Bugün, 18 Ekim 2024 Cuma

Bu tutum kopusu hizlandirir

Bu tutum kopusu hizlandirir

Haklarinda fezleke hazirlanmasinin Türkiye`ye maliyetinin agir olabilecegini söyleyen DTK Es Baskani Aysel Tugluk,

Haklarinda fezleke hazirlanmasinin Türkiye’ye maliyetinin agir olabilecegini söyleyen DTK Es Baskani Aysel Tugluk, “Artik Kürtler birlikte yasamayi sorgular hale gelmistir. Bu tür uygulamalar bu kopusu daha da hizlandirir” dedi. BDP Es Genel Baskani Selahattin Demirtas ise fezlekenin Basbakanin kendilerine yönelik açiklamalarindan bagimsiz olmadigini belirterek, “Türkiye halki bunun sadece BDP’ye zarar verdigini düsünmesin, bu bütün Türkiye’ye yöneltilmis bir tehdittir” dedi.

BDP 2. Yerel Yönetimler Konferansi’na katilan DTK Es Baskani Aysel Tugluk ile BDP Es Genel Baskani Selahattin Demirtas, haklarinda fezleke düzenlenmesini degerlendirdi. DTK Es Baskani Aysel Tugluk, fezleke ile 8 BDP’linin dokunulmazliginin düsürülmesinin düsünüldügünü belirterek, “Bu yöntemler eger bizim siyaset yapmamizi, mücadelemizi ve konusmamizi, Kürt meselesinin barisçil, demokratik çözümü çerçevesinde yürüttügümüz faaliyetlerimizi engellemek, bu anlamda bir tehdit olusturmak için yapiliyorsa, bu tehdit tutmaz” dedi.

‘BU TUTUM ÇÖZÜME NE KATKI SAGLAR?’

“Milletvekilleri olarak her türlü bedeli göze almis kisileriz” diyen Tugluk, “Bu Türkiye’nin demokrasisine ne kazandirir? Bu meselenin çözümüne ne katki saglar? Bizi halk seçti, görevden almak da halka düser” dedi. Türkiye’nin kritik bir süreçten geçtigini ifade eden Tugluk, “Artik Kürtler birlikte yasamayi sorgular hale gelmistir. Kürtlerin bu sistemin içerisinde artik bir yeri olmadigini düsünmeye baslamistir. Bu tür uygulamalar bu kopusu daha da hizlandirir” dedi.

‘MALIYETI AGIR OLABILIR!’

“Bunun Türkiye’ye maliyeti çok agir olabilir” diyen Tugluk, “BDP bu ülkede birlikte yasamanin ve barisçil çözümün güvencesidir. BDP’yi Meclis disina atmak gerçekten Kürt halkinda var olan barisçil, demokratik birlikte yasama duygusunu yok eder. Bu, savasi tek seçenek haline getirir. En nihayetinde suna karar verebiliriz; Eger kabul edilmiyorsak, irademiz taninmiyorsa, eger reddediliyorsak biz de ‘Orada ne isimiz var’ diyebiliriz. Bunu deme, tartisma hakkimiz vardir. Halkimizin iradesine saygisizlik gösteriliyorsa, yargi eliyle halk iradesi yok sayiliyorsa o zaman hiç kimse çikip bize demokrasiden hukuktan bahsetmesin” seklinde konustu.

BDP Es Genel Baskani Selahattin Demirtas da, hazirlanan fezlekenin Basbakan Erdogan’in kendilerine yönelik tehdit açiklamalarindan bagimsiz olmadigina dikkat çekerek, “Geçen hafta grup toplantisinda da açikça BDP’yi hedef gösteren bir açiklama yapmisti. Bu fezleke dogrudan Basbakanin talimati ile hazirlanip Ankara’ya gönderildi. Bizim açimizdan hiçbir hukuki degeri olmayan, siyasi bir metindir” dedi. “Tutuklayabilirler, dokunulmazliklari da kaldirabilirler ki böyle bir tartismanin AKP içerisinde sürdürüldügünü biliyoruz. Biz bu konuda AKP’ye yalvaracak degiliz” diyen Demirtas, “Sonuna kadar baris ve demokratik çözümden yana olmus bir partiye böyle yaklasiyorlarsa onlarin meselesidir. Fakat Türkiye toplumu bunun sadece BDP’ye zarar verdigini düsünmesin, bu bütün Türkiye’ye yöneltilmis bir tehdittir” dedi.

‘ORTADA YARGI FALAN KALMADI’

“Ortada yargi falan kalmamis. Yarin hepiniz mahkemeye düsebilirsiniz ve karsinizda yargiç bulamayacaksiniz. AKP memurlari tarafindan yargilanacaksiniz. Durum bu kadar vahimdir” diyen Demirtas, “Bize yöneltilen yargi tehdidi birilerinin hosuna gidiyor olabilir ama bir gün Türkiye toplumunda herkes bu siyasallasmis yarginin agir faturasini öder” dedi.

AKP’nin içeride ve disarida savas karari verdigini söyleyen Demirtas, “Açik söylüyorum bizler kefeni koltugunun altinda siyasetçileriz. Cezaevi ise cezaevi, ölümse ölüm. Halkimizin özgürlügü, Türkiye’de halklarin daha demokratik bir gelecekte yasamasi için ödenmesi gereken bedel neyse biz ödemeye haziriz. DEP döneminde arkadaslarimiz nasil bir dik durus sergilediyse, BDP’li arkadaslarimiz da dik duracaktir. Içeride 7 bin BDP’li KCK’li diye tutuklanmissa, onlar KCK’li ise genel baskanlari ben oluyorum” seklinde konustu. (DIYARBAKIR)



  • Cuma 15.1 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.7 ° / 13.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı