Bugün, 3 Temmuz 2024 Çarşamba

Cemevi yerini bu utançtan kurtulun?

Cemevi yerini bu utançtan kurtulun?

Esenler Pir Sultan Dernegi Dedesi Savas Baspinar; Esenler`de yüz, yüz elli bin Alevi vatandasin yasadigini söyleyerek, ?hakli talebimiz olan, bir cem evi Yeri ve bir cemevi`nin yapilmamasi yöneticilerin ayibidir? diyerek açiklamalarda bulundu?

Haber Merkezi/Gazete Esenler

Baspinar “verin Cemevi yerini bu utançtan kurtulun”

Esenler Pir Sultan Dernegi Dedesi Savas Baspinar; Esenler’de yüz, yüz elli bin  Alevi vatandasin yasadigini söyleyerek, “hakli talebimiz olan, bir cem evi Yeri ve  bir cemevi’nin yapilmamasi yöneticilerin ayibidir” diyerek açiklamalarda bulundu…

Savas Baspinar, Esenleri yönetenlere ve Esenler halkina seslenerek;

“Güzel canlar, hepinizi Hak Muhammet ve Ali sevgisi ile selamliyorum. Biz Aleviler, bugüne kadar Esenler ilçesinde vatanina milletine saygili, komsuluk iliskileri iyi olan insanlariz. Sorunlarimiz çok ama sorunlarimizi çözecek muhatap bulamadigimiz bir ortamdayiz. Nereye basvurduysak sorunlarimiza çözüm noktasinda bir sonuç alamadik. Yöneticilerimizle karsilastigimiz her ortamda cemevi yeri talebinde bulunuyoruz. Ne yazik ki bugüne kadar yapmis oldugumuz taleplerden hiç bir sonuç alamadik.

Kendimizi ötekilesmis, dislanmis olarak görmekten huzursuzluk duyuyoruz. Anayasanin esitlik maddesine göre din ve inanç özgürlügü olan bu ülkede, inançlarimizi, ibadetlerimizi yerine getiremiyoruz. Çok sey istemiyoruz. Cenazelerimizi kendi inançlarimiz dogrultusunda, kendi ilçemizde, bir cemevinden hakka yürümesini istiyoruz”
Baspinar; ramazan etkinlikleri dolayisiyla “Sabahlara kadar gürültüler çikararak, etrafindakileri rahatsiz edemezsiniz.” Diyerek sunlari ilave etti;

“Bakiniz güzel canlar, Muhammet Mustafa (SAV) bir kutlu sözünde buyurur ki  ‘nefsin için sevdigin seyi baskalari için de sevmelisin’ kendi iyiligini, çikarlarini nasil düsünüyorsan, baskalarinin da iyiligini, çikarlarini gözetirsen ortada kötülük kalmaz. Yine Peygamber Efendimiz bir sözünde ‘müminler birbirlerini sevmekte ve birbirlerine acimakta biri digerini korumakta bir vücut gibidir’ baska bir Hadisinde ise ‘Islam dünyanin en güzel ahlakin ibaresidir’ buyuruyor.”

Biz de Islam güzelliklerini o mana alemindeki görkemi yasamaliyiz ve yasatmaliyiz” dedikten sonra; sözlerine söyle devam etti:
“hakli bir talep olan cemevi istegimizde birileri çikiyor,’iki derneginiz var hanginize cemevi vereyim’ diyor. Biz sizden bir tane cemevi yeri talep ediyoruz. Kendi aramizda dernekler olarak anlasir, kendi sorunlarimizi çözeriz. Yeter ki siz cemevi yapilacak araziyi tahsis edin.

Bakiniz, Kuran’i Kerim ayetlerini husu içinde dinliyorsunuz, ellerinizi kaldirarak Allah’a yakariyorsunuz.’ Kuran’i Kerim Hakkin kelamidir’ diyorsunuz. Siz bu kelami dinlerken neden anlamiyorsunuz? Islam dini gösteris dini degildir. Sabahlara kadar gürültüler çikararak, etrafindakileri rahatsiz edemezsiniz. Gecenin bir saatinde ibadet yapacaksan, Allah’a yakaracaksan husu içinde olacaksin.”

Kuran’in bir ayetinde der ki, ‘zikir yaparken sakin ola bagirip çagirmayin” bugün yapilanlarin dinimizde yeri yoktur.

Oruç tutmak yeme içmeden ibaret degildir. Nefsini terbiye etmektir. Insan, ahlakina ve bedenine oruç tutturmalidir. Bunlari yapmiyorsan Ramazan ve Muharrem ayinda oruç tutmak bosu bosuna aç kalmaktir. Ögretimizin temelinde yer alan eline, beline, diline oruç tutturmadiktan sonra, bedenini terbiye ettirmedikten sonra bosa oruç tutmus olursun. Bugünkü Islami anlayisin dinde yeri yoktur çünkü dinde gösteris yoktur. Bakiniz Islam terminolojisine bakildigi zaman ‘komsusu aç iken tok yatan bizden degildir’ denilmektedir, bu anlayisa uyulmadigini da gözlemlemekteyiz. Örnegin; belediye iftarlar veriyor, bes yüzbin kisilik bir ilçede yüz bin kisiye iftar verilirken diger dört yüzbin kisiye soruldu mu? Helallik aldiniz mi? Açtiginiz bu sofralarda yenilenler hakka hukuka uygun mu diye sormazlar mi adama?”

“80 yillik cumhuriyetimizde diyanet bizlerin verdigi vergilerle maaslar ödüyor, camiiler yapiyor.

Peki Alevilere, Caferilere, Süryanilere ve Hiristiyanlara vergilerinin karsiliginda ve veriyorsunuz? Bir ibadet merkezi olmasi lazim ki hiçbir kurum dil uzatmasin, husu içinde ibadet yapsin. Sizin ibadethanenizin masraflari ve hocalarinizin maaslari bizim vergilerimizle ödeniyor.

Yeni çikan belediye yasalarinda belediyeler mabet yeri yapmakla yetkilendirildi.

 O zaman bizim de cemevimizin yerini versinler, biz kendi binamizi kendimiz yapariz. Kimseden de, kendilerinden de sadaka istemiyoruz. Bu bizim hakli talebimizdir. Bu hakli talebimizi yerine getirin ki bu utançtan kurtulun” dedi

Haber ;H.Koç

 



  • Çarşamba 33.6 ° / 23.3 ° Güneşli
  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı