Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

 BMC isçileri Meclis kapisinda

 BMC isçileri Meclis kapisinda

ÜCRETLERINI ISTEYEN ISÇILER ANKARA VE ISTANBUL`DA Mazhar Uzbek / Önen Ersin

Is, ekmek, gelecek mücadelesi için yollara çikan BMC isçilerinin Ankara yolundaki 3. duragi Afyonkarahisar oldu. Afyonkarahisar’da Türk-Is’e bagli sendika temsilcileri, Kamu-Sen temsilcileri, CHP ve Emek Partisi temsilcileri tarafindan karsilandi. Türk-Is Il Temsilciligi önünde açiklama yapan BMC isçileri, Afyonkarahisar halkina destek çagrisi yapti.
Emek yürüyüsünün slogani olan, “Üretmek Istiyoruz”u bir kez de Afyonkarahisar’da haykiran BMC isçileri, geceyi kapali spor salonunda geçirdiler.

Istanbul yürüyüs kolu ise önceki günü Bursa’da geçirdiler. Bursa’da kitlesel bir yürüyüs yapan isçilere sinif dostlari da destek verdi.

ISÇILERDEN SESLERINI DUYMAYANLARA TEPKI

Isçiler seslerini duymayan Basbakana, Karamehmet’e ve basina tepkililer. Yetkililerin artik seslerine kulak vermesini isteyen isçiler somut çözüm istiyor. Ücretlerini alamadiklari için maddi manevi sikinti yasayan isçiler, “Artik söz BMC isçisinde” diyor.
Isçiler, “Kardelen kampanyasiyla çocuklari okutmaya çalisan devlet nasil oluyor da ücretlerini alamadiklari için okullarina gidemeyen BMC isçisinin çocuklarini unutuyor? Suriye’den Myanmar’a kadar birçok yere destek vermeye çalisanlar, üreten BMC isçisini neden duymuyorlar?” diye soruyor. Karamehmet’in fabrikasina kendisinden daha fazla sahip çiktiklarini söyleyen BMC isçisi, “Nasil oluyor da bunlar bu kadar çabuk unutuluyor” dedi. Medyanin da patronlarin sözünden çikamadigini söyleyen isçiler seslerini medya duyurmasa da Emek Yürüyüsü’nde kendilerinin duyuracagini söylüyorlar. BMC isçisi, “Özgür medya bu mu?” diyerek üstüne alinmasi gerekenlere soruyor.

ISTANBUL KOLU BURSA’DA

BMC isçilerinin alacaklari için baslattiklari yürüyüsün Istanbul kolu, Bursa’dan geçti. Türk Metal Bursa Subelerine üye olan isçilerin de “Bursali Metal isçileri emek mücadelesinde BMC isçilerinin yanindadir” pankartiyla katildigi yürüyüs yaklasik 6 kilometre sürdü. Türk Metal’in yani sira, TÜMTIS, Yol-Is, Petrol-Is, Tek Gida-Is sendikalarinin yöneticilerinin de katildigi eylemde, “BMC Isçisi Direnisin simgesi”, “Karamehmet Sasirma, Sabrimizi Tasirma” sloganlari atildi.

Binin üzerinde isçiden olusan yürüyüs kolu Organize Sanayi içinden geçerken, Renault isçileri de pankartlariyla yürüyüse katildilar. Yürüyüsün ardindan Türk Metal Genel Baskan Yardimcisi Süleyman Yildirim’in yaptigi açiklamada, Karamehmet’in fabrikasinda çalisan isçilerin 10 aydir ücretlerini alamadiklarini vurguladi. 50 yildan bu yana Türkiye ekonomisine 10 milyar dolar katki vermis bir fabrikanin kapanmamasini istediklerini dile getiren Yildirim, isçilerin ücretlerini alamadiklari için eslerinden ayrildiklarina, ailevi sikintilar yasadiklarina dikkat çekti ve buna bir çözüm bulunmasini talep etti.

2012-2014 grup toplu is sözlesmelerine de deginen Yildirim, 6 Mart tarihinde Türk Metal Genel Baskani Pevrul Kavlak’in, sözlesmeyle ilgili basina genis bir bilgilendirme yapacagini söyledi. Sözlesme döneminde metal sektörünün kalbi olan Bursa’ya daha çok geleceklerini söyleyen Yildirim, isçiler için en iyi sözlesmeyi imzalayacaklarini iddia etti.(Bursa/Afyon/EVRENSEL)



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli