Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Cemal Süreyya’nin ismi Maltepe’de yasayacak

Cemal Süreyya’nin ismi Maltepe’de yasayacak

Türk siirinin unutulmaz isimlerinden Cemal Süreya'nin adi Maltepe'de açilan bir parka verildi. Sairin bir büstünün ve zemine yerlestirilen dizelerinin de yer aldigi parkin açilisinda konusan Maltepe Belediye Baskani Ali Kiliç 'Istedik ki di

Haber/Elmas Aydogan

Altayçesme Mahallesi Kader Sokak’ta bulunan 2 bin 552 metrekarelik alanda yenilenen ve Cemal Süreya'nin adinin verildigi parkin açilisi genis bir katilimla gerçeklesti. Ünlü heykeltras Güner Yener'in yaptigi Cemal Süreya büstü, zemine yerlestirilen Süreya dizeleri bin 62 metrekare yesil alan, çocuk oyun alanlari, fitness ve spor alanlari, yürüyüs parkuru ile kafeteryanin da oldugu parkin açilisina Cemal Süreya'nin kardesi Perihan Bakir, Maltepe Belediye Baskani Ali Kiliç, CHP Maltepe Ilçe Baskani Ali Cengiz Erol, sanatçilar Ilkim Karaca, Hilmi Yarayici, muhtarlar, belediye meclis üyeleri ve çok sayida Maltepeli katildi. Kurdele kesiminden hemen sonra Cemal Süreya’nin heykeli önünde toplanan vatandaslara Cem Karaca’nin esi Ilkim Karaca Cemal Süreya’dan ‘’Asksin sen gidisinden bildim seni’’ adli siiri okudu. 

ISYANINI DIZELERE DÖKTÜ
Cemal Süreya Parki'ni büyük bir mutlulukla açtiklarini belirten  Maltepe Belediye Baskani Ali Kiliç yaptigi konusmada sunlari söyledi:
‘‘Cemal Süreya, Türk edebiyati için, Türk aydinlari için, degisim ve dönüsüm için çok önemli bir simgeydi. Dogdugu topraklarda çok zor kosullarda sürgüne gönderilen ama isyan etmeyi birakip bunu dizelere döken bir sairimiz. Sair oldugu kadar müfettislik yapan, devlet dairelerinde çalisan, en zor kosullarda yoksulluk yillarinda bile bunu kalemle anlatmaya çalisan, aski, sevdayi, kadina olan bakisi, insan iliskilerini devrimci ruhuyla anlatan bir sairimizdir. Istedik ki çocuklarimiz dizeler üzerinde, siirler içinde özgürce kosup oynayabilsin. Istedik ki Maltepe'de genç kusaklara bu sairlerimizin de aktarilmasi için vesile olabilecek alanlar olusturalim. Iste Yasar Kemal Kültür Merkezi insaati bitmek üzere, Türkan Saylan var. Burada Cemal Süreya olacak. Baska yerde baska alanlarda yine aydinlarimiz, entelektüellerimiz olacak. "



ÇOCUKLARIN OYNAMASINDAN ÇOK MUTLU OLURDU
Cemal Süreya’nin kiz kardesi Perihan Bakir ise çok duygulandigini belirtti. Bakir, “Abimin de ruhuna degsin. Çok sevenleri oldugunu biliyordum, fakat keske yasarken de etrafinda sevenleri olsaydi. Tabii ki mutluluk verecek bir duygu. Hem aci hem mutluluk veren bir duygu, emegi geçenlere tesekkür ederim, ellerine saglik. Çok begendim. Çocuklar oynuyor, abim çocuklarin oynamasini severdi“ diye konustu. 

 



  • Cuma 18.7 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli