Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

Bu sözler Hollanda`yi karistirdi

Bu sözler Hollanda`yi karistirdi

Rotterdam Islam Üniversitesi (IUR) Rektörü`nün Gezi direnisine iliskin, ?Gezi`yi dinsizler, PKK`liler, sarhoslar, faizciler ve CHP zihniyeti tertipliyor? sözleri Hollanda parlamentosun da tepki ile karsilandi.

Bu sözler Hollanda’yi karistirdi

Rotterdam Islam Üniversitesi (IUR) Rektörü`nün Gezi direnisine iliskin, “Gezi`yi dinsizler, PKK’liler, sarhoslar, faizciler ve CHP zihniyeti tertipliyor” sözleri Hollanda parlamentosun da tepki ile karsilandi.

Cumhuriyet`ten Yusuf Özkan`in haberine göre; Hollanda’daki Rotterdam Islam Üniversitesi (IUR) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz’ün Gezi protestolari ve Alevilik ile ilgili görüsleri, Hollanda parlamentosunda tepkiyle karsilandi. Hollanda’nin geçen nisan ayinda “imam yetistirmesi” amaciyla denklik verdigi üniversitenin derhal kapatilmasi istendi.

Basbakan Yardimcisi Lodewijk Ascher de IUR’den açiklama istedi. Akgündüz’ün, Istanbul’daki Gezi protestolari sonrasinda kendi adini tasiyan internet sitesinde yayimladigi yorum ve Alevilik hakkindaki görüsleri Hollanda gazetelerinden NRC tarafindan kamuoyuna duyuruldu. Makalesinde Gezi protestolari ile 31 Mart ayaklanmasini karsilastiran Akgündüz, “Gezi Parki olaylari, ikinci bir 31 Mart olayidir. Orada hedef Sultan Abdülhamid Han’i iktidardan indirmek ve Osmanli devletini dagitmak idi ve irticacilar çikardi diye birinci Halk Partisi olan Ittihat ve Terakki tarafindan gerekçelendi. Bu ise dinsizler, PKK’liler, sarhoslar, faizciler ve CHP zihniyeti tarafindan tertipleniyor. Yani dinsiz bir 31 Mart Olayi’dir” görüsünü savundu.

Akgündüz, “Gezi Parki’nda kimlerin hükümete karsi oldugunu” da su satirlarla açikladi: “Hükümetle görüsmek için teskil edilen komisyona bakarsaniz anlayacaksiniz: Cami düsmani mimarlar, komünist sendika liderleri, Müslümanlari katleden Esadçilar, Alevilikten nasibi olmayan ve o adi kullanan dinsizler. Yani kisaca Avrupai hayat yasayan ailelerin çocuklari, Ermeniler gibi Türk ve Müslüman olmayan aile çocuklari olmasi dikkat çekmektedir... Avrupalilar ve buna ilaveten Amerika ve Israil. Avrupa su anda, belki Gezi’deki serseriler muvaffak olur diye bayram yapiyor.” Basinda“Alevi ile evlenilmez, kestigi yenmez” dedigi öne sürülen Akgündüz, cemevlerinin “ibadethane olmadigini” savunuyor. Bu arada IUR’nin yaptigi açiklamada Akgündüz’ün, “düsünce özgürlügüne dayanarak Islami birikimi ve akademik konular hakkinda kendi görüslerini dile getirdigi, nefret söyleminde bulunmadigi” savunuldu. Hollanda Alevi Dernekleri Federasyonu (Hak-Der), dün Lahey’de düzenledigi gösteride Akgündüz’ü protesto etti.

‘YENILIR YUTULUR DEGIL’

Prof. Akgündüz Akgündüz’ün görüslerinin Hollanda basininda yer almasi üzerine parlamentodaki birçok siyasi partiden sert tepkiler geldi. Iktidar ortaklari Liberal Sag Parti (VVD) ve Isçi Partisi (PvdA), Hiristiyan Demokrat Parti (CDA) ve Özgürlük Partisi (PVV) soru önergeleriyle konuyu parlamento gündemine tasidi. Önergelerde Akgündüz’ün, “Gezi Allahsizlarin isi”, “bir erkek karisini dövebilir” dedigi, “recmi Islamin içinde geçerli bir ceza” olarak açikladigi dile getirildi. Basbakan Yardimcisi Lodewijk Ascher de, Akgündüz’ün basina yansiyan görüslerinin “yenilir yutulur” olmadigini söyleyerek “IUR, Bati karsiti söylemlerine açiklik getirmeli. Kurum bu konuda savunma yapmazsa ciddi problem yasayacaklar” dedi.

Odatv.com

 



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli