Bugün bankalari boykot günü!

Bugün bankalari boykot günü!

Bankalarin çesitli adlar altinda aldiklari ?hizmet` bedelleri tüketicileri isyan ettirdi. Bugün ve yarin için ?bankalari boykot` çagrisi yapildi.

Bankalarin türlü türlü yollarla aldigi keyfi bedellere karsi bugün boykot günü... Kredi karti yillik aidati, hesap isletim ücreti, komisyon ücreti, dosya masrafi derken tüketici canindan bezdi... Iste bu bedel ve masraflara tepki gösteren Tüketici Haklari Dernegi (THD), 13-14 Mart tarihlerini ‘Bankalari boykot günü’ olarak ilan etti.

THD Türkiye’deki bankalarin deli dumrul ücretleriyle tüketiciyi soyup sogana çevirdigini belirtirken bu bedellerin yillik tutarinin 20 milyar TL’yi buldugunu söylüyor. Öyle ki; 2012 yilinda sadece kredi karti aidati olarak tüketiciden 7.1 milyar TL alinmis durumda. Buna göre; Türkiye’deki bankalar Avrupa’daki bankalara göre tüketicileri 20 kat daha fazla ‘soyuyorlar’.

SINEK AVLASINLAR!

THD boykot çagrisinin gerekçesini söyle açikliyor: “Biz tüketiciler olarak, bankalarin vurgun-soygun ve insafsiz tutumlari nedeniyle intiharlarin yasanmasini, ailelerin bosanmasini, çocuklarin ve gençlerin bu nedenle perisan olmasini istemiyoruz. Bankalarin vurgun – soygun ve deli dumrul ücretlerine son verilsin istiyoruz. Bankalar, yargi kararlarina, yasalara ve tüketici haklarina saygili olsun istiyoruz. Tüketiciler olarak, bankalarin doymak bilmeyen vurgun ve soygunlarina, deli dumrul ücretlerine, yargi kararlari ve yasa tanimaz uygulamalari ile tüketici haklarina saygisiz ve pervasiz uygulamalarina karsi ilgili bakanlari ve Hükümeti gerekli önlemleri almak üzere göreve çagiriyoruz. Bankalarin yargi karari, yasa, hak-hukuk tanimaz, tüketici haklarina saygisiz bu pervasizca vurgunlari ve soygunlari karsisinda tüketiciler olarak, tüketimden gelen gücümüzü kullanarak 13-14 Mart günlerimde bankalara gitmiyoruz, kredi karti kullanmiyoruz, bankacilik islemi yapmiyoruz. Bankalar, 365 gün tüketici avliyorlar. 2 gün ‘sinek avlasinlar’ diyoruz!”

HEM SUÇLU HEM GÜÇLÜ

Bankalarin mahkeme kararlarini da dikkate almadigini ifade eden THD su bilgileri verdi: “Yargitay 13. Hukuk Dairesinin Kararlarina göre, bankalarca alinan yillik kredi karti aidati, dosya masrafi, yeniden yapilandirma ücreti gibi ücretlerin haksiz bir ücret oldugu ve tüketiciye iade edilmesi gerektigi belirtilmektedir. Ancak, bankalar yargi kararlarina da uymamakta, saygi göstermemekte ve deli dumrul ücretlerini almaya devam etmektedirler. Yargitay karari geregince, 2003-2012 yillari arasindaki 10 yillik dönemde bankalarin kasasindaki tüketicilerin alacagi olan yillik kart aidat tutari en az 12 milyar TL’dir. Diger taraftan, ayni dönem için dosya masrafi ve yeniden yapilandirma ücreti olarak da 10 milyar TL dolayinda tüketicilerin bankalardan alacagi bulunmaktadir. Bankalarin, Yargitay karari geregince, yillik kredi karti aidatinin, dosya masrafinin ve yeniden yapilandirma ücretinin iadesini isteyen tüketicileri tehdit ettiklerine ve kara listeye aldiklarina iliskin Dernegimize sikayetler gelmektedir. Görülüyor ki, bankalar hem suçlu hem güçlü! Oysa, asil kara listeye alinmasi gereken bizatihi bankalarin kendisidir.” (HABER MERKEZI)


37 KALEMDE SOYGUN LISTESI

1. Kredi Karti Yillik Aidati
2. Hesap Isletim Ücreti
3. Islemsizlik Ücreti
4. Dosya Masrafi
5. Komisyon Ücreti
6. Hayat Sigortasi Ücreti
7. Çesitli Sigorta Bedelleri
8. Katki Payi
9. Ekspertiz Ücreti
10. Ipotek Ücreti
11. Ipotek Fek Ücreti
12. Ilave Pesin Komisyon
13. Havale Ücretleri
14. EFT Ücretleri
15. Internetten Yapilan Döviz Transfer Ücretleri
16. ATM Nakit Çekim Ücretleri
17. Bakiye Görüntüleme Ücreti
18. Mevzuat Arastirma Ücreti
19. Dekont Ücreti
20. Ekstre Ücreti
21. Telefon, Faks ve Posta Ücretleri
22. SMS ve e-posta ücretleri
23. Menkul Kiymet Sifre Gönderim Islemi
24. Menkul Kiymet Bakim Ücreti
25. Rehin, Haciz, Kaldirma Ücreti
26. Nakit Avans Komisyonu
27. Müsterinin Diger Subedeki Döviz Tevdiat Hesabindan Para Çekmesi
28. Asil Kart/Ek Kart Bedeli
29. Harcama Vaadi Ihlal Ücreti
30. Arsivden Belge Çikarma Ücreti
31. “Kredi Karti Borcu Yoktur” Yazisi Ücreti
32. Hesap Cüzdani Isleme Ücreti
33. Alisveris Faizi
34. Limit Asim Faizi
35. Muhabir Banka Komisyonu
36. Issizlik Kredi Karti Sigortasi
37. Nakit Çekim Faizi