Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

7 büyüklügünde deprem uyarisi!

7 büyüklügünde deprem uyarisi!

Kandilli, AB destegiyle gerçeklestirilen 3.5 yillik projeyle elde edilen bulgulari açikladi; ?Fay Adalar`da kirilacak, en fazla 7 büyüklügünde deprem yasanacak.

7 büyüklügünde deprem uyarisi!

Kandilli, AB destegiyle gerçeklestirilen 3.5 yillik projeyle elde edilen bulgulari açikladi; “Fay Adalar’da kirilacak, en fazla 7 büyüklügünde deprem yasanacak.

Kandilli, AB destegiyle gerçeklestirilen 3.5 yillik projeyle elde edilen bulgulari açikladi; “Fay Adalar’da kirilacak, en fazla 7 büyüklügünde deprem yasanacak. Beylikdüzü’nde ise deprem sonrasi heyelan riski var.”

Büyük deprem riskine karsi; Marmara Bölgesi’ni karadan, denizden ve uzaydan gözlemleyerek mercek altina alan ‘Marsite Projesi’nde yapilan çalismalarin özeti dün kamuoyuna duyuruldu. Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nde gerçeklestirilen toplantida projenin detaylarini açiklayan Marsite Proje Koordinatörü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, deprem tehlike analizleri açisindan Marmara’nin dünya çapinda öncü çalismalarin yapildigi bir bölge haline geldigini söyledi.

‘Derin Kuyu’ sistemi

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener’in de katildigi toplantida konusan Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Marmara’da olasi büyük depremin Adalar fayi segmentinde beklendigine dikkat çekti.

Projenin en önemli çalismalarindan birinin “Derin Kuyu” sistemi oldugunu belirten Özel, bu sistemi söyle anlatti; “Depremin kaynagindaki sürecin fizigini anlamak için, Marmara Denizi’ni boydan boya geçen Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun aktif sismik zonlarindaki küçük deformasyonlari ve çok küçük deprem dalgasi sinyallerini kaydedebilecek ivmeölçer, tiltmetre, gerilim ölçer ve çok-genis bantli sismometreden olusan çok-parametreli iki adet kuyu sistemi kurulmustur. Dünyada benzeri olmayan bir sistem tasarlanarak yerin 150 metre altina dogrudan fayin içine yerlestirilmistir. Bu sistem anlik yer hareketlerini ve faylar üzerindeki gerilmeleri ayni anda hassas olarak sürekli izleyebilmekte ve sismometrelerle izlenemeyen çok küçük depremleri bile saptayabilmekte.”

“Dünyadaki benzer tektonik problemlere sahip bir bölgede olabilecek bir depremin analizi için kullanilabilecek her türlü gözlemi, teknolojik olarak en etkin donanimla gerçeklestiren bir alt yapi kurulmustur” diyen Prof.Dr. Nurcan Meral Özel, erken uyari sinyalinin günlük yaklasik 150 bin yolcu kapasiteli Marmaray ulasim sistemi ile 5.3 milyon kullanicili dogal gaz dagitim sistemine dahil edilmesini gurur verici olarak tanimladi.

2 metrelik tsunami

Avrupa Birligi destegiyle gerçeklestirilen 6 milyon Avro’luk çalismanin 42 ay sürdügüne dikkat çeken Prof. Dr. Nurcan Meral Özel; “Proje kapsaminda 61 rapor hazirlanirken, 100’ün üzerinde insan görev aldi. Marmara’da her 50 yilda orta büyüklükte bir deprem meydana geliyor. 17 Agustos’tan sonra yapilan çalismalarda 2003 yilindan sonra 30 yil içerisinde yüzde 66 ihtimalle büyük bir deprem meydana gelecegi saptandi. Proje kapsaminda 30 farkli deprem kaynakli tsunami modellenerek deprem kaynakli tsunamilerde dalga boylari hesaplandi. Olasi büyük depremde maksimum dalga boyu 2 metre olacak, Marmara kiyilari genelinde ise tsunami dalga boyu 1 metreden az olacak. Dalgalar 15 dakikadan az sürede kiyilara ulasacak. Proje kapsaminda kuvvetli yer hareketine entegre olarak çalisacak tsunami erken uyari sistemi modeli de gelistirildi” dedi.

Beylikdüzü incelenmeli

Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, “Bir diger önemli konu da heyelan. Istanbul Küçükcekmece ve Büyükçekmece arasindaki bölge heyelan riski olan bir alan. Bu alanda alüvyon ve kil yapisindan dolayi zayif bir yer tabakasi söz konusu. Beylikdüzü heyelan alani ise yilda 10 santimetre bir hizla aktif olarak hareket ediyor. Özellikle Avcilar-Beylikdüzü hatti heyelan riski açisindan dikkatle incelenmeli” diye konustu.

Mert Inan / Milliyet-



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli