Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Bursa ve Eskisehir`den Gezi Parki`na destek

Bursa ve Eskisehir`den Gezi Parki`na destek

Bursa ve Eskisehir`den Gezi Parki`na destek Bursa`da binlerce kisi kentin degisik yerlerinden toplanarak Atatürk Aniti`nda bulusmak için yola çikti. Eskisehir`de ise ADD, Çagdas Yasami Destekleme Dernegi, Türk-Is, Egitim-Is, ÇGD, CKD, TGB gibi sivil topl

Bursa Barosu, DISK, KESK, TMMOB ve Bursa Tabip Odasi’nin yaptigi ortak çagri ile Atatürk Aniti önünde toplanma ve Taksim Direnisi’ne destek olmak için Yildirim, Osmangazi ve Nilüfer ilçelerindeki degisik toplanma noktalarinda “Hükümet Istifa”,”Tayyip Sasirma Sabrimizi tasirma”, “Her Yer Taksim, Her Yer direnis”,Fasizme Karsi Omuz  Omuza” sloganlari atanlar önce AKP Il Baskanligi’nin da bulundugu Hasim Isçan Alani’nda toplandi.

Burada, CHP bursa Milletvekili Sen Kaleli ile birlikte çok sayida kadin da eyleme destek verdi. Yildirim’da toplananlar da Atatürk Caddesi’ne dogru yürüyüse geçti. Resmi polis ekiplerinin uzaktan izledigi yürüyüsler sirasinda ev ve isyerlerindekiler de atilan sloganlara destek verdiler.

Bursa’daki kitlesel tepki için ortak çagri metninde , barisçil eylemlere uygulanan siddetin gayrimesru oldugu öne sürülmüs, halkina zulüm eden iktidar, mesruiyetini yitirdigini bildirilmis iktidardan su istekler dile getirilmisti:

“Taksim Gezi Parki‘nin park olarak kalacagi resmen ilan edilmelidir. Halka uygulanan siddetin sorumlulari hesap vermeli ve istifa etmelidir, bibe gazi  kullanimi yasaklanmalidir.

Ülkenin dört bir yaninda gözaltina alinan binlerce kisi hakkinda hiçbir sorusturma açilmayacagi ilan edilmeli, yaratilan magduriyetler nedeniyle halktan özür dilenmelidir. Taksim basta olmak üzere Türkiye‘deki tüm meydanlarda, kamusal alanlarda toplanti ve eylem yasaklarina son verilmelidir. Bu sartlar gayet açik, net ve mesrudur. Bu taleplere karsi uygulanan siddet ise gayrimesrudur.

Basbakanin ifadesiyle "Kendi halkina zulüm eden iktidar, mesruiyetini yitirmis demektir."

Bulusalim’ çagrisina uyan binlerce kisi gece geç saatlere kadar Atatürk Caddesi’ni trafige kapatarak,



Atatürk Aniti önünde Basbakan Erdogan ve iktidari protesto etti. Dakikalarca ‘ fasizme karsi omuz  omuza’, ‘gemileri yaktik dönüs yok’, ‘hükümet istifa’, ‘her yer taksim her yer direnis’ sloganlari atan topluluk 22:30’a dogru halaylar çekerek gruplar halinde alandan ayrilmaya basladi. Atatürk Aniti önünde kalan yaklasik bes yüz kisilik gruba polis kisa sürede dagilin uyarisinda bulundu. Grup eylemlerini sabaha kadar sürdürme karari aldi.

Gezi Saldirisindan Sonra Gece Yarisi Toplanma Çagrisi Polisin gezi parkina yaptigi saldiridan sonra Bursa’da gece yarisina dogru Nilüfer’deki Üç Fidan Aniti’nin bulundugu parkta, halk tarafindan toplanma çagrisi yapildi. Daha önce de on binlerce kisinin katildigi Cumhuriyet yürüyüslerinin gerçeklestirildigi Nilüfer ilçesindeki parkta gece yarisi toplanmalar basladi. 

Uludag Üniversitesi ögrencilerinin yogunluklu olarak kaldigi Görükle Mahallesi’nde de Istanbul saldirisi sonrasinda ögrenciler protestoya basladilar.

 

Eskisehir de ayakta!

ADD, Çagdas Yasami Destekleme Dernegi, Türk-Is, Egitim-Is, ÇGD, CKD, TGB gibi sivil toplum kuruluslari ile CHP, IP, HEPAR gibi partilerin destekledigi yürüyüse yaklasik 5 bin kisi katildi. Hammayolu caddesinde baslayan yürüyüs, Espark alis veris merkezi önünde sona erdi. Yürüyüs boyunca Eskisehirliler Türk Bayraklari ile iktidar aleyhine sloganlar atarak yürüdü.

Sivil toplum kuruluslarinin destekledigi yürüyüse Eskisehirliler büyük ilgi gösterdi. Yürüyüsçülerin yaklasik 2 kilometrelik yürüyüsüne çevredeki vatandaslarda alkislarla destek verdi. Yürüyüsçüler sik sik ‘AKP istifa’, ‘ Mustafa Kemal’in Askerleriyiz’ sloganlari attilar.

Espark önündeki direnis çadirlarinin bulundugu alanda yürüyüs sona ererken, burada sivil toplum kuruluslari adina bir açiklama yapan ADD Eskisehir Sube Baskani Azmi Kerman,Atatürk’ün gençliginin görev basinda oldugunu belirterek, ”Taksim Gezi Park’ini koruma amaci ile baslayan eylemler, polisin sert müdahalesi sonucu önce Istanbul sonrasinda bir çok ilimizde iktidar karsiti toplumsal bir direnise dönüsmüstür. Bu süreçte yasanan olaylarda, binlerce yurttasimiza karsi orantisiz güç kullanilmistir. Demokratik hakkini kullanarak tepki gösterirken yasamini yitiren yurttaslarimizin yani sira çok sayidaki insanimizda yaralanmistir” dedi.

Kerman, Taksim Gezi Parki’inda ortaya çikan tepkilerin bir doga ve çevre katliamina karsi  baslamis olmakla birlikte, mevcut iktidara yönelik çok derin bir birikimin yansimasi oldugununda altini çizerek,sunlari söyledi: ”Bugüne kadar, baskici ve buyurgan bir anlayisla ülkemizi yöneten, yasam tarzina müdahale eden, temel hak ve özgürlüklerin kullanilmasini siddet kullanarak engelleyen iktidari protesto ediyoruz. Tüm hukuk disi ve insan haklarina aykiri uygulamalara karsi 18 günden bu yana yilmadan direnen, ülkemizin gelecegine sahip çikma sorumluluguyla eylemlerini sürdüren gençlerimizin onurlu direnisi destekliyoruz”.



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı