Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

Bu dönüsüm yuva yikar!

Bu dönüsüm yuva yikar!

33 ILDE YIKIM BASLADI! Enis Tartan / Ugur Erman

AKP Kongresinde dagitilan “2023 Vizyonu” brosürünün 54. maddesinde “Yuva yikan degil yuva yapan bir kentsel dönüsüm” deniyor. Ancak dün Erdogan’in katilimiyla yikimina baslanan Istanbul Esenler’de kentsel dönüsümü konustugumuz mahalleliler, yuvalarinin geleceginden endiseli.

Afet Riski Altindaki Alanlarin Dönüstürülmesi Yasasi kapsaminda yapilacagi açiklanan kentsel dönüsüm için ilk yikimlar dün 33 ilde basladi. 6.5 milyon konutun yikilacagi kentsel dönüsümden 25 milyon kisinin etkilenmesi bekleniyor. Ilgili meslek odalarinin ve halkin tüm itirazlarina ragmen baslayan dönüsüm, milyonlarca kisiyi tedirgin ediyor.

Dün Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in katildigi tören ile Esenler Havaalani Mahallesinde sembolik olarak seçilen 4 katli bir ev yikildi. “Yikim töreni”nde yikimin basladigi sekiz ayri kentle canli baglanti kuruldu. Törende asil olarak Suriye üzerine konusan Basbakan Erdogan, dönüsüm ile ilgili ise “Mutlaka yikacagiz” dedi.

ESNAF NEREYE GIDECEGINI BILMIYOR

Yikimin basladigi Esenler Havaalani Mahallesi, Atisalani Caddesi üzerinde is yapan esnaf magdur olduklarini söylüyor. Bölge esnafina 3 ay içinde binalarini bosaltmalari gerektigi söylenmis. Ancak nereye gidecekleri, ne yapacaklari konusunda bilgi verilmemis. Sadece tasinma masraflari ve yeni yerlerinde kira destegi yapilacagi iletilmis. Ancak resmiyete, yaziya dökülmüs herhangi taahhüt yok. Kira yardimi ve tasinma masraflari ne sekilde nasil ve ne kadar verilecek belli degil. Mahallede ofis mobilyalari atölyesi sahibi olan Esat Imer, “3 ay içinde buralari bosaltin dediler. Yillardir burada esnafiz, müsterilerimiz burada nasil nereye tasiniriz bilmiyorum” diyor. “Tasinirken tasinma masraflari karsilanacak ve yeni yerde kira yardimi yapilacagi söylendi” diyen Imer, kendilerine verilen sözlerin tutulup tutulmayacagini bilmediklerini aktariyor.  

‘ISÇI OLANLAR NE YAPACAK?’   

Ayni atölyede isçi olarak çalisan Handan Karakiz ise “Mal sahipleri için birtakim destekler verilecegi söyleniyor. Ben isçiyim ve bana ne bir sey söyleyen var ne de destek veren” diyerek sikayetini dile getiriyor. Atölyede esiyle birlikte çalistigini söyleyen Karakiz, “Iki çocuguma bakici bakiyor. Bu sayede ben çalisabiliyorum. 13 yasinda da bir oglum var, okula giden. Burada çalismaya basladiktan sonra Otogar civarinda ev tuttuk” diyen Karakiz, 3 ay sonra ne yapacaklarini, nerede is bulacaklarini bilmediklerini söyledi.

“Hemen is bulmak kolay degil, hem esim hem ben issiz olacagiz. Çocuklarin masrafi da var. Mal sahibi degiliz diye yetkililer bize ne bir sey soruyor ne de destek olacagiz diyorlar” diye yakinan Karakiz, kentsel dönüsümden en fazla isçilerin magdur olacagini ifade etti.

‘KURULU DÜZENIMIZ BOZULACAK’

Yikim yapilacak semtte reklam ve ozalit atölyesi sahibi olanlar da düzenlerinin bozulacagini söylüyor. “13-14 yildir buradayiz tüm müsterilerimiz ve çevremiz burada. Tasinma yardimi ve yeni yerde kira yardimi yapilacagi söyleniyor ama sadece sözde” diyen Soner Degirmenci, bu sekilde yapilacak kentsel dönüsümün herkesi magdur edecegine dikkat çekti.

Isimlerini vermek istemeyen mahalleli kadinlar ise Belediye Baskani Tevfik Göksu’nun kendilerine söz verdigini ve kimseyi magdur etmeyecegini söyledigini anlatti. Kendilerine sadece söz verildigini ama hiçbir kagit imzalatilmadigini anlatan kadinlar, yasanan belirsizlikten sikayetçi.

12-13 NÜFUS NE YAPARIZ?

“Bakkalimizin üstünde ayni zamanda evim var. Simdi sadece evi yiksalar bir yere kadar. Ama bakkal dükkani da giderse nasil geçiniriz belli degil” diyen Levent Bozdemir de süreçten sikayetçi. Evde 12-13 nüfus olduklarini anlatan Bozdemir, “Kalabalik bir aileyiz, dükkan giderse geçimimizi nasil saglariz bilmiyorum. Yillardir buradayiz. Hiçbir yetkili de gelip bir sey söylemiyor. Ne olacagi belirsiz” diye konustu. (Istanbul/EVRENSEL)


BASBAKAN ERDOGAN: MUTLAKA YIKACAGIZ

ESENLER’deki “Yikim Töreni”ne katilan Basbakan Recep Tayyip Erdogan asil olarak  Suriye ve savas üzerine yaptigi konusmasinda kentsel dönüsüm ile ilgili ise ne olursa olsun yikim yapacaklarini söyledi.
Erdogan, “Teknik olarak riskli bulunanlarin kisa bir süre içinde yikilip, yerine saglikli yapilar insa edilmesi için gerekli mekanizmalari kurduk, isletmeye baslandi. Buradaki asil amacimiz, bir binayi yikip yerine yeni bir bina yapmak degil. Asil amacimiz, afetler karsisinda can ve mal güvenligini saglayacak bir dönüsümü gerçeklestirmek” dedi. Vatandaslara seslenen Erdogan, “Siz yapmazsaniz, bunu ilgili kamu kuruluslari yapacak ve o binalar mutlak surette yikilacak. Vatandasimizin sagliksiz binalarda yasamaya devam etmesine göz yumamayiz, yummayacagiz” diye konustu.

DUY DA iNANMA!

Ayni törende konusan Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar ise, gönlü razi olmayan vatandaslarin yerinde, binasinda kentsel dönüsüm yapmayacaklarini ileri sürdü. Bayraktar, dönüsüme öncelikle basarili olan, hazirlikli olan belediyelerden baslayacaklarini ifade ederek, “Bizi elestirenlere soruyorum; Esenler’de dönüsüm yapiyoruz. Biz, istemeyen, gönlü razi olmayan hiç kimsenin yerinde, binasinda dönüsüm yapmiyoruz. Önce gönül rizasi gelir. Basarili olan, hazirlik olan belediyelerden –hangi partiden olursa olsun- kentsel dönüsüme baslayacagiz.”



  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı