Bugün, 4 Temmuz 2024 Perşembe

Cengiz`e ?Müze`lik` kiyak

Cengiz`e ?Müze`lik` kiyak

CHP IBB meclis üyesi Hüseyin Sag, ?Mehmet Cengiz`e Üsküdar`daki Hüseyin Avni Pasa Korusu`nu verdiler Ruhsata göre Müze ve Kütüphane yapiyormus, bu duruma gülermisin aglarmisin?? dedi.

 Cengiz`e “Müze`lik" kiyak 

CHP IBB meclis üyesi Hüseyin Sag, “Mehmet Cengiz`e Üsküdar`daki Hüseyin Avni Pasa Korusu`nu verdiler Ruhsata göre Müze ve Kütüphane yapiyormus, bu duruma gülermisin aglarmisin?” dedi. 
 
Istanbul Büyüksehir Belediyesi Meclisi, AKP’ye yakin isadami Mehmet Cengiz’e, Üsküdar’daki Hüseyin Avni Pasa Korusu’ndaki yanan köskün insaati için “müze ve kütüphane vasifli yapi ruhsati” vermis.
 
AKP’ye yakinligiyla bilinen Mehmet Cengiz, Istanbul Bogazi manzarali Üsküdar’daki Hüseyin Avni Pasa Korusu’ndaki yanan köskün insaati için yapi ruhsatini aldi. Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligi (IBB), koruda insaat için gerekli izinlerin alindigini, müze ve kütüphane vasifli yapi ruhsatinin 19 Mart 2015’te verildigini belirtti.
 
Yangin tesadüfi...
81 bin 511 metrekarelik Hüseyin Avni Pasa Köskü, 2002 yilinda “Yikilmadan korunmasi gereken 1. sinif kültür varligi” olarak tescillendi. Koru ve kösk, 2009’da Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu (TMSF) tarafindan satisa çikarildi. Köskü, Mehmet Cengiz satin aldi. 8 Mart 2013 tarihli tapu kaydinda korunun ve köskün satis bedeli “0” TL olarak yer aldi. Konu gündeme gelince Cengiz Insaat koru içindeki tarihi köskü restore ederek kullanima açmayi planladigini açikladi. Restorasyon için de 6 No’lu Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu’na basvurdu. Sirket restorasyon için izin aldigini açikladi ancak kurul, 23 Haziran 2014 tarihli kararinda projenin yerinde inceleme yapilmasindan sonra degerlendirilebilecegine karar verdi. Karardan 5 gün sonra 28 Haziran’da kösk yanarak kül oldu. Cengiz Insaat, 23 Aralik 2015’te 6 Numarali Koruma Kurulu’na basvurdu. Kurul, sirketin koru içinde “makineli kazi” yapma talebini ocak ayinda gündemine aldi ve kazi izni verdi. Kazi çalismalari geçen yaz ayinda basladi. Is makineleriyle yapilan çalismada çok sayida agacin köklerinin disariya çiktigi görüldü.


CHP’li meclis üyeleri tarafindan IBB’ye soruldu

CHP’li meclis üyeleri Nezih Küçükerden, Hüseyin Sag, Yunus Can ve Ercan Erdem, IBB’ye soru önergesi verdi. Yesil dokunun tahrip edildigini belirten CHP’liler, bölgede neler yapildigini, izinlerin verilip verilmedigini sordu. IBB’den meclis üyelerine gelen yanitta 19 Mart 2015’te köske iliskin yapi ruhsatinin düzenlendigi, bu ruhsata göre yapinin da müze ve kütüphane vasifli oldugu belirtildi. Agaçlarin durumuna iliskin ise bilgi verilmedi



  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli