Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Bu dava benim degil...

Bu dava benim degil...

Sürgü`deki olaylarin aktörlerinden davulcu Evsi, "Bu benim davam degil, Islam davasi" diyor. Evsi bir yandan suçlamalari reddederken bir yandan `ailenin buradan gitmesini` istiyor.

Malatya Sürgü’de yasanan olaylarin aktörlerinden biri olanramazan davulcusu Mustafa Evsi, yasananlarda kendisinin bir suçu olmadigini söylüyor. ‘‘Evli ailesinin ezana, bayraga, oruca laf söylediklerini mahalleli duydu galeyana geldi’’ diyen Evsi, “Bu benim davam degil, Islam davasi. Gerekirse, tasinma, ev bulma paralarini biz verelim ama o aile buradan gitsin” diye konusuyor. 
Evsi “Bu dediklerimi mutlaka yazin” diyerek bizi evine misafir ediyor. Evsi 25 yasinda, bir yil önce evlenmis, yeni bebegi olmus. Babasi Haci Mevlüt iki yil önce marangozluk yaptigi insaattan düserek hayatini kaybetmis. Normalde hizarciliktan para kazanan Evsi geçim sikintisi iyice artinca, bu yil ilk kezramazan davulculugu isine talip olmus. Sürgü’nün 1986 depreminden sonra yapilan yardim konutlarinda oturuyor. Evli ailesiyle ayni mahalleyi paylasiyor. 
Evsi hayatinda ilk kez yaptigi davulculuk isinin bu noktaya gelmesini söyle anlatiyor: “Ilk günler asagi mahallede davul çalarken, yine bir baska Alevi aile sikâyetçi oldu. Tas atti. Ben de onlara ‘Sikâyetiniz varsa belediyeye söyleyin, bu tarafa gelmeyeyim, burada da davul isteyenler var’ dedim. Olay öylece yatisti.” 

Sikâyetçi oldum 
Evli ailesiyle yasadigi sikinti ramazanin dördüncü besinci gününe rastliyor. Evsi söyle devam ediyor: “Ilk gün uyardilar, ikinci gün sicaktan disarida yatmislar. Vallahi ben kapilarinin önünde çalmadim. Hele pencerelerine tokmakla vurmak gibi bir hareket hiç yapmadim. Zaten 4 kilometrelik bir alani gezmem gerekiyor, her evin önünde 1 dakika dursam ancak bitiriyorum. Burasi açik alan, ben asagidan davulu çalsam sesi oraya misliyle gidiyor. Asagidan duymuslar, uyanmislar. Sokaklarina vardigimda Hasan Evli, el feneriyle kalkti geldi, küfretti. Agirima gitti, ‘Küfretme’ dedim. Daha önce sorun yasadigim aileye söyledigimi onlara da söyledim, özür diledim. Ogullari Servet bana küfretmeye devam etti. ‘Sana burada davul çalmayacaksin demedik mi’ dedi. Ailenin erkeklerinden biri tas atti, bacagima geldi. Biri kemeriyle vurdu, kolum yaralandi. Sirtima da darbe aldim. Döndüm, gittim. Sikâyetçi oldum, darp raporu aldim. ‘Davulcu arkadaslarimi topladim’ diyorlar. Bu dogru degil, Ben sikâyetimi yaptim, bir daha o evin önünde bulunmadim.” 

Hepsi bizim burali 
Cuma gecesi yasanan olaylar cumartesi günü kahvede konusulmus. Evsi bunu dogruluyor ve belde halkinin Evli ailesinin sözlerine kizdigini, evin önüne gitmeye karar verdiklerini, Jandarma Karakolu’nun da bu söylentileri duyarak evin önünde önlem aldigini anlatiyor: O gece orada bulunanlarin hepsi, bu ilçenin, köyün halki. Disaridan kimse gelmedi. Evli ailesinin sözlerine sinirlendiler. Bu benim davam degil, Islam davasi. Bugün birisi ezana, bayraga dil uzatsa kizmaz misiniz? Insanlar da bunu duydu kizdi. Ben o gece davula çikmadim. Evli ailesi de kalabaliga karsi hazirlikliydi. Kamera getirip çekmisler. Toplumu kiskirtip, herkesin içinde o kelimeleri seçtiler. Davula, ezana, bayraga küfrettiler, bu ilçede duyulunca olaylar bu hale geldi.” 
O günden sonra davul çalmayan Evsi, Evli ailesinin beldeden gitmesi gerektigini söylüyor: “Gerekirse, tasinma, ev bulma paralarini biz verelim ama gitsinler. Kalirlarsa hiç çarsiya pazara gitmeyecekler mi? Bu kadar iftiradan sonra insanlarin yüzüne nasil bakacaklar? Mecbur gidecekler, mecbur. Bu arada davul simdi Sürgü Belediyesi’nin emanetinde duruyor. 

Beldeliler ‘gitsinler’ diyor 
Beldede sicak olay yasanmasa da her yerde bu olay konusuluyor. Iki davulcu sayisi bire düsmüs. Davulu ilçenin yaslilarindan biri çalisiyor. Ramazanin basindan bu yana açik olan üç kahveden ikisi Jandarma Komutanligi’nin istegi üzerine kapatilmis. Beldede ailenin gitmesi istegi dile getiriliyor. Bir belde sakini, “Gitmek zorundalar, Sürgü’nün huzurunu bozdular, adini çikardilar. Jandarma da belediye de bu konuda talepte bulunuyor” diyor. Açik ismini vermeyen marangoz HÇ. ise “Evli ailesi olayi büyüttü, bu hale getirdi. Zaten kayisi toplama mevsimindeyiz, insanlarin çogu oruç tutamiyor. Kahveler bu olaydan önce açikti, sonra insanlar toplanip konusmasin diye kapatildi, olayla birlikte siz/biz meselesi ortaya çikti” diyor. Evli ailesininse tasinmaya niyeti yok.



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false