Bu mahkemelerin hukukta yeri yok

Bu mahkemelerin hukukta yeri yok

Günlerdir özel yetkili mahkemelerin kaldirilmasi ve yetkilerinin sinirlandirilmasi tartisiliyor. Bu süreçte AKP`li bakan ve milletvekilleri dönem dönem özel yetkili mahkemeler ve uzun Ercan Karakaya / Vural Nasuhbeyoglu

Günlerdir özel yetkili mahkemelerin kaldirilmasi ve yetkilerinin sinirlandirilmasi tartisiliyor. Bu süreçte AKP’li bakan ve milletvekilleri dönem dönem özel yetkili mahkemeler ve uzun tutukluluk sürelerinden ‘rahatsizliklarini’ ifade eden açiklamalar yapti. Kamuoyunda Bakanlar Kurulunda görüsülecek olan 4. Yargi Paketi’nde bu konuda düzenleme yapilmasi bekleniyordu.

Mecliste gazetecilerin sorularini yanitlayan Basbakan Yardimcisi Bülent Arinç, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldirilmasiyla ilgili degisiklik öngörmediklerini söyledi. Basbakan Tayyip Erdogan ise yargi paketlerinde bu konuya iliskin olmadigini belirterek bu konuda Adalet Bakanliginin çalismalari oldugunu ve ÖYM’lerin kaldiralabilecegini söyledi.

Özel yetkili mahkemelerle ilgili tartismalari gazetemize degerlendiren hukukçu ve siyasetçiler bu mahkemelerin hukukta yerinin olmadigini belirterek ÖYM’lerin eski DGM’lerden hiçbir farki olmadigini ve derhal kaldirilmasi gerektigini söylediler.

MAHKEMELER TERÖRLE MÜCADELE ETMEZ

Gazetemize konusan Istanbul Barosu Eski Baskani Prof.Dr. Yücel Sayman, ÖYM’lerin kaldirilmasi gerektigini söyleyerek, “Devlet biçimi olan demokrasilerde yeri olmayan mahkemelerdir bunlar. DGM’lerle bu mahkemeler arasinda bir fark yok. DGM’lerden bu yana biz bu tür mahkemelerin hukukta yeri yok diyoruz. DGM’ler sadece belli bir sol ve sagdan kesimleri kapsadigi için buna tepki çok yoktu. Simdi bu mahkemeler herkesi ilgilendiriyor. KCK, Ergenekon, Balyoz ortaya çikti. Bu sefer herkes kendisiyle ilgili oldugunu gördü ve bu mahkemelerin çapi genisledi” dedi. Basinda ve kamuoyunda çok önemli davalari yürüten bu mahkemelerin yetkisinin sinirlandirilmasinin davalarin seyri açisindan sikinti yaratacagi açiklamalarina katilmayan Sayman, “Hukukçu olarak herhangi bir davaya bu gözle bakamam. Bu mahkemelerde yargilananlar kim ya da kimler olursa olsun böyle bakamayiz. Mahkeme terörle, kaçakçilikla mücadele etmez. Mahkemelerin usülü tarzi bellidir. Mahkemelerin görevi hukukun gereklerini ve adaleti yerine getirmektir.”  

KAMU VICDANI MAHKUM ETTI

ÖYM’leri hayata geçirenin AKP oldugunu hatirlatan BDP Grup Baskan Vekili Hasip Kaplan,  “Kendileri hayata geçirdikleri mahkemeleri sikayet ediyorlar. 3. Yargi Paketi’nin komisyonda raporu bile yazilmis degil. 4. Yargi Paketi de ancak ekimde Meclis açildiginda gündeme gelecek” dedi. ÖYM’lerin kaldirilmasini istediklerini söyleyen Kaplan, “Yeni anayasa sürecinde de bu konu gündeme gelecek ve tartisilacaktir. Biz bu olaganüstü yetkili mahkelemlere karsiyiz. Bu isin geciktirilmesi AKP’nin samimiyetsizligini gösteriyor. Bu mahkemeler 8 bini askin kisi için KCK davasinda tutuklama karari verdi. ÖYM’ler kamu vicdaninda mahkum olmustur. Bizim teklifimiz bunun tamamen kaldirilmasi içindir. Adalet herkese lazim” diye konustu.

DERTLERI BAGIMSIZ YARGI DEGIL

ÖDP Genel Baskani Alper Tas, yillardir özel yetkili mahkemelerin kaldirilmasini istediklerini ifade etti. Özel yetkili mahkemelerin yeni bir rejim kurmak için hayata geçirildigini söyleyen Tas, son haftalarda bu mahkeleler üzerdinden yürütülen tartismalarin AKP ve Cemaat arasinda süren iktidar kavgasinin sonucu olduguna dikkat çekti. Yasanan tartismalarin kurulan yeni rejim içindeki çatismalarin ürünü oldugunu söyleyen Tas, böyle bir tartisma üzerinden yapilacak tartismalarin bir ise yaramayacagini dile getirdi. Iki gücün de bagimsiz yargi gibi bir derdinin olmadigini ifade eden Tas, bu mahkemelerin tamamen kaldirilmasi gerektigini söyledi.

TAMAMEN KALDIRILMALI

Emek Partisi Genel Baskani Selma Gürkan da, açiklanan yargi paketlerinin toplumun ihtiyaçlarina cevap vermedigini belirterek söyle devam etti: “Tutuklamalar, yargilama sistemi, Siyasi Partiler Yasasi, basin özgürlügü, düsünce ve ifade özgürlügü gibi temel konularda demokratiklesmeye ihtiyacimiz oldugu kesin. Bugün cezaevleri seçilmis siyasetçiler, belediye baskanlari, gazeteciler akademisyenler ve gençlerle doldurulmus durumda. Tüm bunlara karsi bir demokratiklesme lazim. DGM’lerin kaldirilmasi sürecinde yerine özel yetkili mahkemelerin getirilmemesini tamamen kaldirilmasi gerektigini söylemistik. Gelinen noktada ne kadar hakli oldugumuz ortaya çikti. Özel yetkili mahkemelerin surasinin ya da burasinin düzeltilmesi degil tamamen kaldirilmasi gerekiyor.”

ADALET HERKESE LAZIM

IHD Genel baskani Öztürk Tükdogan, Hükümet Sözcüsü Bülent Arinç’in sözlerinin 4. Yargi Paketi’yle ilgili oldugunu anlatarak “Ama hükümetin bakanlarinin yaptigi açiklamalar bu degisikliginin her an gündeme gelebilecegini gösteriyor. Mecliste bekleyen 3. Yargi Paketi’ne eklemlenme biçiminde bir degisiklik yapilacagi söylentisi var”dedi. Bu mahkemelerin eski DGM’ler oldugunu söyleyen Türkdogan “Burada özel bir yargilama var. Burada muhalif, resmi ideoljiyi benimsemeyenlere özel bir yaklasim var. Türkiye’nin geçmisine baktigimizda Isatiklal Mahkemeleri, DGM’ler ve ÖYM’lerle süren bir sistem var. Bu sistemi Milli Güvenlik Siyaset Belgesi olmadan düsünemezsiniz. Bu tip özel yargilamalara son verilmelidir” dedi. (Istanbul/EVRENSEL)


ERDOGAN: ÖZEL YETKILI MAHKEMELER KALDIRILABILIR

Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Anayasa Uzlasma Komisyonu üyeleri ile yaptigi görüsme sonrasinda basin mensuplarina yaptigi açiklamada, özel yetkili mahkemelerin tamamen kaldirilabilecegini söyledi. Basbakan Recep Tayyip Erdogan, TBMM Baskani Cemil Çiçek ve Anayasa Uzlasma Komisyonu üyeleriyle görüsme sonrasinda basin mensuplarinin sorularini yanitladi. Erdogan, basin mensuplarinin “Özel yetkili mahkemeler konusunda yeni düzenlemeler yapilacak mi?” sorusuna, “Üçüncü ve dördüncü yargi paketlerinde böyle bir sey söz konusu degil” dedi. Erdogan, Özel Yetkili Mahkemeler konusunda yapilan degisiklik hazirliginin Adalet Bakanligi tarafindan yürütüldügünü belirterek, “Özel yetkili mahkemeler tamamen kaldirilabilir ama bu konu yapilacak çalismalar sonucunda netice kazanir” dedi.

ÖYM’LERI KURAN BIZIZ

Bir gazetecinin, Özel Yetkili Mahkemelerle ilgili   ‘’Bir geri adim söz konusu mu?’’ sorusuna Erdogan su yaniti verdi “Biz, özel yetkili mahkemeleri kuran iktidariz. Çalisti ve çalismasi esnasinda da faydali oldugu zamanlar oldu. Maalesef zararli olan anlar da oldu. Uygulama esnasinda bir çok gerçekleri görmüs olduk. Dolayisiyla bu yasalari yapan bu Parlamento. 250’inci maddeyle ilgili düzenlemeyi yapan da bu Parlamento. Nasil yaptiysa simdi bunun üzerinde daha farkli bir düzenlemeyi yapma yetkisi, hakki Parlamento’dadir” cevabini verdi.