Cemevi Talebini Yenilediler,Soma`daki Isçi cinayetini Kinadilar

Cemevi Talebini Yenilediler,Soma`daki Isçi cinayetini Kinadilar

Esenler`de yasayan Alevi canlar Oruçreis Mahallesinde bir Dügün salonunda Dertli Divani Dedenin katildigi birlik ceminde, bir araya geldiler. Cem evi taleplerini dile getiren Alevi canlar, Soma`daki isçi cinayetini de kinadilar.

Cemevi Talebini Yenilediler,Soma`daki Isçi cinayetini Kinadilar
 
Esenler’de yasayan Alevi canlar Oruçreis Mahallesinde bir Dügün salonunda Dertli Divani Dedenin katildigi birlik ceminde, bir araya geldiler. Cem evi taleplerini dile getiren Alevi canlar, Soma’daki isçi cinayetini de kinadilar. 

Oruçreis Mahallesinde gerçeklesen cem’e katilan Dertli Divani, sadece Türkiye’de degil, Dünyanin pek çok yerinde Alevi- Bektasilerin görmek, bilgi ve görgüsünden, insan-i kâmilliginden nasiplenmek istedigi bir isimdir. Ozanlik gelenegini sürdürerek, zakirlik yapan dedenin, en önemli özelliklerinden biri ikrar ve görgü cemlerini de yürütüyor olmasidir.
 
Soma’da yasanan is kazasi degil, cinayettir.
Oruçreis Mahallesindeki toplanti, Esenler demokratik Dernekler Platformu tarafindan organize edildi. Toplantiya katilim yogundu. Esenler Birlesik Esnaf ve Sanatkârlar Oda Baskani Sükrü Sahin ve Yönetim Kurulu üyelerinin yani sira Esenler’de faaliyet gösteren birçok dernek baskanlari üyeleri ve Alevi, Suni vatandaslar bir araya geldiler.
 
Cemde Dertli Divani dede konusmasinda” Soma’da yasanan is kazasi degil, cinayettir. Degerli canlar iki tavan arasina sikisarak yaptigimiz cemimizi, bu sikisik mekânlarda bizlere laik görenler utansinlar. Ancak bizlerde biran önce bir araya gelerek, yasal prosedürleri tamamlayarak cemevimizi yapmaliyiz’ dedi.
 

Biz kimseye basini aç veya kapat demiyoruz
Daha sonra salondaki canlara dönerek” Bizler Alevi canlar olarak bu kapidan içeri girdigimiz andan itibaren Cinsiyet ayrimi yapmadan bir arada cemimizi yapanlariz. Disarida ne isek burada da o olmaliyiz, samimi olmaliyiz. Basiniz disarida açiksa burada da açik olmali, biz kimseye basini aç veya kapat demiyoruz, haremlik ve selamlik oturun da demiyoruz. Yeter ki samimi olun alevi inancinda böyle bir sorumluluk yoktur. Bakiniz basörtüsü dinle alakali bir sey degildir. Basörtüsü tarlada çalisan bayanlari, günesten, tozdan, topraktan korunmak için takilirdi. Biz Cemal, Cemaleyiz. Alevilik ise kan bagi ile olunmaz, inançlari ve dinleri insanlar ortaya koymustur. Insanlar kendi özgür inançlari ile kendilerini ifade etmelidirler. Alevi olabilmek için ilk is; ikrar vereceksiniz, nasip alacaksiniz, müsahip olacaksiniz. Gönülleri bir olan canlar da keramet var, onlar kul hakki yemezler” dedi