Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Bölükbasi: Kaç kisi itiraz etti ki, 40 bin 755 oy kaydirildi?

Bölükbasi: Kaç kisi itiraz etti ki, 40 bin 755 oy kaydirildi?

Rumeli Balkan Federasyonu Genel Baskani Ayhan Bölükbasi 1 Kasim seçimlerinde adayliginda yasanan hukuk garabeti hakkinda çok çarpici açiklamalarda bulundu. Yasananlari ilk kez kamuoyu ile paylasan Bölükbasi ?tabloya baktigimizda Ayhan Bölükbasinin oylari,

Bölükbasi: Kaç kisi itiraz etti ki, 40 bin 755 oy kaydirildi?

1 Kasim 2015 erken genel seçimlerde Istanbul 2. Bölgeden Bagimsiz Milletvekili adayi olan RUBAFED Genel Baskani Ayhan Bölükbasi uzun süren sessizligini bozdu. Seçim sonuçlarina yapilan itirazlarin ardindan Istanbul’un 1’nci, 2’nci ve 3’ncü bölgelerinde degisen oy oranlarini tek tek açiklayan Bölükbasi, “Istanbul’un üç bölgesindeki seçmen sayisina bakarsaniz hemen hemen ayni oldugunu göreceksiniz. Ancak itirazlar sonucu degisen oy oranlarina baktiginizda 1’nci bölgede 3 bin 672, 3’ncü bölgede 909 oy yer degistirirken ne hikmettense benim aday oldugum 2’nci bölgede 40 bin 755 oy yer degismistir. Bunun nedenini sorduk ama maalesef YSK’dan açiklayici bir cevap alamadik.” Dedi.

“Bagimsiz aday olmamla ilgili nedenleri daha önceki beyanatlarimda açiklamistim” Diyen Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Baskani Ayhan Bölükbasi sözlerine su sekilde devam etti;

“Bagimsiz adayligimla ilgili en önemli neden dogdugum ve büyüdügüm yer olan Esenler’den bir tek kisinin bile seçilecek siradan milletvekili adayi olarak gösterilmemesidir. Evet, hiçbir siyasi parti yaklasik 4 milletvekili çikartacak seçmene sahip olan Esenler’i kale almadi. Ve bir tane bile milletvekili adayi göstermedi. Bende bir nevi bu duruma tepki göstermek için bagimsiz aday oldum. Ve 40 günlük seçim süresi içerisinde seçmenlerimizden ciddi manada teveccühe mahzar oldugumu gördüm. Ancak inanilmaz derecedeki kutuplasma ve baskilar sonucu bu teveccüh bekledigimiz kadar sandiga yansimadi. Seçim çalismalari sirasinda ne tür olaylarla ve baskilarla karsilastigimizi bir ben bilirim, bir çalisma arkadaslarimiz bilir ve birde Allah bilir. Bu vesile ile seçim çalismalarimizda benden destegini esirgemeyen tüm hemserilerime, arkadaslarima ve gönül dostlarina tesekkür ediyorum.

Oy pusulasina vesikalik fotograf koyulmasini talep ettik

Ayrica seçimin adaletli geçmesi için bir takim önlemler aldik. Çünkü 1 Kasim seçimlerinde Türkiye genelinde 21 bagimsiz aday vardi. Çok önemli bir konuda ayni bölgede iki bagimsiz aday vardi ve bu adaylarin isimleri ve soy isimleri ayni idi. Bu durumu fark edince bizde Yüksek Seçim Kuruluna müracaat ederek “Bir haksizliga ugramamak için” seçmenin bagimsiz adayi tanimasi ve bir karisikliga sebep verilmemesi için tüm bagimsiz adaylarin oy pusulasina vesikalik fotograflarinin konulmasini resmi müracaatla talep ettik.

TC’sine bakarak oy versin dediler

Seçmenlerin bagimsiza tercihini yapabilmesi için bizlerde vesikalik fotograf konulmasi gibi bazi önerilerimizi resmi yazi ile YSK’ ya bildirip yanlisin düzeltilmesini istedik. Ancak kabul ettiremedik. YSK da, bagimsiz adaylarin fotograflarinin konulmasi yerine ayni bölgedeki benzer isimli o iki bagimsiz adayin T.C No sunu pusulalara yazdirdi. Iste bu anlayista bir seçim yasadik. Bugün ülkemizde okuryazar oraninin ne kadar oldugunu ve halen daha adini soyadini yazamayan insanlar oldugunu bilmelerine ragmen TC’mize bakarak oy versin dediler.

Çifte standart yasadik

Bu seçimde çifte standart yasadik. Çünkü oy pusulalarinda tüm siyasi partilerin amblemleri var, yetmedi parti isimleri var, yetmedi genel baskanlarinin ismi var, yetmedi milletvekillerinin isimleri var ve oy pusulasinda ayrica boydan boya mühür vurma yeri kare içine alinmis. Seçmende o ambleme bakarak tercihini yapiyor. Ayrica bagimsiz adaylarla ilgili YSK’nin kendi internet sitesinde gösterdigi ebatlar büyük, oy pusulasinda ise ebatlar küçük ve yazilar okunamayacak sekilde küçük basilmis.
 
1 Kasim seçimleri mesru degil

Bu yapilan uygulamanin hakka, hukuka uygun oldugunu ve demokratik bir uygulama oldugunu kim söyleyebilir? Onun için söylüyorum 1 Kasim seçimleri mesru degil, adil yapilmadi. Yapilan yanlisligi belgelemek için, ben ve esim oy kullanmadik, bos oy attik ve oy pusulasini katlayarak cebimize koyduk. Oy pusulasinda ismimizi bulmak için seçmen eline büyüteç almasi lazim. Iste belgesi, YSK internet sitesinde oy pusulasi bu sekilde olacak dedi, basilan oy pusulalari bu sekilde basildi. Seçimler tamamlandiktan sonra bizlerde demokratik hakkimizi kullanarak YSK’ ya itirazda bulunduk. Yaptigimiz itirazlarin dikkate alinmamasi ve yasananlarin bir hukuk garabeti oldugunu verecegim rakamlarla kamuoyunun vicdanina birakiyorum. Bu rakamlari görünce ülkemizde demokrasinin nasil katledildigini göreceksiniz.  

2. Bölgedeki 40 bin 755 oy nasil kaydirildi?

Bakin simdi sizlere YSK’nin resmi rakamlariyla Istanbul’un 1’nci, 2’nci ve 3’ncü bölgelerinde oy kullanan seçmen sayilarini, geçerli oy sayilarini ve itirazlar üzerine degisen oy sayilarini tek tek açiklayacagim.

1’nci bölgede itirazlar sonucu 3 bin 672 oy yer degistirdi

Istanbul 1. Bölgenin toplam seçmen sayisi 3 milyon 719 bin 755. Oy kullanan seçmen sayisi 3 milyon 308 bin 5 kisiyken geçerli oy sayisi ise 3 milyon 268 bin 15’dir. Itirazlar üzerine degisen oy sayisi 3 bin 672’dir.

3.’ncü bölgede itirazlar sonucu 909 oy yer degistirdi

Istanbul 3. Bölgenin seçmen sayisi 3 milyon 538 bin 185. Oy kullanan seçmen sayisi 3 milyon 106 bin 713 kisiyken geçerli oy sayisi ise 3 milyon 67 bin 382’dir. Itirazlar sonucu bu bölgede degisen oy sayisi ise sadece 909’dur. Evet, 1 ve 3’ncü bölgelerdeki resmi seçim sonuçlari böyleyken 2. Bölgede bu sonuçlar çok farkli.

2.’nci bölgede itirazlar sonucu 40 bin 755 oy yer degistirdi

Simdi 2. Bölgedeki seçmen sayisi 3 milyon 602 bin 63. Oy kullanan seçmen sayisi 2 milyon 679 bin 38 kisiyken geçerli oy sayisi ise 2 milyon 608 bin 359’dur. Itirazlar üzerine degisen oy sayisi ise 40 bin 755’dir. Evet, YSK’nin resmi evrakina göre bu sayi 40 bin 755’dir.

1’nci ve 3’ncü bölgelere oranla 2’nci bölgedeki bu inanilmaz degisikligi görünce tabi bizde hakli olarak YSK’ya müracaat edip nedenini ögrenmek istedik. Itirazlar sonucu degismistir dediler. Bizde hangi ilçelerde kaç No’lu sandiklara kimlerin itiraz ettigini sorduk ve bunlarla ilgili dilekçeleri görmek istedik. Maalesef bu itiraz dilekçelerini gösteremediler.

Esenler’e ve hemserilerime kirginim

Son olarak bir kirginligimi sizlerle paylasmak istiyorum. Bu yola çikarken en büyük destegi öncelikle dogdugum ve büyüdügüm Esenler’den sonra ise hemserilerimden alacagimi düsünüyordum ancak Esenler’deki seçim sonuçlarini görünce gerçekten çok kirildim. Çünkü seçim çalismalari sirasinda Esenler’deki tüm dostlarimiz, hemserilerimiz, STK’lar ve gönül dostlarimiz bana büyük ölçüde destek sözü verdiler. Bu verilen sözler ve teveccüh karsiliginda bende Esenlerimizden önemli bir oranda oy bekliyordum. Maalesef hiçte bekledigimiz gibi olmadi. Buda ister istemez dogdugum ve büyüdügüm Esenler’e ve hemserilerime karsi bende büyük bir kirginlik yaratti.  



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli