Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

3. Büyük Rumeli-Balkan Bulusmasi Gerçeklesti

3. Büyük Rumeli-Balkan Bulusmasi Gerçeklesti

3. Büyük Rumeli-Balkan Bulusmasi Istanbul Sinan Erdem Spor Salonunda çok genis bir katilimla Gerçeklestirildi.

Hasan Gürsoy/Gazete Esenler

3. Büyük Rumeli-Balkan Bulusmasi Gerçeklesti
 
3. Büyük Rumeli-Balkan Bulusmasi Istanbul Sinan Erdem Spor Salonunda çok genis bir katilimla Gerçeklestirildi.
 
 
Büyük Bulusma CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Içisleri Bakani Idris Naim Sahin, AB Bakani Egemen Bagis, TBMM Baskan Vekili Meral Aksener, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamayligil, BBP Genel Baskani Mustafa Destici, Milletvekilleri, Istanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Istanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkin, Ilçe kaymakamlari, Yurt disindan Bakan , Milletvekili ve Belediye Baskanlari ile binlerce Rumelilinin katilimiyla muhtesem bir sölene dönüstü.

 
Gecede Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Baskani Ayhan Bölükbasi kisa bir konusma yapti. Bölükbasi” Atalarimiz mübadele ile bu topraklara geldiler, çok acilar çektik. Biz göçmen degil muhaciriz. M.Kemal’in bizlere kazandirdigi bu topraklarda yasamaktan onur duyuyoruz ve aziz hatiralari önünde saygiyla egiliyoruz. Balkan savaslarinin 100.yilinda bir aradan bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Bu anlamli gecede bizleri yalniz birakmayan siz degerli dostlarima sükranlarimi sunuyorum” dedi.
Bulusmada konusan Egemen Bagis, Balkanlar´in damadi olarak Balkanlar´a gönül bagi ile bagli oldugunu belirtti ve, "Bu aksam burada iktidar, muhalefet yok. Bu aksam burada Anadolu´nun dört bir yaninda Rumeli´den Türkiye´nin zenginlesmesine emek harcayan kardeslerimizle birlikteyiz" dedi.
 
Bagis, "Istanbul´da Rumeli cografyasinin her kösesini görürsünüz. Çok sükür Istanbul, Asyali oldugu kadar Avrupalidir, Balkanlar´a aittir Istanbul artik Balkanlar´a çok farkli bir heyecanla kucagini açmis bulunmaktadir" diye konustu.
Makedonya´nin AB´den sorumlu Basbakan Yardimcisi Teuta Arifi´yi Istanbul´da agirladiklarini kaydeden Bagis, söyle devam etti: "Basbakan´in talimatiyla sadece Türkiye´nin bas müzakerecisi olarak degil, ayni zamanda Arnavutluk´un, Bosna Hersek´in, Kosova´nin, Makedonya basta olmak üzere bütün Balkan ülkelerinin AB üyelikleri için çalisiyoruz. Çünkü AB, insanlik tarihinin en kapsamli baris projesidir.
 
O cografyalarda istikrarin, barisin güçlenmesi için Türkiye çok farkli bir yol aliyor." Hep beraber ayni Allah´in kullari olduklarini vurgulayan Bagis, "Eskiden televizyonlari izlerken hep Balkanlar´dan gelen soguk hava akimlarini duyardik. Oradan soguk haberler gelirdi. Çok sükür artik sicak haberler geliyor. Artik Balkanlar´da, Rumeli´de insanlarin siki siki sarildigini görmek bizleri mutlu ediyor. Ayni yoldan geçtik, ayni sudan içtik, sarkilarimiz, türkülerimiz bir" ifadelerini kullandi.
 Bagis, sergilenen birlikteligin daim olmasini temenni ederek, milli sair Mehmet Akif Ersoy´un, "Girmeden tefrika bir millete, düsman giremez. Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez" dizelerini okudu.
 
Içisleri Bakani Idris Naim Sahin de cografyasiyla, insaniyla ayrilmaz, ayrilamaz bir bütünün parçalari olduklarini ifade ederek, bu güzel tabloyu kutladigini söyledi.
Sahin, Karadeniz´den, cihan imparatorlugunun bir diger bölgesinden yeni geldigini belirterek, "Karadeniz´in selamini getirdim. Anadolu´nun selamini getirdim, Trakya´ya, Balkanlar´a. Rumeli´ye..." dedi.
Balkan hadiselerinin 100. yilini andiklarini söyleyen Sahin, Yahya Kemal Beyatli´nin "Egil Daglar" isimli siirini daha dün gece Ordu´da okudugunu kaydederek, siiri salondakilere okudu.
Sahin, konusmasini, "Biriz, beraberiz, yürekten, bedenden, akildan, gönülden. Dün, bugün, yarin. Yasasin Balkanlar, yasasin Kafkaslar, var olsun Anadolu" seklinde tamamladi.
 
TBMM Baskanvekili Meral Aksener ise Rumelililerle beraber olmaktan onur duydugunu belirterek, Rumelili bir ailenin çocugu oldugunu hatirlatti. Aksener, "Burada hiçbir Balkan göçmeninin dedelerinin mezari yoktur. Bizim hikayelerimiz vardir. Analarimiz anlatir. Anneannelerimiz anlatir. Bize annelerimiz, babalarimiz sabretmeyi, vatan sevgisini ögretti" dedi. Ailesinden duydugu Balkan hikayelerini de anlatan Aksener, bir Rumeli kizi olarak seslendigini ifade ederek, "Ey bu bayragi indirmek isteyenler, kimse korumasa bile biz Rumeli kadinlari olarak koruruz. Abdullah Öcalan´in heykelini yapacakmissiniz. Yapin da görelim" seklinde konustu. Aksener, salona "Ne mutlu Türküm diyene" diye seslendi.

Bulusmaya damgasini vuran CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu ise “Bugün burada toplanan ülke yurttaslarini, Balkan göçmenlerini bir arada görmekten mutluluk duyuyorum. Buradan Pristina’da, Varna’da, Kosova’da ve yurt disinda vatan sevgisi ile bizleri televizyon basinda seyreden tüm vatandaslarimi sevgi ile selamliyorum. Bir arada kardesçe yasamanin ve Atatürk’ün ilkelerine bagli kalarak yurtta baris cihanda baris isigini burada görmekteyim, Büyük acilarla Mübadele ile ana yurda gelmeniz ve çektiginiz sikintilarin büyüklügünü yüregimizde yasiyoruz. Bunun içindir ki siz göçmen degil muhacirsiniz ve bu ülkenin birinci sinif vatandaslarisiniz.” dedi.

 



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false