Kanuna göre, Aydin , Balikesir , Denizli, Hatay , Malatya , Manisa, Kahramanmaras, Mardin, Mugla, Tekirdag, Trabzon , Sanliurfa ve Van , büyüksehir belediyesi olacak.
Adana , Ankara , Antalya , Bursa, Diyarbakir , Eskisehir, Erzurum, Gaziantep , Izmir , Kayseri, Konya ,Mersin , Sakarya ve Samsun büyüksehir belediyelerinin sinirlari, il mülki sinirlari olacak.
Bu illere bagli ilçelerin mülki sinirlari içindeki köy ve belde belediyelerinin tüzel kisiligi sona erecek, köyler mahalle olacak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bagli bulunduklari ilçenin belediyesine katilacak.
Bu illerin, bucak teskilatlari da kaldirilacak. Bu illerdeki il özel idarelerinin tüzel kisiligi ile Istanbul ve Kocaeli`ndeki orman köyleri de dahil köylerin tüzel kisiligi sona erecek.
MILLETVEKILLERI ARASINDA KAVGA
Tarsinin görüsülmesi sirasinda MHP Igdir Milletvekili Sinan Ogan ile AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak arasindaki kavgayi araya giren milletvekilleri durdurdu.
ISTE ISTANBUL VE ANKARA’DA ILÇE DEGISTIREN MAHALLELER
Aydin`da Efeler; Balikesir`de Karesi, Altieylül; Denizli`de Merkezefendi; Hatay`da Antakya, Defne, Arsuz; Manisa`da Sehzadeler, Yunusemre; Kahramanmaras`ta Dulkadiroglu, Önikisubat; Mardin`de Artuklu; Mugla`da Mentese, Seydikemer; Tekirdag`da Süleymanpasa, Kapakli, Ergene; Trabzon`da Ortahisar; Sanliurfa`da Eyyübiye, Haliliye, Karaköprü; Van`da Tusba ve Ipekyolu, Hatay`da Payas,Zonguldak `ta Kozlu ve Kilimli ilçeleri kurulacak. Denizli`nin Akköy ilçesinin ismi de Pamukkale olarak degisiyor.
Istanbul Sisli`nin Ayazaga, Maslak ve Huzur mahalleleri Sariyer`e baglanacak.
Istanbul Arnavutköy ilçesine bagli Nakkas, Bahsayis mahalleleri ile Büyükçekmece ilçesine bagli Muratbey mahallesi Çatalca belediyesine katilacak.
Ankara`nin Yenimahalle ilçesine bagli Dodurga ve Alacaatli mahallelerinin çevre yolu disinda kalan kisimlari Sehitali mahallesi ile birlestirilecek. Sehitali, Asagiyurtçu, Yukariyurtçu, Ballikuyumcu ve Fevziye Mahalleleri Etimesgut`a baglanacak.
Yenimahalle`nin Dodurga ve Alacaatli mahalleleri de çevre yolu içinde kalan kismi ile Çayyolu, Ahmet Taner Kislali, Ümit, Koru, Konutkent ve Yasamkent mahalleleri Çankaya`ya katilacak.
VATANDASTAN ‘YOLA KATILMA PAYI’ ALINACAK
Belediyeler, genisletilen yolun iki tarafinda bulunan konut sahiplerinden yol harcamalarina katilma payi alabilecek.
Vali ve büyüksehir belediye baskanlarina diplomatik pasaport verilecek. Mahalli idare birliklerinin tasitlarina vergi muafiyeti getirilecek.
YÖREYE ÖZGÜ KONUTLAR YAPILACAK
Büyüksehir ve ilçe belediyeleri, mahalleye dönüstürülen köylerde, yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun tip mimari projeler yapacak ya da yaptiracak.
Tüzel kisiligi kaldirilan köylerde görev yapan geçici ve gönüllü köy koruculari, halen görev yaptiklari yerlerde görev yapmaya devam edecek.
ULASIM KOORDINASYON MERKEZI KURULACAK
Ulasim Koordinasyon Merkezi kurulacak. Merkez, büyüksehir içindeki kara, deniz, su, göl ve demiryolu üzerindeki her türlü tasimacilik hizmetlerinin koordinasyon içinde yürütülmesini saglayacak. Merkeze, Büyüksehir Belediye Baskani ya da görevlendirdigi kisinin baskanliginda, yönetmelikle belirlenecek kamu kurum ve kuruluslari ile Türkiye Soförler ve Otomobilciler Federasyonu`nun görevlendirecegi ilgili odanin temsilcisi katilacak.
NÜFUSU 500`ÜN ALTINDA MAHALLE KURULAMAYACAK
Büyüksehir belediyesi bulunan yerlerde ayrilma yoluyla yeni bir belde kurulmasinda, yeni kurulacak belde için aranan 50 binlik nüfus kriteri 20 bine düsecek.
Belediye sinirlari içinde nüfusu 500`ün altinda mahalle kurulamayacak.
AMATÖR SPOR KULÜPLERINE NAKDI YARDIM
Büyüksehir ve ilçe belediyeleri, amatör spor kulüplerine nakdi yardim yapabilecek; yurt içi ve yurt disi müsabakalarda üstün basari gösteren veya derece alan sporcularin yani sira teknik yönetici, antrenör ve ögrencilere belediye meclis karariyla ödül verebilecek.
VERGILER 5 YIL ALINMAYACAK
Mahalleye dönüsen köylerde, tarim ve hayvancilik amaçli yapilardaki isletmeler ile bu yerlerde oturanlarin ihtiyaçlarini karsilayacak bakkal, manav, berber, firin, kahve, lokanta, pansiyonlar, büfeler isletme ruhsati almis sayilacak. Bu isletmelerin bulundugu binalardan, kanunun yayimlandigi tarihe kadar bitirilmis olanlar da ruhsatlandirilmis sayilacak.
Tüzel kisiligi kaldirilan köylerde emlak vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu uyarinca alinmasi gereken vergi, harç ve katilim paylari 5 yil süreyle alinmayacak. Bu yerlerde içme ve kullanma sulari için alinacak ücret, 5 yil süreyle en düsük tarifenin yüzde 25`ini geçmeyecek sekilde belirlenecek.