Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Büyük yolsuzlugun yildönümü 17 Aralik!

Büyük yolsuzlugun yildönümü 17 Aralik!

Iste her günü ayri bir belgesele konu olacak bir yillik sürecin öne çikan basliklari;

 Bugün büyük yolsuzluk ve rüsvet operasyonunun yildönümüVVVSözcü - Para sayma makineleri, para kasalari, bakan çocuklari, Iranli isadami, bürokratlar… Son bir yildir Türkiye’nin gündemine oturan ve devletin adeta genetiklerini degistiren 17 Aralik operasyonunun üzerinden tam bir yil geçti. Peki 17 Aralik’ta ne oldu? Bir yillik süreçte neler yasandi?

Iste her günü ayri bir belgesele konu olacak bir yillik sürecin öne çikan basliklari;

17.12.2014 sabah saatleri;

Türkiye geçen yil tam da bu saatlerde tarihinin en büyük yolsuzluk operasyonlarindan birisine sahitlik etti. 7 Aralik 2013 sabahi, Cumhuriyet Savcisi Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in talimatiyla, birçok kisinin gözaltina alindigi büyük bir operasyon baslatildi.

Gözaltina alinan kisilere, ‘rüsvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karistirma ve kaçakçilik’ gibi suçlamalarinin yöneltildigi operasyonu Istanbul Cumhuriyet Bassavci vekili Zekeriya Öz koordine ediyordu.

O dönemdeki Içisleri Bakani Muammer Güler’in oglu Baris Güler, Ekonomi Bakani Zafer Çaglayan’in oglu Salih Kaan Çaglayan, Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar’in oglu Abdullah Oguz Bayraktar, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, isadamlari Ali Agaoglu, Riza Sarraf ve Fatih Belediye Baskani Mustafa Demir’in de aralarinda yer aldigi 89 kisi gözaltina alindi.

26 KISI TUTUKLANDI

Bakan çocuklari Baris Güler ve Salih Kaan Çaglayan, isadami Riza Sarraf ve Halk Bankasi Genel Müdürü Süleyman Aslan’in da aralarinda bulundugu 26 kisi tutuklandi. Bakan Bayraktar’in oglu, isadami Ali Agaoglu ve Fatih Belediye Baskani Demir’in de aralarinda oldugu diger süpheliler ise serbest kaldi.

28 SUBAT’TA SALIVERILDILER

Tutuklananlar ayri ayri dönemlerde serbest birakildi. Riza Sarraf, Baris Güler, Salih Kaan Çaglayan 28 Subat’ta saliverildi.
Erdogan Bayraktar’in canli yayindaki istifasi çok konusulmustu.
Basbakan da istifa etmeliBasbakan da istifa etmeli

“PARALEL YAPI” TARTISMALARI

Dönemin Basbakani simdiki Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, baslatilan operasyonu AKP’yi ve ülke ekonomisini hedef alan siyasi bir operasyon komplo olarak yorumladi. Hem Erdogan hem de AKP hükümetinin önemli isimlerinin yaptigi açiklamalarda operasyonun Gülen Cemaati tarafindan yürütüldügü belirtildi.

TAPELER ORTALIGA SAÇILDI

Sorusturmanin ardindan aralarinda Erdogan ve bazi bakanlar dahil birçok hükümet yetkilisine, bürokrata ve is adamina ait oldugu iddia edilen ses kayitlari internette yayinlandi.

‘SIFIRLAMA’ DILIMIZE GIRDI!

Bunlardan en ‘önemlisi’ ise Basbakan Erdogan ile oglu Bilal arasinda geçtigi iddia edilen ‘sifirlama konusmasi’ oldu.

“BAKARA MAKARA”

Operasyonlar ardindan Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Metehan Demir ile “Bakara-makamara” konusmasi kamuoyunda büyük tepki çeken AB Bakani Egemen Bagis bakanlik görevinden alindi. Içisleri Bakani Muammer Güler, Ekonomi Bakani Zafer Çaglayan, Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar ise bakanlik görevlerinden istifa ettiler.
AKP seçim için `kelle verecek`AKP seçim için ‘kelle verecek’

25 Aralik’ta ne oldu?

25 Aralik’ta bu kez baska bir operasyon basladi. Savci Muammer Akkas tarafindan yürütülen sorusturmada 96 kisiye yöneltilen suçlamalar arasinda ‘suç islemek amaciyla örgüt kurmak ve yönetmek, ihaleye fesat karistirmak ve rüsvet’ bulunuyordu.
Savci Akkas, birçok is adaminin da aralarinda bulundugu 41 kisilik gözalti listesi hazirladi, mahkemeden bazi is adamlarinin malvarligina el koyma karari çikartti.
Akkas, Basbakan Erdogan’in oglu Bilal Erdogan için de süpheli sifatiyla ifadeye çagri evraki hazirladi. Ancak Emniyet, Savci’nin talimatlarini yerine getirmedi. 96 süpheliye yönelik suçlamalar arasinda ‘suç islemek amaciyla örgüt kurmak ve yönetmek, ihaleye fesat karistirmak ve rüsvet’ bulunuyordu.
Bilal Erdogan ifadesini 5 Subat’ta, sorusturmaya Akkas’in yerine atanan yeni savcilara verdi.

EMNIYET GÜÇLERININ EN ZOR YILI!

17 Aralik’tan hemen bir gün sonra emniyetin çesitli bölümlerinde flas görev degisiklikleri yapildi. Operasyonda 24 saat sonra yani 18 Aralik’ta, aralarinda operasyonu gerçeklestirenlerin de bulundugu bes sube müdürü görevden alindi.

ÇAPKIN DA GÖREVINE VEDA ETTI

19 Aralik’ta Istanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkin merkez valiligine atandi. 20 Aralik’ta Emniyet’teki görevden almalar yayildi.
6 Ocak’ta Ankara Emniyet Müdürlügü’nde gece yarisi büyük çapta görev degisikligi yapildi. 350 polisin yeri degistirildi. 8 Ocak’ta bir Emniyet Genel Müdür Yardimcisi ile 15 ilin Emniyet müdürleri görevden alindi.
24 ile de yeni Emniyet müdürü atandi. 22 Ocak’ta Ankara Emniyet Müdürlügü’nde 470 amir, müdür yardimcisi ve memurun görev yeri degistirildi.

6 BIN ISIM GÖREVINDEN ALINDI

Bu tarihten sonra da görev degisiklikleri devam etti. 17 Aralik’tan sonra yaklasik 6 bin Emniyet mensubunun yerinin degistirildigi tahmin ediliyor.

SAVCILARDA SÜRÜLDÜ!

17 Aralik sorusturmasi, 29 Ocak 2014'te Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in elinden alindi. Celal Kara, Istanbul 45. Asliye Ceza Mahkemesi’ne durusma savcisi olarak atandi. Kara daha sonra Afyonkarahisar Cumhuriyet Savciligi’na atandi.
Mehmet Yüzgeç, Istanbul 1. Çocuk Agir Ceza Mahkemesi’ne durusma savcisi oldu. Yüzgeç, Haziran ayinda ise Kahramanmaras Cumhuriyet Savcisi olarak atandi.

ZEKERIYA ÖZ EFSANE BITTI!

Ergenekon ve Balyoz gibi ‘kumpas’ davalarinin savcisi Ocak 2014'te Bakirköy Cumhuriyet Bassavci Vekilligi görevine atanan Zekeriya Öz 11 Subat’taki, 166 hakim ve savcinin görev yerini degistiren HSYK kararnamesi ile Bolu’ya savci olarak atandi.
25 Aralik sorusturmasi dosyasi ise, 26 Aralik’ta Savci Muammer Akkas’tan alindi.

ADLIYE ÖNÜNDE OLAY AÇIKLAMA

Adliye önünde yazili basin açiklamasi dagitan Akkas, “Sorusturma yapmam engellenmistir” dedi. Bassavci Turan Çolakkadi, bir basin toplantisi ile Savci Akkas’i sorusturmanin gizliligini ihlâl etmekle suçladi.
Çolakkadi’nin ardindan HSYK (Hakimler ve Savcilar Yüksek Kurulu), oy çoklugu ile bir bildiri yayimladi ve sorusturmayi bir üst birime bildirmeyi mecbur kilan yeni Adli Kolluk Yönetmeligi’nin, davalarin önünü tikayacagini ve Anayasa’ya aykiri oldugunu savundu.
16 Ocak’ta Istanbul Cumhuriyet Bassavcisi Turan Çolakkadi dahil, 19 savci ve bir hâkimin yeri degisti. Muammer Akkas ise Tekirdag’a atandi.
Kasim ayinda HSYK Basmüfettisi Ömer Kara, 17 Aralik operasyonuyla ilgili hazirladigi sorusturma raporunda, Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in meslekten ihracini talep etti.
17 Aralik 2013'ten bu yana yapilan hakim ve savci atamalarinin ciddi bir bölümünün sorusturmalarla ilgili oldugu düsünülüyor.
5 bin adli personel alinacak5 bin adli personel alinacak

HSYK’da köklü degisiklikler?

Hükümet, kamuoyunda yogun tartismalara neden olan bir sürecin ardindan HSYK’nin yapisinda degisiklik öngören bir yasa çikartti. Düzenlemeyle HSYK bünyesinde Adalet Bakani’na hâkim, savci ve adalet müfettislerinin atanmasi ile disiplin sorusturmalari gibi birçok konuda genis yetkiler verildi. Yeni yasa hem ülke içindeki muhalefet hem de Avrupa Birligi tarafindan elestirildi.
`17 Aralik` dosyasi resmen kapatildi!’17 Aralik’ dosyasi resmen kapatildi!

17 ARALIK’A TAKIPSIZLIK!

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi, yaklasik 11 ay süren incelemenin ardindan, 17 Ekim 2014'te dosyayla ilgili takipsizlik karari verdi.
Son olarak Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi savcilarindan Ekrem Aydiner tarafindan yürütülen sorusturmanin kararinda ‘sorusturma kapsaminda usulüne uygun delil toplanmadigi, suçun unsurlarinin olusmadigi ve herhangi bir örgüte rastlanmadigi’ belirtildi.

GERIYE AYAKKABI KUTUSU KALDI!

Eski Halk Bankasi Genel Müdürü Süleyman Aslan’in eyleminin ise ‘Yardim Toplama Kanunu’na muhalefet’ niteliginde degerlendirilmesinden dolayi dosyasinin ayrilmasina ve hakkinda islem yapilmasi için Istanbul Valiligi’ne gönderilmesine karar verildi. Aslan hakkindaki diger tüm suçlamalarda takipsizlik karari verildi.
2 Eylül 2014'te, 25 Aralik sorusturmasiyla ilgili takipsizlik karari verildi. Bilal Erdogan’in da aralarinda bulundugu 96 süpheli hakkinda kovusturmaya yer olmadigi belirtildi.

RESMEN SIFIRLANDI!

17 Aralik sorusturmasina yönelik takipsizlik kararina yapilan itiraz iki gün önce yani 15 Aralik 2014'te reddedildi. Böyleyikle Cumhuriyet tarihinin en büyük ‘operasyonu’ bir yili doldurmasina 48 saat kala resmen sona erdirildi.

TBMM’DE AGIR AKSAK SÜREN SORUSTURMA
Dört eski bakan (Muammer Güler, Zafer Çaglayan, Erdogan Bayraktar ve Egemen Bagis) hakkinda hazirlanan fezlekeler önce Adalet Bakanligi’na gönderildi. Adalet Bakanligi’ndan, “Meclis’e gönderilmesi gerektigi” gerekçesiyle geri gönderilen fezlekeler daha sonra TBMM’ye geldi.

KASIMDA YAYIN YASAGI

Sert tartismalarla geçen 17-25 Aralik’in TBMM ayagina Kasim ayinda yayin yasagi geldi.

kaynak: GERÇEK GÜNDEM

 



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli