Tarih: 01.01.2018 00:00

BU EGITIMDEN BASARI ÇIKMAZ

Facebook Twitter Linked-in

Insanlari birbirinden ayiran en önemli özelliklerden biri,birbirinden farkli kilan sey egitimdir. Bir seyi,eger kisilik sorunlariniz yoksa,anlaminizi saglar.

Kisaca egitim gelecegimizi belirler. Gelecekte ne olacagimizin cevabi egitimdedir.

Sabah otobüs bekliyoruz. Yaklasik yirmi kisi siradayiz. Bes on kiside sira disi bekliyor. Otobüs duraga gelince bu sira disindakiler kapiya hücum ediyorlar.

-Lütfen sira var! Diyorum. Orta yaslarda bir kadi cevap veriyor.

-Koca otobüs,herkese yer var,diyor. Lafin bittigi yer.

Konu egitim olunca hassasiyet,duyarlilik daha bir önem kazaniyor. Egitim sistemimiz bu yapbozdan bir türlü kurtulamadi.

Altyapi hazirlanmadan,önceki sorunlar gerekçe gösterilerek varolan kaosa yeni bir kesmekes eklendi.

Personel ve donanim için ME Bakani açikladi; maliyet 30 milyar TL. 200 bin yeni derslige ihtiyaç var. 35 bin kamunun  olmak üzere 60 bin okulda 25 milyon ögrenci var.

Neden 5,5 yas?

Bu acelecilik niye? Ne yapilmak,nereye varilmak isteniyor? Okula 7 yasinda baslamak ne gibi sorun doguruyordu? MEB gerekçesi;okullasma ve demokratiklesme!..

Dayatmaci bir tarzda tartisilmadan,görüs alinmadan uygulamaya konulan sisteme karsi olanlar hemen suçlandi. Aranan günah keçisi bulundu. Bakan:  “Bu raporu alanlar ‘Benim evladim geri zekalidir’ Karsi çikanlar ‘PKK’li yada Laik’ Dedi.

Egitimde erken yasin rolü büyük. Insan yasi ilerledikçe egitmek,dolayisiyla hükmetmek,yönlendirmek zor oluyor. Erken yasta beyinleri ele geçirip onlari istenildigi gibi formatlamak…Asil amaçlanan bu…Bir baska amaç egitimi daha da piyasalastirmak;mümkün oldugunca bu alandan çekilmek, özellestirme, esneklestirme ile bu yükten kurulmak…

Basbakan faturayi kesti: ‘Imamhatip okullarindan terörist yetismedigi için  mi imamhatip okullarini kapattiniz? Anarsistler yetismedigi için mi Imamhatip okullarini kapattiniz?’

Suç ve suçluluk görece bir kavram. Etrafiniza bir bakin! Suçtan bagimsiz bir varlik var mi? Olamaz! Hele kapitalizm kosullarinda bu hiç mümkün görünmüyor. Herkes suç isleyebilir!

Avrupa’daki  yurttaslarin milyonlarini dolandirip vurgun yapanlar,onlari destekleyenler,girila giden yolsuzluklarin arkasindakiler… Referansini dinden alan bir çok örgüt acaba neden Basbakan’in listesinde yer almiyor? Yoksa bunlarin içinde suça bulasmis bir imamhatipli yok mu?

Ugur Mumcu,Bahriye Üçok,Ahmet Taner Kislali,Muammer Aksoy,Turan Dursun,Çetin Emeç….Bunlari kim öldürdü acaba?

Amaçlanan kaliteli bir egitim vermek mi?  Hayir. Okullarin bilinen fiziki sorunlari daha da katmerlesiyor. Çürük alt yapiya çürük üst yapi konduruluyor. Ilk 4,orta 4,lise 4’ün fiziki olarak birbirinden ayri olmasi anlamina gelen yeni sistem tam bir karmasa,kesmekes…Müfredat konularinin belirsizligi bu kaosun bir baska yüzü.

Hak arayanlar suçlu,asi olarak görülünce bunlari ‘terbiye’ etmek gerekiyor. Hak arama bilincinin olusmasinin bir sekilde önüne geçilmek isteniyor. Bunun en iyi yolu da bu sekilde ‘terbiye’ etmek…

Ilk 4’ten sonra 9 yasindaki bir çocuk serbest kalacak!…(Zorunlu da olsa devam etmeyecek. Önceki sistemde oldugu gibi;asgari ücretle geçinen ailenin çocugunu okutmaya gücü yetmeyecek.) Diplomasiz okur yazar olacak.(Ilk 4’ü bitirenlere diploma yok) Okuma yazma ögrensin o kadar! Egitim ihtiyaç olmaktan çikacak,lüks,erisilmesi zor,ailelerin istegine kalacak! Egitimi ihtiyaç hissedenler yoksul aileler olmayacak. Dolayisiyla onlara 2 seçenek kaliyor: Çocuk gelinler (evlenenlerin %33’ü) ve isçi çocuklar; sermayenin ihtiyaci olan egitimli(okur-yazar o kadar!),ucuz isgücü ve bu ihtiyaca göre yapilandirma,sekillendirme.  Yoksul çocuklarina Imamhatip ya da meslek lisesi… Burada istenen sey  çocuklarin yeteneklerinin, yaraticiliklarinin, gelisiminin önüne geçilmesi...

Herkese esit,parasiz egitim degil…Her sey okumamaya yönelik…

Yönlendirmek esas…

Yoksullugu açligi bastirmanin araci olarak düsünülüyor. Dua,zikir,secde dersleri haftada 8 saat…Hafizlik egitimi alacaksan sana bonus! Bir yil okula ara verebilirsin.

Bunlari söylersen; Türkiye’ye özgü bir suçlama yöntemi karsiniza çikiyor!  Sen dinsiz misin? Din düsmanligi mi yapiyorsun?

Okul ve birlikte ögrenmek birbirinden ayrilmaz. Herkes tek basina egitimde alabilir ama okul disiplini hiçbir yerde gerçeklesmez,alinan egitime egitim demek zordur. Kesintisiz egitim,devamlilik ve bütünlük demektir. Okul egitimin ayaklarindan biri ama en güçlüsüdür.

Ilk 4 yili bitiren 9 yasindaki bir çocugun meslek tercihinde bulunabilmesi için bilgi birikimi ne olabilir? Erken yasta yönlendirmek onun gelecegiyle oynamak hakkini size kim veriyor?

Öyle olsa 4+4+4 diye kesintili olmaz,zorunlu egitim 12 yila çikarilirdi.

Din egitimi alacaksa evde,camide,kursta yada dini kurumlarda alabilir. Öncelik nedir? Neden Dinayet’in bütçesi 10 bakanligin bütçesine esittir?

Kitabin suç olarak görüldügü bir ülkede ne egitim olur ne de bir basari!

18.09.2012




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —