Bogaz`da arsa kalmadi, Istanbul dünyanin otel baskenti oluyor!

Bogaz`da arsa kalmadi, Istanbul dünyanin otel baskenti oluyor!

Istanbul Bogazi, son dönemde yerli yabanci pek çok otel yatirimcisinin yakin takibinde. Trump`tan Bulgari`ye neredeyse tüm lüks zincirler, `Bogaz`a nazir otelim olsun` diyor. Peki 2012 basindan bu yana gerçeklesen 3 arazi satisiyla kizisan Bogaz hattinda

Senay KÖSDERE
senay.kosdere@aksam.com.tr

Son dönemde Istanbul`un dünyadaki popülaritesinin artmasi, Bogaz`daki arazi arayislarini da hizlandirdi. Neredeyse tüm uluslararasi otel zincirleri, `Bogaz`a nazir bir otelim olsun` diyor. Ancak metrekare fiyatinin 10 bin TL`nin üzerine çiktigi bogaz hattinda arsa bulmak hiç kolay degil...
Bu üç satisin ortak noktasi ise arazilerin otel yatirimi için alinmasi. Her üç grup da arazileri satin aldiktan hemen sonra verdikleri demeçlerde Bogaz`a otel yapacaklarini açikladilar. Torunlar GYO`nun Yönetim Kurulu Baskani Aziz Torun, Beykoz`a Osmanli mimarisinde bir otel yapacaklarini söyledi. Agaoglu Sirketler Grubu Baskani Ali Agaoglu da Carlton arazisine yapacaklari 5 yildizli oteli, bir yabanci zincire vermeden grubun kendi markasiyla isleteceklerinin sinyalini verdi. Astas Yönetim Kurulu Baskani Vedat Asçi ise Uzakdogu`nun en lüks otel zinciri olan Mandarin Oriental`in 7 yildir Bogaz`da yer aradigini, Kuruçesme arazisi ile Bodrum`dan sonra Istanbul Bogazi`nda da yerini alacagini açikladi.

SIRADA DO&CO VAR
Sifirdan yapilan yatirimlarla birlikte Bogaz`da bir diger trend de yalilari butik otele dönüstürmek. Besiktastaki Four Seasons, Kuruçesme`deki Les Otomans, Kanlica`daki Ajia, Bogaz yalilarinin otele dönüsmesinin en çarpici örnekleri. Geçen yil Ortaköy`de açilan 23 odali The House Otel de Balyan Ailesi`nin yaptigi Simon Kalfa ve Fescizade binalarinin restore edilmesiyle hayata geçirildi. Öte yandan THY`nin ikram sirketi DO&CO`da Fehime ve Hatice Sultan yalilarini kiralayarak burayi 2013`te açilacak bir VIP otele dönüstürmek için çalisiyor.

ARMANI VE MGM ARAZI BAKIYOR
BOGAZ`da yillardir arayisini sürdürüp, bir türlü istedikleri fiyata istedikleri araziyi bulamayanlar da var. Marriott Grubu bünyesindeki Bulgari Hotel`in uzun süredir Bogaz hattina girmek için firsat kolladigi biliniyor. Istanbul`da da Bulgari markasi ile var olmak isteyen grubun burada bir Türk yatirimci ile anlasmak üzere oldugu açiklanmisti. Las Vegas`in ünlü otel grubu MGM de bir süredir Bogaz`da yer arayisini sürdürüyor. MGM, lüks kategorideki Bellagio`yu kumar konsepti olmadan Istanbul`a tasimayi planlarken, The Rezidor Group da lüks kategorideki Missoni markasi için Bogaz`i hedef seçti. Armani de otel konsepti ile Istanbul Bogazi`nda yerini almak istiyor.

Büyük Tarabya da açilacak
Bir dönem Istanbul`un en popüler mekanlarindan olan, eski Türk filmlerinin vazgeçilmez mekani Büyük Tarabya Oteli de önümüzdeki günlerde tekrar kapilarini açacak. Bayraktar Holding tarafindan 2006 yilinda 145.3 milyon dolara Emekli Sandigi`ndan satin alinan otel, bu süreçte yikilarak, tamamen yeniden yapildi.

Devler siraya girdi, gözler kamu binalarinda

7 yildizli otel yilbasinda...
- MERKEZI Hong Kong`da bulunan 7 yildizli zincir Shangri-La`da önümüzdeki günlerde Bogaz`da yerini alacak. Besiktas`taki eski Tekel tütün binasi yerine konumlanan otelin insasi deniz seviyesinde 25 metre asagida basladi. Otelin insasini Egeyapi Group yapiyor. Otelin 2013 basinda açilmasi hedefleniyor.

Zorlu`dan Bebek açilimi
- 4 yil önce Bebek`te 80 dönümlük bir arazi satin alan Ahmet Nazif Zorlu, araziye, `çok prestijli` butik otel yapmayi planliyor. Istanbul Bogazi`nin yeterince iyi degerlendirilmediginin altini çizen Zorlu, söz konusu arazi için dünyada 15-20 oteli bulunan ama dünya jet-setini agirlayan lüks zincir markalarla görüseceklerini ve buraya Bogaz`a yakisir bir butik otel yapacagini açikladi.

Askeri Lise`ye de ilgi var
- MALIYE Bakanligi`nin Hazine arazileri üzerinde imar yetkisi almasi ile Maliye`nin devletin tasarrufu altinda bulunan tasinmazlari farkli projeler için degerlendirmesinin önü de açilmis oldu. Henüz bu konuda yapilmis bir çalisma olmasa da yatirimcilarin gözü bogazdaki kamu binalarina çevrilmis durumda. Çengelköy`de denize sifir konumdaki Kuleli Askeri Lisesi pek çok yatirimcinin radarinda.