Tarih: 04.10.2012 09:05

Çek yerine çek-yat!

Facebook Twitter Linked-in

2011 yilinin Agustos ayindan bu yana mudilerine ödeme yapmayan Ihlas Finans, “Alacak karsiliginda VizyonPark’ta alisveris yapabilirsiniz” önerisi sundu. Ihlas Finans yetkililerinin kendilerine “Bu yil ödeme olmaz, gelecegi de belirsiz” dedigini söyleyen mudiler, ürünlerin pahali olmasindan da sikayetçi.

2001 yilinda iflas eden Ihlas Finans’ta parasi olan mudilerin derdi bir türlü bitmiyor. 2009 yilinda krizi gerekçe göstererek ödemelerini 2016 yilina kadar uzatan Ihlas Finans’in geçen yilin Agustos ayindan bu yana hiçbir ödeme yapmadigi ortaya çikti. Ihlas Finans, ödemeleri durdurmasiyla mudilerine çok ilginç bir teklif sundu. Mudilere gönderilen mektuplarda, Ihlas Grubu, Sadakat Grup ile yapilan anlasmayla, alacaklar karsiliginda Küçükçekmece’deki VizyonPark AVM’de ve internet sitesinde (netstore.com.tr) alisveris yapabilecekleri iletildi. Mektuplara ürün kataloglari da konuldu. VizyonPark’ta mudilere, alacaklari karsiliginda mobilya-hali, züccaciye, elektronik esya ve ev gereçleri alabilecekleri ifade edildi.

Yasadiklari zorluklari anlatmak bir araya geldigim mudiler, Agustos ayinda duran ödemelerin ardindan Ihlas Finans’i telefonla aradiklarini ve su yaniti aldiklarini söyledi: “Bu yil da ödeme olmayacak. Gelecekte de ne olacagi belli degil.” Bunun üzerine mudilerden biri söyle devam etti: “Yillardir paramizi almayi bekliyoruz. Ara ara küçük miktarlarda ödemeler yapildi. Ama sonra durdu. Bize yapilan açiklamayla sanki su mesaj verilmek isteniyor: Ya VizyonPark’a gidip alisveris yapin ya da nakit ödeme için daha beklersiniz.”

Bu konusmadan sonra baska bir mudi söze girdi ve geçmis yillarda da farkli tekliflerin geldigi ve Ihlas Grubu’na borcu olan sirketlerden alacaklarinin talep edebilecegi önerilerinin sunuldugunu söyledi. “Biz paramizi yatak, dösek, düdüklü tencere olarak almak istemiyoruz, nakit almak istiyoruz” diyen mudiler, VizyonPark’taki ürünlerin fiyatlarindan da sikayetçi.

Mudiler, kendilerine gelen kataloglardaki fiyatlarin magazaya gittiklerinde arttigini ve “Size gelen eski katalogtu, zam geldi” yaniti aldiklarini ifade ediyor.

Peki VizyonPark’la Ihlas Grubu’nun yaptigi anlasmanin arkasinda nasil bir ticari iliski yatiyor? Bu sorunun yanitini su asamada net olarak bilen yok. Bazi mudiler, Ihlas Grubu ile Sadakat Grubu’nun barter anlasmasi yaptigini düsünüyor. Yani Ihlas Grubu’nun medya organlarinda Sadakat Grubu’nun reklamlari yayimlaniyor ve bunun karsiliginda Ihlaszedelere magazalarinda ürün veriyor. Bir diger iddia ise gayrimenkul iliski oldugu yönünde. Ihlas Grubu’nun gayrimenkul projelerinden dolayi alacakli oldugu Sadakat Grubu’nun ödemelerini bu sekilde yaptigi yönünde.

Mudiler, Türkiye Gazetesi’nin 2010 yilinda yapilan halka arzi sirasinda Ihlas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Aydin’in “Ihlas Finans’in borcunu büyük ihtimalle Eylül ayina kadar kapatmis olacagiz” açiklamasini hatirlatiyor.

Ihlas Finans Kurumu’nun internet sitesinde yer alan bilgilere göre, son olarak Agustos 2011’de 1.255 hesap sahibine ödeme yapilmis ve mudi sayisi 22 bin 766’ya inmis. 2011 yili toplaminda 85 milyon 491 bin dolar ve 39 milyon 328 bin euro ödeme yapildigi bilgisi de veriliyor.

2009 yili sonunda Ihlas Finans’in borçlari Meclis gündemine tasinmis ve dönemin Sanayi Bakani Nihat Ergün, su bilgileri vermisti: “Ihlas Finans Kurumu’nun tasfiye baslangici 2001’de, 222 bin 298 hak sahibine yaklasik 676 milyon dolar ve 245 milyon euro borcu vardi. Bu yil 154 bin hesap sahibine 279 milyon dolar, 76 milyon euro ödeme yapildi. Ihlas’tan alacakli 68 bin hesap sahibi kaldi. Bu hak sahiplerine 398 milyon dolar ve 168 milyon euro alacaklarinin ödenmesi bekleniyor.” Yani 2010 ve 2011 yilinda yapilan ödemelerin ardindan Ihlas Finans’in halen mudilerine yaklasik olarak 450 milyon dolar civarinda borcu oldugu tahmin ediliyor. Eger mudiler bu borcun tamamini alisverisle tahsil ederse VizyonPark’in adini satis rekoru listesine yazdiracagi simdiden kesin...

Küçük ortaga bir türlü çagri yapmayan Arena’ya SPK’dan ceza

Arena Bilgisayar’in yüzde 49.4’ü 2010 yili sonunda satin alan Hintli Redington’in SPK ve mahkeme kararina ragmen küçük ortaga çagri yapmamakta israr ettigini bu kösede defalarca yazdik. Hukuki mücadele israrina devam eden Redington’in bu tavrina SPK da kayitsiz kalamadi ve sirkete ceza kesti. SPK, Arena Bilgisayar’in diger ortaklarina ait hisseleri satin almak üzere çagrida bulunulmamasi üzerine Redington Turkey Holdings’in123 bin 278 TL ceza ödemesine karar verdi. Umariz, yasanan sorun bir an önce çözülür ve hem küçük yatirimci hem de Redington yeni yatirim karari konusunda önünü daha rahat görebilir.

VATAN okuyan kazandi!

Dünyaca ünlü yatirimci Mark Mobius, yilin ilk günlerinde VATAN’a özel yaptigi açiklamada, Avrupa’daki borç krizinde en kötünün geride kaldigini ve hisse almanin tam zamani oldugunu söylemisti. Bu açiklamanin ardindan çok sayida geri dönüs almistim. Kimi, “Mobius kendi pozisyonuna göre açiklama yapiyor. Böyle dediyse hisse satacak” derken kimi de “Mobius hep alim öneriyor? Sat dedigini görmedik” diyordu. Öyle ya da böyle Mobius’u dinleyen yatirimci yilbasindan bu yana IMKB’de ortalama yüzde 20 getiri elde etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —