Bugün, 18 Ekim 2024 Cuma

 Çaykur Grevinin intikami

      Çaykur Grevinin intikami

Hükümet ÇAYKUR`da grev karari alan Tek Gida-Is Sendikasi baskaninin istifasini, kurumdaki sorunun çözümü için sart kostu. Hükümet, hak talep eden sendikalara da ?Karsi çikarsaniz basiniza bu gelir? mesajini verdi.

Hükümet ÇAYKUR’da grev karari alan Tek Gida-Is Sendikasi baskaninin istifasini, kurumdaki sorunun çözümü için sart kostu. Hükümet, hak talep eden sendikalara da “Karsi çikarsaniz basiniza bu gelir” mesajini verdi.

ÇAYKUR’da grevin basarisizlikla sonuçlanmasinin ardindan Tek Gida-Is’te Genel Baskan Mustafa Türkel’in istifasini istemeye kadar uzanan tartismalar yasaniyor.

Tek Gida-Is Genel Sekreteri Mecit Amaç, Genel Mali Sekreter Mehmet Karatas, Genel Teskilatlandirma Sekreteri Recep Ali Çelik’in Ankara’da  Türk-Is Mali Sekreteri Ergün Atalay ile birlikte bir haftadir ÇAYKUR sözlesmesini bitirmek için Bakanlarla görüstügü iddia ediliyor.

Yapilan görüsmelerde Bakanin “Bu is artik beni asti. Basbakanda bitiyor. O da ‘onlar sendikacilik yapmiyor, isçinin hakkini korumak gibi bir dertleri yok. Olaylara siyasi bakiyorlar. Bunu TEKEL’de de gördük, 2008 1 Mayis’inda da Çaykur’da da. O sendikanin basindan gitsin’ diyor. Amerika’dan geldigi zaman sizi görüstürürüm” dedigi söyleniyor. Sali günü Basbakan ile bu sendikacilar arasinda bir görüsme olmasi bekleniyor.

SENDIKACININ ISTIFASI ISTENIYOR

Hükümetin mücadele eden, hakkini arayan isçi ve sendikacilara yönelik bu kindar tutumu, sendikalari yok etmeye, sendika baskaninin istifa etmesini talep etmeye kadar gidiyor. Bugün Mustafa Türkel üzerinden yapilan Tek Gida-Is’i yok etmek tutumu yarin Atilay Ayçin üzerinden Hava-Is’i yok etmeye ya da kontrolü altinda tutmaya yönelik olacaktir. THY grevinde hükümetin takindigi baskici tutum, isverenin yaninda olma açiklamalari da bunun habercisi niteliginde.

Basbakanin kendisi gibi düsünmeyen herkesi hedefe koydugu ÇAYKUR meselesinde bir kez ortaya çikti, mücadele eden sendikalar ya yok edilmek isteniyor ya etkisiz hale getirilmeye çalisiliyor. Basbakan Tek Gida-Is yönetimine kadar müdahale ediyor.

TEK GIDA-IS’TE ÇAYKUR DEPREMI

ÇAYKUR’da isçilerin greve çikmamasinin ardindan Tek Gida-Is’te baslayan tartismalar giderek büyüyor. Genel Yönetim Kurulu içerisinde yer alan üç yönetici Genel Baskanin istifasi istedi.

Süreçle ilgili görüslerine basvurdugumuz Tek Gida-Is Genel Baskani Mustafa Türkel, ÇAYKUR grevi öncesinde gece geç saatlere kadar görüsmelerin Kamu-Is ile sürdürüldügünü, bazi bakanlarin da görüsmelere katildigini ancak ÇAYKUR yöneticilerinden kimsenin katilmadigini söyledi. Görüsmelerden bir sonuç çikmayinca greve çiktiklarini ancak sube yöneticilerinden, isyeri temsilcilerine kadar bir çok kisinin greve katilmadigini aktaran Türkel söyle konustu, “Ben günlerce Rize’de yatip kalktim. Toplantilar yaptim. Grev kararini ben almadim, toplantilardaki isçiler, temsilciler aldi. Greve katilim olmayinca Teskilatlandirma Sekreterimiz Recep Ali Çelik’e ‘Yöneticiler bile grev önlügü giymedi. Sube baskanlarinin onurlu davranmasini ve istifa etmelerini bekliyorum’ dedim. O da ‘Onlar onursuz’ dedi. Bende Recep’e ‘sen bu isin neresinde duruyorsun, bu örgütün teskilat sekreterisin. ÇAYKUR’dan geliyorsun’ dedim. Mecit beyle birlikte Ankara’ya gittiler. Bakanlarin peslerinden kostular yüzde 0’a imza atmak için. Bir defa bile arayip bana bilgi vermediler. Türk-Is Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay ile birlikte geziyorlarmis.”

‘BASBAKAN GELMEDEN BITIRELIM’

Daha sonra Mali Sekreter Mehmet Karatas’in odasina geldigini ve “Baskan istifa et yoksa ÇAYKUR gidecek. Sen istifa et, ÇAYKUR’u imzalayalim sonra geri dönersin” dedigini aktaran Türkel, “Ben istifa ettigimiz zaman TEKEL’in intikami alinacak, Türk-Is Genel Kurulunun iptali için açilan dava düsecek. ÇAYKUR Öz Gida-Is’e geçirilecek. Ben de ‘istifa etmem isterseniz genel kurula götürürüm’ dedim. O zaman Karatas ‘Basbakan gelmeden bu isi bitirelim’ dedi. Olumsuz yanit alinca üç kisi karar alip istifami istemisler” dedi.
Türkel, su anda bu sürecin arkasinda Ergün Atalay’in oldugunu kaydetti.

Sali günü Baskanlar Kurulunu toplantiya davet ettigini belirten Türkel, orada çikacak sonuca göre genel kurul karari alabileceklerini ifade etti.


SÜRECI DOGRU YÖNETEMEDI

ÇAYKUR sürecini dogru idare edemedigi için Mustafa Türkel’in istifasini istediklerini söyleyen Tek Gida-Is Genel Sekreteri Mecit Amaç, “Grevden önceki gece bir sözlesmeyi belli bir noktaya getirmistir. 100-150 lira kampanya primi istiyorduk, Kamu-Is 75 lira teklif etti. Yeni dönemde yardimci olacaklarini söylediler. Baskan ‘dönün’ dedi. ‘Mevsimlik isçiler greve çikmayacak’ baskan dedim. O da ‘Isçiyi satamayiz’ dedi. Sonra Bakan Türkel’i aradi, 75 liranin yani sira ücretlere de biraz zam istemis. Gündüz 90’a bitir diyen Türkel gece ‘100-150’ye bitir’ dedi. Basbakan da ‘bu sendika isçinin hakkini istemiyor siyaset yapiyor’ demis. Grev günü de sube baskanlarina isçiler is basi yapsin sonra greve çiksin diyor. 2bin 500 kisi greve çikiyor bu söylemin ardindan grev kiriliyor. Tek basina götürdü, duvara tosladi. Simdi çikmis ‘bana ÇAYKUR isçisi lazim degil’ diyor. 100-150 isçiyi örgütleyebilmek için aylarca direnis yapmak zorunda kaliyoruz. 10 bin kisiye sirt dönüyor. Biz bunlar için 5 yil mücadele ettik. Simdi çikmis ‘siyasi iktidar benim kellemi istiyor’ diyor. Biz teskilata zarar verdigini düsünüyoruz” diye konustu.

Amaç, Bakanin ‘Beni etkisiz hale getirdiniz. Artik Basbakanlar görüsüp sorunu çözebilirsiniz” dedigini, Sali günü Basbakanla görüseceklerini kaydetti. (Istanbul/EVRENSEL)



  • Cuma 15.1 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.7 ° / 13.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı