Bugün, 3 Temmuz 2024 Çarşamba

Bu yola bas koyduk

Bu yola bas koyduk

Inanç Yildiz / Cumali Akkas Gaziantep Baspinar Organize Sanayi Bölgesinde isçilerin ücretleri ve sosyal haklari için baslattiklari mücadele sürüyor. Gürteks, Gür Iplik, Motif Iplik,

Gaziantep Baspinar Organize Sanayi Bölgesinde isçilerin ücretleri ve sosyal haklari için baslattiklari mücadele sürüyor. Gürteks, Gür Iplik, Motif Iplik, Canan Tekstil, Sireci Tekstil,  Zeki Mensucat ve Zafer Tekstil isçileri direnislerine halaylar çekerek coskulu bir sekilde devam ediyor. Isçilerin birbirleri arasindaki dayanisma güçlenerek büyürken, direnisi kirma çabalari da devam ediyor. Gürteks’te polis fabrika önüne demir bariyer koyarken, Motif Iplik’in temsilcisi Güvenlik Sube tarafindan ifadeye çagrildi. Ayrica diger isyerlerini araba ve motosikletleri ile gezen isçilere ise trafik cezalari kesilmeye baslandi. 6 gündür fabrika önünde yatip kalkan isçiler, direnis yerini yasam alanina çevirdi. Direnisteki isçiler diger fabrikalardaki isçilere bildirilerle seslenerek direnise çagirdi.

FABRIKALAR ARASI DAYANISMA

Baspinar’da isçilerin haklari için verdikleri mücadele fabrikalar arasindaki dayanisma ile sürüyor. Her fabrikadan isçiler araçlarla diger fabrikalari gezerek birbirlerine destek veriyor. Bu ziyaretlerde isçiler birbirlerine destek olurken ayni zamanda halaylar çekerek direnis coskusunu yükseltiyorlar. Fabrikalar arasinda iliskiyi güçlendirmek için arabalari ve motosikletleri ile fabrikalari gezen isçilere polis ise trafik cezalari kesiyor. Hem fabrikalari gezen hem de diger fabrikalarin servis giris çikislarinda bildiri dagitan isçilerin yedi tanesine trafik cezasi kesildi. Isçiler, kesilen cezalara tepki gösterirken bunun nedeninin direnisi kirma çabasi oldugunu söyledi.

Gür Iplik’te çalisan kadin isçiler de ziyaretlere katiliyor. Sireci Tekstil isçilerini ziyaret eden Gür Iplik’in kadin isçileri isçilerin taleplerinin arkasinda durmasi gerektigini 30 kadin isçinin de Sireci Tekstil isçilerinin arkasinda oldugunu söyledi. Önceki gün Evrensel Gazetesinde çikan Çorlu Tekstil isçilerinin mektubunu sesli bir sekilde okuyan isçiler, direnislerinin tüm Türkiye tarafindan duyuldugunu bakanlarin ve basbakanin da bildigini ancak orali olmadiklarini dile getirdi.

ISÇILERDEN BASKILARA TEPKI

Direniste olan Gürteks’te ise polis, isçileri fabrikadan uzaklastirmak için demir bariyerler kurdu. Isçilerin direnisini kirmak için her türlü yol denenirken isçiler direnislerini kazanana kadar sürdürmekte kararli. Öte yandan Motif Iplik Temsilcisi Mehmet Çelik Güvenlik Sube Müdürlügü tarafindan ifadeye çagrildi. Gürteks önüne polislerin demir bariyer kurmasina tepki gösteren Gürteks isçisi, “Bizi buraya hapsettiler. Tuvalete bile birakmiyorlar. 7 gündür bir taskinlik mi yapmisiz?” dedi. Müslüm Kara da kendilerine her gün bir zorluk çikartildigini belirterek, “Bizi yildirmaya çalisiyorlar. Ne emniyeti ne de kimse bizi yildiramayacak. Mücadelemize devam edecegiz” diye konustu.

 “Her tarafimizi bariyerlerle çevirdiler” diyen Sevket Ceber, “Taleplerimizin karsilanmasini istiyoruz. Devletten aldiklari tesviklerle yeni yeni fabrikalar açiyorlar. Devlettin parasini yiyorlar. Isçiye gelince arkalarini dönüyorlar” dedi.

Sireci isçisi Bekir Korkmaz, aksam servislerin gelmesine yakin rutin kontrol denilerek polis tarafindan durdurulduklarini belirterek, “Polisler agzindan kaçirarak, ‘servislerin içeri girmesi için sizi burada tutuyoruz’ dedi ve bizi gerçekte neden durduklarini söylediler” diye konustu. Gürteks isçilerine ziyarete gittiklerini belirten Süleyman Kiyak, “7 arkadasimizin arabasina ceza yazilarak, arabalarin anahtarlari alindi. Ahmet Sireci bu ülkenin vatandasi da biz degil miyiz” dedi.

DISK’e bagli Gida-Is Sendikasi Genel Sekreteri Seyit Aslan, Baspinar’a gelerek isçileri ziyaret etti. Isçilerle sohbet eden Aslan, isçilere direnislerinde destek verdi. Direnis yerlerini tek tek gezen Aslan, direnislerin kazanimla sonuçlanmasi için isçilerin birlikteliginin önemli oldugunu ifade etti.  (Gaziantep/EVRENSEL)


DIRENISTEKI ISÇILERDEN ÇAGRI VAR

Direnisteki isçiler Baspinar’da faaliyet yürüten diger fabrikalardaki isçilere de seslenerek direnise katilmalari çagrisinda bulundu. Isçilerden Yunus Kara, diger fabrikalarda çalisan isçilerin de direnise katilmalari gerektigini belirtti. Isçilerin ancak birlik olursa kazanabilecegini dile getiren Kara, direniste olan isçilerin taleplerinin tüm isçileri ilgilendirdigini ifade etti. Tüm isçileri direnise katilmaya davet eden Kara, birlik olurlarsa devamsizlik primlerini de kazanacaklarini vurguladi.

DIRENIS YERI YASAM YERI

Direniste olan isçiler gece gündüz fabrikalarin önünden ayrilmiyor. Fabrika önünde yatip kalkan, yemegini burada yiyen, çayini burada içen isçiler, aksam saatlerinde yemek telasina giriyor. Antep’e özgü sögürme yemegi hazirligi içinde olan Mehmet Sarikurt, közlenmis patlicanlari soyarken bir diger isçi semaverin basinda çay demlemek ile mesgul. Yemek hazirliginda olan Sarikurt, direnis basladigindan beri fabrika önünde yatip kalktiklarini dile getiriyor. Yemeklerini kendilerinin yaptiklarini aktaran Sarikurt, anlasma saglanana kadar burada olduklarini ve taleplerinden geri dönmeyeceklerini ifade ediyor.

KÖMÜR BITIYOR TAKSITI BITMIYOR

Bir haftadir direniste olan Müslüm Kara aldiklarini ücretin yasamlarini idame ettirmeye yetmedigine dikkat çekti. Kis için aldiklari kömürün borcunu diger kisa kadar bitiremediklerini ifade eden Kara, çocuklarina düzenli bir yasam sunamadiklarini belirtti. Diger isçilere de çagrida bulunan Kara, “Arkamizda degil yanimizda olsunlar” dedi. AKP’nin isçiler ile ilgili politikalarini da elestiren Kara, asgari ücrete yeterli zam yapilmadigini, patronlarin da bunu firsat bildigini, isçinin kanini içtiklerini artik buna dur demenin zamaninin geldiginin altini çizdi.

IHRACAT RAKAMLARI ARTTI YA ISÇI ÜCRETLERI?

Önceki gün gazetemizde çikan ‘Antep’te isçiler küçüldükçe patronlar büyüdü’ basligi ile verdigimiz haberimizi dogrulayan bir açiklama da Gaziantep Sanayi Odasi Baskani Adil Konukoglu’ndan geldi. Konukoglu’nun Hürriyet Çukurova ekinde çikan haberinde 2012 ihracat hedeflerinin 5 Milyar dolar oldugunu ilk alti aylik veriye göre bu rakamin 6 Milyar dolar olmasini beklediklerini söyledi. Konukoglu ayrica gelecek yilin ihracat rakamlarini yükseltmenin planlarini da yapmaya basladiklarini da sözlerine ekledi.



  • Çarşamba 33.6 ° / 23.3 ° Güneşli
  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı