Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Boko Haram ilerliyor

Boko Haram ilerliyor

Dünyanin gözü Fransa`dayken Nijerya`da cihatçi örgüt Boko Haram`in etki alani genisliyor. Boko Haram`in su ana kadar ele geçirdigi yerlerin toplaminin küçük bir Avrupa ülkesi kadar oldugu belirtiliyor.

 

Boko Haram ilerliyor

Dünyanin gözü Fransa’dayken Nijerya’da cihatçi örgüt Boko Haram’in etki alani genisliyor. Boko Haram’in su ana kadar ele geçirdigi yerlerin toplaminin küçük bir Avrupa ülkesi kadar oldugu belirtiliyor.

Nijerya’nin Jos eyaleti Baspiskoposu Ignatius Kaigama da uluslararasi topluma çagrida bulunarak, saldirilardan dolayi Fransa’nin yaninda yer alan uluslararasi kamuoyundan Boko Haram’a karsi da destek istedi. Baspiskopos Kaigama’nin konusmasi, Nijerya’da aralarinda 10 yasinda bir kiz çocugunun da oldugu intihar bombacilarinin 23 kisinin ölümüne sebep olduklari kanli haftasonu saldirisindan sonra geldi.

Kaigama, “Fransa’nin yaninda yer alan güçler, bizim de yanimizda yer almali. Paris’te teröre karsi olusan bu ruhu Nijerya, Nijer, Kamerun ve terör kurbani olan diger fakir ülkelere de yaymaliyiz. Büyük güçleri yanimiza alarak ailelere bu acilari yasatanlarla mücadele etmeliyiz” dedi.

Öte yandan Nijerya lideri Goodluck Jonathan’in Paris saldirisini kinarken, kendi ülkesindeki katliamlara sessiz kalmasi ise ülkede elestirildi.

‘HEM CHARLIE’YIM HEM DE BAGALIYIM’

Bu arada Boko Haram’in Nijerya’da gerçeklestirdigi katliamin medyada genis yer bulmamasi elestirilere de neden oldu. “Terör analisti” Max Abrahms, twitter`dan yaptigi açiklamada “2000 kisinin öldügü katliamin medyada yer bulmasi ne kadar utanç verici” diyerek tepki gösterdi. Guardian’in Afrika temsilcisi Simon Allison da “Ben hem Charlie’yim hem de Bagaliyim” diye yazdi. Allison “Katliam, katliamdir. 21. yüzyilda Afrikalilar bir katliamla yüz yüze. Onlarin hayati Batililardan az degerli degil” dedi.

YENI SALDIRILAR BASLATTI

Boko Haram geçtigimiz hafta Nijerya’nin kuzeydogusu Borno’da ve Baga’da yeni saldirilar baslatmisti. Bölgeden gelen haberlere göre, militanlar sivilleri gelisigüzel vurmus ve tüm yerlesim yerlerini atese vermisti. BBC ölü sayisini 2000 olarak verirken, bu sayi hâlâ netlik kazanmis degil.

HÜKÜMETE DARBE

Borno devlet yetkilisi BBC’ye “Kasabalarin tamami yerle bir oldu” dedi. Saldirilar sonrasi kaçanlar, Nijerya ve Çad sinirinda uzanan Çad Gölü’ndeki adalara sigindi. Ingiliz Telegraph gazetesine göre Yobe ve Borno eyaletlerinde 1.5 milyondan fazla insan yasiyor.
Borno Eyaleti Acil Durum Yönetim Baskani Grema Terab’a göre de, son saldiriyla birlikte Nijerya hükümeti büyük darbe aldi.

ISID’E BIAT ETMISTI

2010 yilinda Magrip el Kaidesi tarafindan desteklenen Boko Haram militanlari Mali’de egitim gördü. Boko Haram ayni zamanda pek çok uluslararasi kurulustan da destek aliyor. Bunlar arasinda el Kaide ile baglantili Ingiltere ve Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluslari yer aliyor.
Son olarak örgüt 2014 yilinin temmuz ayinda, ISID’e biat ettigini ve ISID’in ilerleyisinden memnun oldugunu açikladi. Boko Haram, geçtigimiz nisan ayinda 300 kiz ögrenciyi kaçirarak dünya gündemine gelmisti. Boko Haram’in kaçirdigi kizlardan 200’ü hâlâ kayip. (DIS HABERLER)



  • Cuma 18.7 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli