiklet sürmeyi ve spor yapmayi seven, güvenilir herkes bizim is arkadasimiz olabilir. Yani biz Esenlerli bisiklet severlere,  diyoruz ki, “Hobiniz mesleginiz sinirimiz simdilik 18. Belki bunu daha sonra 16’ya çekebiliriz.

Bisikletleri siz mi temin ediyorsunuz?

Suat Türkoglu: Simdilik hayir. Belki ileride olabilir. Su anda biz kask, çanta gibi diger malzemeleri çalisma arkadaslarimiza veriyoruz. Bisikleti olan arkadaslarla baslayacagiz. Birlikte çalismaya karar verdigimiz arkadaslarimizla önce bisiklet sürme kurallari ve is süreci ile ilgili kisa bir egitim yapiyoruz ondan sonra ise basliyoruz.

Çalisanlariniza ne tür imkânlar sunacaksiniz, çalisma sistemi nasil olacak?

Ayhan Çelik: Bizde iki türlü çalisan olacak. Birinci tam zamanli, ikincisi part-time. Esnek zamanli çalisacak arkadaslar daha ziyade üniversite ögrencileri veya ek is yapmak isteyenler olabilir. Ister tam zamanli, ister part-time çalisan arkadaslar olsun hepsi gönderi üzerinden para kazanacaklar. Kazandiklarinin yaklasik yüzde 70’i maas, sigorta ve yemek ücreti olarak kendilerinin olacak. Ücretler, çalisanin istegine göre günlük, haftalik veya aylik olarak kendilerine ödenecek. Her bir çalisan sigortali olacak.

Bisikletli kuryenin ekonomik avantajlari oldugunu söylediniz. Tasima ücretleriniz ne kadar?

Suat Türkoglu: Evet yakit kullanilmadigi için daha avantajli. Simdilik kisa mesafede kilometre basi 3 TL + KDV uyguluyoruz. Kisa mesafeden kastimiz 5 KM. VIP gönderiler ise 20 TL +KDV. 5 kilometreden sonrasi için 10 kilometreye kadar her kilometre basi + 4 TL, 10 kilometreden sonrasi için 20 kilometreye kadar her kilometre için  +5 TL fiyat uyguluyoruz.

Sizinle çalismak isteyen elamanlar veya sizden hizmet almak isteyenler size nasil ulasabilir?

Ayhan Çelik: Her türlü iletisim kanallarimiz açik. Önceklikle www.biskur.com internet sitemizde iletisim bilgilerimiz mevcut. info@biskur.com mail adresimizden de bizimle irtibata geçebilirler. BISKUR bünyesinde çalismak isteyenler sitemizdeki basvuru formunu doldurarak bize gönderebilirler. Mutlaka kendilerine dönüs yapilacaktir.



  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı