Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Bu fotografin sebebi ESAD ve PYD

Bu fotografin sebebi ESAD ve PYD

Basbakan Recep Tayyip Erdogan ile Kuzey Irak`taki Kürt Bölgesel Yönetimi Baskani Mesut Barzani arasindaki Diyarbakir bulusmasi yabanci medyada çesitli yorumlara yol açti. ?Barzani daveti dis politikada revizyonun parçasi?, ?Rojava`da PKK`ya yakin bir örgü

 Bu fotografin sebebi ESAD ve PYD

Basbakan Recep Tayyip Erdogan ile Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi Baskani Mesut Barzani arasindaki Diyarbakir bulusmasi yabanci medyada çesitli yorumlara yol açti. “Barzani daveti dis politikada revizyonun parçasi”, “Rojava’da PKK’ya yakin bir örgüt ‘sinir komsusu’ oldu”, “Bati’da kaslar kalkti”, "Gelismeler, Türkiye`yi sikintiya soktu", “Kürt-Türk ittifaki”,“Irak’in Kürdistan’i Türkiye’nin baris çabasini destekliyor“ gibi degerlendirmeler yapiliyor.

BBC: DIS POLITIKADAKI REVIZYONUN PARÇASI MI?

Ingiliz yayin kurumu BBC, “Barzani daveti dis politikada revizyonun parçasi mi?” sorusuna yanit aradigi haberinde “Bu sorulara ‘evet` yaniti veren gözlemcilerin sayisi fazla. Iddia edilen ‘revizyonun’ nedeni ise, Türkiye’nin Orta Dogu politikasinda karsilastigi zorluklar kadar bölgesel ve uluslararasi gelismeler olarak görülüyor” dedi.

Revizyon iddiasini güçlendiren gelismelere deginirken Türkiye’nin, Esad yönetimini silahli mücadeleyle devirmek isteyen güçlere olan destegine karsin Suriye’deki krizin uluslararasi alandaki çözümünde diplomasinin öne çiktigini kaydeden BBC, bu dönemde muhalif gruplar arasindaki sorunlar derinlesirken Suriye ordusunun ülke içinde yeni kazanimlar elde ettigini belirtti. BBC söyle devam etti:

“Radikal Islamci gruplarin ülkedeki artan etkinligi Bati’da kaygi yaratirken uluslararasi alanda Türkiye’ye bu radikal gruplari destekledigi iddiasiyla yöneltilen elestiriler artti.

Ayrica Rojava’da KCK üyesi PYD’nin güç kazanmasi, Türkiye’yi PKK’ya yakin bir örgütle ‘sinir komsusu’ yapti ve PKK ile yürütülen baris görüsmelerinin zora girdigi bir dönemde KCK’yi siyasal olarak güçlendirdi.”

BBC, bu gelismelerin Türkiye’yi Suriye politikasi konusunda "sikintiya soktugu" görüsünü savundugu haberinde Suudi Arabistan ve Katar’la kurdugu ittifakin Türkiye’yi, uluslararasi kamuoyunda “mezhepçi” ve "agresif” bir dis politika izledigi elestirilerinin hedefi haline getirdigi savini öne sürdükten sonra sunlari söyledi:

“Bunlara ek olarak Israil’le yasanan sorunlar, AB’ye üyelik sürecindeki yavaslama, hükümetin Gezi Parki protestolarina yönelik tavri, Çin füzesi tartismalari ve Ankara’nin Erbil`le arasindaki petrol anlasmasini Bagdat’i dislayarak yaptigi iddialari, Bati’da Türkiye konusunda kaslarin kalkmasina neden oldu.”

VOA: KÜRT-TÜRK ITTIFAKI

Amerika’nin Sesi (VOA) Erdogan ve Barzani’nin Diyarbakir bulusmasini “Kürt-Türk Ittifaki” baslikli haberinde degerlendirirken Barzani’nin Diyarbakir’daki kullandigi sözleri, sinirin iki yakasi arasindaki iliskilerin bundan sonra “daha da güçleneceginin bir isareti” olarak niteledi.

“Yalnizca CHP ve MHP degil, BDP’lilerin önemli bir bölümü tarafindan Adalet ve Kalkinma Partisi lideri ve Basbakan Erdogan’in ‘seçim yatirimi’ olarak degerlendirilen tarihi bulusmada baris mesajlari öne çikti” diyen VOA, haberinde Erdogan’in “Kürdistan” kelimesini ilk kez telaffuz ettigine, “inkâra son verdik” ifadesini kullandigina dikkat çekti.

Haberde Erdogan’in konusmasinda isim vermeden BDP-KCK-PKK hattini da elestirdigi de belirtiliyor ve Basbakan’in “dagdakilerin indigini, cezaevlerinin bosaldigini, 76 milyonun bir oldugunu, beraber oldugu birlikte büyük Türkiye yeni Türkiye olduklarini görecegiz” sözleri için “Genel af mi geliyor?” sorusu soruluyor.

Erdogan’in Öcalan ve Rojava’yi gündeme getirmedigine isaret eden VOA, Erdogan’in Diyarbakir Belediye Baskani Osman Baydemir’i ziyaret ettigini de anlattigini haberde “Ancak bazi BDP’liler il merkezi önünde toplanarak geziyi protesto etti” dedi.

EL CEZIRE: BARZANI TÜRKIYE’NIN BARIS ÇABALARINI DESTEKLIYOR

Mesut Barzani’nin Diyarbakir’da Türkiye’deki Kürtleri baris sürecini desteklemeye çagirdigina dikkat çeken El Cezire ise, haberinde “Irak’in Kürdistan’i, Türkiye’nin baris çabalarini destekliyor” basligini kullaniyor.

El Cezire, Ankara’nin, Barzani’nin nüfuzunu PKK’yi yeniden müzakere masasina geri götürmek için kullanmayi umdugu savini dile getirdigi haberinde su yorumu yapiyor:

“Suriye’de 2.5 yil devam eden ve Kürtlerin, uzun bir süre önce ilan ettikleri, bagimsiz yönetim planlarinin Suriye’nin bazi bölgelerinde gerçeklesmesine zemin hazirlayan önemli toprak kazanimlarini elde ettikleri iç savas, Türkiye’nin PKK ile baris yapma çabasini, daha acil hale getirdi” yorumunu yapti.

El Cezire, hem Türk hem de Irakli Kürt yetkililerin Suriye’deki Kürt geçici yönetim ilanini elestirdiklerini, bu gelismeyi Esad Yönetimi ile bir “anlasmanin parçasi” olarak gördüklerini de kaydetti.

Odatv.com



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false