Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Can Dündar ve Erdem Gül davasinda ara karar verildi

Can Dündar ve Erdem Gül davasinda ara karar verildi

MIT TIR`lari haberini yayinladiklari gerekçesiyle haklarinda dava açilan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkindaki ilk durusma bugün Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi`nce görüldü. Dündar ve Gül`ün davasi

 

 Can Dündar ve Erdem Gül davasinda ara karar verildi

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkindaki ilk durusma bugün Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi`nce görüldü.

MIT TIR`lari haberini yayinladiklari gerekçesiyle haklarinda dava açilan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkindaki ilk durusma bugün Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi`nce görüldü. Dündar ve Gül`ün davasi 1 Nisan 2016 tarihine ertelendi.

Mahkeme ilk durusmada iki önemli karar verdi; Mahkeme, savcinin talebini kabul ederek davanin kapali yapilmasi karara baglandi ve Cumhurbaskani Erdogan ile MIT`in davaya müdahillik talepleri kabul edildi. Buna karsilik davayi takip eden CHP`li milletvekilleri de müdahilik talebinde bulundu. Ancak mahkeme bu talebi reddetti. CHP`li vekil Ali Seker sosyal medya hesabindan "MIT ve Cumhurbaskani`nin müdahil olma talebini kabul eden mahkeme milletvekillerinin müdahil talebine fezlekeyle cevap" diye yazdi.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül`ün yargilandigi davanin ilk durusmasinda mahkeme 2 konuda karar verdi.

MAHKEME SALONUNUN KAPILARI ARTIK KAPALI

Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi durusmalarin bundan sonraki kapali yapilmasini kararlastirdi. Sanik eslerini bu karar baglamayacak. Mahkeme salonunun kapilari bundan sonraki durusmalarda izleyicilere kapatilacak. Salonda, saniklar, taraflar ve avukatlariyla sanik eslerinden baska kimse olmayacak.

ERDOGAN VE MIT TEMSIL EDILECEK

Mahkeme 2`inci kararini da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve MIT`in müdahillik talepleriyle ilgili verdi. Sanik avukatlarinin "direkt zarar görmedikleri" gerekçesiyle reddedilmesini istedigi "müdahillik talepleri" kabul edildi. Mahkemenin kararini açiklamasinin ardindan salonun bosaltilmasina baslandi.

ADLIYE KORIDORLARINDA CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL`E DESTEK YOGUNLUGU

Can Dündar ve Erdem Gül`e destek için çok sayida kisi, Istanbul Adalet Sarayi`na geldi.

Durusmanin görüldügü mahkeme salonuna gitmek için Can Dündar ve Erdem Gül yanindaki kalabalik grupla yürüyen merdivene bindi. Bir süre ilerleyen merdiven bir anda durdu. Can Dündar ve Erdem Gül ile yanindaki katilimcilar da gülmeye basladi. Grup ve Can Dündar daha sonra duran yürüyen merdivenleri yürüyerek çikti.

Can Dündar ve Erdem Gül daha durusma salonu olan 1. kata çikti. Can Dündar ve Erdem Gül burada bir süre bekledi ancak durusma daha sonra 0 katta bulunan büyük salona alindi. Grup büyük salonun bulundugu kata gelerek bariyerin önünde durdu. Görevliler önce avukatlarin alinacagini söyledi. Grup da, yukaridaki salonda bariyerlerin tamamen açik oldugunu belirterek bariyer olmasina tepki gösterdi. Bir süre sonra bariyerler de kaldirildi. Grup da salona dogru ilerledi.

"IKI SARAY ARASINDA SIKISMIS DURUMDAYIZ"

Adliye önünde açiklama yapan Can Dündar, "Bugün buraya gazeteciligi savunmaya geldik. Daha önce de burada toplanip ayni seyi söyledik. Halkin haber alma hakkini savunacagimizi söyledik. Onu savunduk tutuklandik biliyorsunuz. Sonra Anayasa Mahkemesi`nin karariyla serbest birakildik" dedi.

"Iki saray arasinda sikismis durumdayiz. Birisi kaçaksaray öbürü adalet sarayi..." ifadesinde bulunan Dündar, "Adalet sarayi Anayasa mahkemesinin kararina uyarak bizi serbest birakti. Fakat kaçak sarayin sakini bizi yeniden tutuklatmak için gördügünüz gibi herseyi yapiyor" diye konustu.

"ANAYASA MAHKEMESI`NIN KARARINA RAGMEN SARAYIN HÜKMÜ GEÇERSE..."

Siyasi, hukuki ve mali baskilarla karsilastiklarini belirten Dündar, "Cumhurbaskani, Anayasa Mahkemesi`nin kararini tanimayacagini söyledi. Birazdan içeri de hukuk mu galip gelecek, bu emir mi... Adalet mi hakim olacak, sarayin hükmü mü bunu görecegiz. O yüzden artik bizi asan bir durum var burada. Sadece bizim davamiz degil bu. Içerideki tutuklu meslektaslarimiz da var onlarin da haklarini savun acagiz. Anayayasa Mahkemesi`nin gerçekten hükmü var mi bunu görecegiz. Eger Anayasa Mahkemesi`nin kararina ragmen sarayin hükmü gerçek olursa, artik Anayasa Mahkemesi`nin basina kayyum atansa daha iyi olur diye düsünüyorum" dedi.

Can Dündar, yaptiklarindan emin olduklarini ve haberlerin arkasinda durduklarini, gerçek suçlularin yargilanmasi gerektigini belirterek "beraatimizi istemeye gidiyoruz" dedi.

GÜL: GAZETECILIK SUÇ DEGILDIR. BUNU SAVUNMAYA GELDIK"

Erdem Gül de "Gazetecilik suç degildir. Bugün burada bunu savunmakla karsi karsiyayiz. Anayasa Mahkemesi karariyla bizim yaptigimizin tek kelimeyle gazetecilik oldugu söylendi. Biz burada ayni zamanda Anayasa Mahkemesi`nin hukukunu da savunmakla karsi karsiyayiz. Suç islemedik gazetecilik yapmaya devam..." diye konustu.

Dündar ve Gül daha sonra kendisini destekleyenlerin alkislari arasinda adliye binasina girdi.

Odatv.com



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false