Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Cemevi ticarethane tarifesine itiraz etti

Cemevi ticarethane tarifesine itiraz etti

Cemevlerine isyeri ve ticarethanelerde geçerli tarifeden elektrik verilmesi üzerine Pir Sultan Abdal

MESUT HASAN BENLI / Arsivi

Cemevlerine isyeri ve ticarethanelerde geçerli tarifeden elektrik verilmesi üzerine Pir Sultan Abdal Kültür Dernegi, Bakanlar Kurulu tarafindan yayimlanan ‘Elektrik Tarifeler Yönetmeliginin’ iptali ve yürürlügünün durdurulmasi için Danistay’a dava açti. 
Dava dilekçesinde yer alan açiklamalara göre, Kadiköy Kültür Merkezi ve Cemevi’ne, isyeri ve ticarethanelere uygulanan tarifeden elektrik verildi. Cemevi yetkilileri, 15 Kasim 2012’de IstanbulAnadolu Yakasi Elektrik Dagitim AS’ye basvurarak “Söz konusu cemevinin ibadethane statüsünde oldugu, Alevi yurttaslarin ibadetlerini yaptiklari gibi, as evinden ve cenaze erkâni hizmetlerinden yararlandigi, morg vs. bulundugu; bu nedenle gelen elektrik faturasinin ticarethanelere uygulanan tarifelerden çikartilmasini talep ediyoruz” denildi. Elektrik sirketi de basvuruya verdigi yanitta, Bakanlar Kurulu tarafindan 12 Nisan 2002 tarihinde çikartilan Elektrik Tarifeleri Yönetmeligi’ne dikkat çekerek, itirazi reddetti. Söz konusu yönetmelikte “Ibadethane Aydinlatilmasi” basligi altinda cami, mescit, kilise, havra, sinagoglara verilecek elektrige “Ücretsiz ve Tarife Alt Yönetmeligi” hükümleri uygulanacagi belirtiliyor. 
Dernek yetkililerinin yönetmeligin “Ibadethane Aydinlatilmasi” basligindaki maddesinin iptali talebiyle yaptigi basvuruda, “Cemevinde, Alevi inancinin yol erkânina göre hizmet vermek üzere hazirlanmis ‘asevi’, ‘cenaze yikama yeri’, ‘morg’, ‘ibadethane’, ‘derslikler’ bulunmaktadir. Bölgede yasayan Alevi yurttaslar ibadetlerini yapmakta ve herhangi bir ticari faaliyet, ücret karsiligi yapilan bir is bulunmamaktadir” denildi



  • Perşembe 16.8 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu