Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Çavusoglu`nun Uluslararasi Yahudi Soykirimi (Holokost) Kurbanlarini

Çavusoglu`nun Uluslararasi Yahudi Soykirimi (Holokost) Kurbanlarini

Bugün, insanlik tarihinin en utanç verici trajedilerinden birisi olan Yahudi Soykirimi`nin (Holokost) Kurbanlarini Anma Günü. Auschwitz toplama kampinin kurtarilmasinin yildönümüne denk gelen bu anma günü, Birlesmis Milletler Genel Kurulu`nda Türkiye dâhi

Avrupa Birligi Bakani Ve Basmüzakereci Mevlüt Çavusoglu’nun Uluslararasi Yahudi Soykirimi (Holokost) Kurbanlarini

ANMA GÜNÜ MESAJI

Bugün, insanlik tarihinin en utanç verici trajedilerinden birisi olan Yahudi Soykirimi’nin (Holokost) Kurbanlarini Anma Günü. Auschwitz toplama kampinin kurtarilmasinin yildönümüne denk gelen bu anma günü, Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nda Türkiye dâhil 104 ülkenin oybirligi ile 1 Kasim 2005 tarihinde kabul edilmistir.

Bu anlamli günde Ikinci Dünya Savasi sirasinda Nazi rejimi altinda sistemli bir kirima tabi tutulan milyonlarca Yahudi, Roman ve birçok diger azinlik grubu mensuplarini saygiyla aniyoruz. Insanliga karsi islenmis olan bu suç bütün insanligin ortak acisi ve utancidir.

Türkiye, Osmanli döneminde 1492 yilinda Ispanya’dan sürülen Yahudilere kucak açtigi gibi, Ikinci Dünya Savasi sirasinda da vatandasi olan Yahudilerin toplama kamplarina gönderilmelerini engellemis, basta bilim adamlari olmak üzere, her kesimden Yahudiler için siginilacak güvenli bir liman olmustur.

Bizim tarihimizde soykirim yoktur. Bizim medeniyetimizde farkli olana, aciz olana düsmanca yaklasmak yoktur. Bizim inancimiz bir insani öldürmeyi bütün insanligi öldürmekle esdeger tutar. Sayin Basbakanimiz Recep Tayyip Erdogan’in antisemitizmi insanlik suçu olarak kabul eden yaklasimi, bölgemizde yasanan katliamlara tepkisi ülkemizin bu anlayisini ve bakis açisini en açik sekilde özetlemektedir.

Baris, hosgörü, demokrasi gibi ortak degerler üzerinde yükselen Avrupa Birligi’nin kurulus felsefesinde de geçmis acilarin, savaslarin, soykirimlarin bir daha yasanmamasi hedef olarak belirlenmistir. Ancak, Avrupa’da yükselen asiri sag, yabanci düsmanligi, Islamofobi ve anti-semitizm, ne yazik ki hala belli kesimlerin tarihin aci tecrübelerinden ders çikaramadigini göstermektedir. Bu nedenle, baska soykirimlar olmasini engellemek ve katliamlarin, halen sahit oldugumuz insanliga karsi suçlarin önüne geçebilmek için gerekli bilinci yaratmak üzere Holokost’u hatirlamak ve hatirlatmak din, dil ve irk farki olmaksizin hepimizin ortak vazifesidir.

Bu vesileyle, Yahudi Soykirimi ve dünyadaki benzer acilarin kurbanlarini saygiyla aniyorum.

 



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli