Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

`Bogaz Köprüsü`nün adi Sah Ismail olsun`

`Bogaz Köprüsü`nün adi Sah Ismail olsun`

Aleviler, Basbakan Ahmet Davutoglu`na 12 maddeden olusan talep listesi iletti.

 "Bogaz Köprüsü`nün adi Sah Ismail olsun"

Aleviler, Basbakan Ahmet Davutoglu’na 12 maddeden olusan talep listesi iletti.

Aleviler, Basbakan Ahmet Davutoglu’na 12 maddeden olusan talep listesi iletti. Listede Alevi akademilerinin kurulmasindan Bogaz Köprüsü’nün adinin Sah Ismail olarak degistirilmesine, Alevi köylerine cami yapilmamasindan asure gününün resmi tatil ilan edilmesine kadar bir dizi istek yer aliyor.

Habertürk gazetesinden Serife Güzel`in haberine göre; Tunceli, Elazig ve Malatya Alevilerini temsil eden 9 Alevi dedesi tarafindan Basbakan Davutoglu’na sunulan 12 maddelik listede yer alan talepler söyle:

1- Aleviler ötekilestirilmesin. Türkiye’de Alevi bir bakanin, müstesarin, valinin, genel müdürün olmamasi, Alevilerin ötekilestirildigini gösteren en dikkat çekici örnektir.

2- Cemevleri, Alevi inancinin ibadet mekânlaridir. Cemevlerinin inançsal statüsü taninmali, diger ibadethanelerin yararlandiklari tüm haklardan yararlanmali.

3- Aleviler, toplumun özgürlükçü gelisimi önünde engel olan mevcut Anayasa yerine, toplumun her kesiminin katildigi ve temsil edildigi yeni bir Anayasa talep ediyor.

4- Diyanet Isleri Baskanligi, Anayasal kurum olmaktan çikartilmali; özerk Din Isleri Kurumu haline getirilmeli, inanç gruplarinin esit temsiliyeti saglanmalidir. Inanç gruplarinin olusturacagi birimler, kendi inanç mensuplarina hizmet vermeli, bunun saglanmasi için her inanç grubu, inanç bütçesinden pay almali.

5- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri zorunlu olmaktan çikartilip seçmeli hale gelmeli, velisinin talebi dogrultusunda çocuga istedigi din ve inançla ilgili egitim verilmeli.

6- Haci Bektasi Veli Dergâhi basta olmak üzere tüm Alevi- Bektasi dergâh ve türbeleri, bu inanç mensuplarina devredilmeli.

7- Alevi Islam inanci ortaögretimden baslayarak ögretilmeli. Yüksekögretimde Alevi inancina yönelik inanç önderlerini yetistiren akademik birimler kurulmali.

8- Alevi köylerine cami yaptirma girisimi ve imam atamalari durdurulmali, atanan imamlar da geri çagrilmali.

9- Milli tarih ve Islam tarihi, mezhepler üstü bir anlayisla dogru ve tarafsiz olarak yeniden yazilmali, baska inançlari yok sayma düsüncesinden vazgeçilmeli.

10- Baraj, tas ocagi, yol ve benzeri kamu hizmetlerinde Aleviler için kutsal sayilan yerlerin zarar görmemesi için hassasiyet gösterilmeli.

11- Insanlarin maneviyatini yasamasi, günün inançsal ritüellerini yerine getirmesi için asure günü tatil ilan edilmeli.

12- Gerek Yavuz Sultan Selim, gerekse Sah Ismail Hatayi Türk ve Islam tarihinin iki önemli, iki büyük sahsiyetidir. Geçmiste yasanilan olumsuzluklara taraf olmaktan kaçinilmali ve bu olaylardan ders çikarilmali. Istanbul Bogazi’na yapilan bir köprüye Yavuz Sultan Selim ismi veriliyorsa, Bogaziçi Köprüsü’nün adi da Sah Ismail Hatayi olarak degistirilmeli. Iki kardeslik ve baris köprüsü ile bu anlamsiz kirginlik giderilmeli.



  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı