Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Cerrahpasa ve Çapa`da dev dönüsüm

Cerrahpasa ve Çapa`da dev dönüsüm

Cerrahpasa ve Çapa`da üniversitenin dedigi oldu. Sehir disina tasinmalari önerilen 2 fakülte de yerinde kaldi. 1 milyar dolarlik projeyle yenilenecek fakülteler, laboratuvarlari, kütüphaneleri, restoran ve kresleriyle ögrenci ve hocalar için tam tesekküll

Depreme dayanikli olmadigi için ‘kentsel dönüsüm’ kapsaminda yikilip yeniden yapilmasi planlanan Cerrahpasa Tip Fakültesi ile Istanbul Çapa Tip Fakültesi’nin yeni halinin projeleri belli oldu. Toplam 1 milyar dolara mal olacak dönüsümün 5 yilda tamamlanmasi bekleniyor. Dev dönüsüm için son noktaya geldiklerini söyleyen Istanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet, yeni Cerrahpasa ile Istanbul Çapa Tip fakültelerinin sadece hastane olarak degil, ögrencilerin daha rahat egitim görebilecegi birer saglik kampusü olacagini söyledi.
Küçükçekmece Gölü’ndeki araziler satilacak
Ortalama 2 bin yatak kapasiteli fakültelerin yenilenme maliyetlerini karsilanmasi için Istanbul Üniversitesi’ne ait Küçükçekmece Gölü çevresindeki arazilerinin degerlendirilmesi planlaniyor. Üniversite yönetimi yeni hastanenin maliyet masraflarini çikartmak için Çevre ve Sehircilik Bakanligi’yla görüsmeye basladi. Uzlasma saglandigi takdirde dönüsüm masrafi Istanbul Üniversitesinin arazilerinden elde edilen gelirle saglanacak. Küçükçekmece Gölü ve çevresi son günlerde KanalIstanbul projesinin buradan geçecegi yolundaki iddialarla konusuluyor. Iddialar, bölgede emlak piyasasinin hareketlenmesine neden oluyor.

‘Kendi enerjisini üreten ilk tip fakülteleri olacak’


1 yilda ortalama 1 milyon 60 bin ton tibbi atigin ortaya çiktigi fakültelerin en büyük özelligi tibbi atiklardan kendir enerjisini üretebilecek olmasi. Proje hayata geçirildigi takdirde fakültelerin enerji giderleri hariç üniversitenin her yil tibbi atiklarin imhasi için ödedigi 849 bin lira ise üniversitenin kasasinda kalacak.
Yillik iki buçuk milyon kisiyi tedavi ederek Istanbul’daki hasta sayisinin yüzde 12’sine hizmet veren fakültelerin binalari yikilarak, yerine depreme dayanikli modern binalar kurulacak. Binalar olasi yangin riskine karsi köprü sistemiyle birbirine baglanacak. Yerleskesinde yaklasik 3 bin araçlik birer otoparkin bulunacagi kampüslerde, Acil hastalarin daha hizli nakledilmesi için helikopter pisti ile hasta yakinlari, ögrenci ve ögretim elemanlarinin misafir olarak kalabilecegi birer konukevi, restoran ve kres yapilacak.

Laboratuvar sayisi artiriliyor


Yeni fakültelerin daha kaliteli egitim vermesi için derslik sayisi ve laboratuvar sayisi da artiyor. Yeni Cerrahpasa ve Istanbul Tip Fakültesi projesi kapsaminda 290 amfi, 105 laboratuvar, 168 poliklinik ile 46 adet ameliyathane yapilmasi planlaniyor. Ayrica proje tamamlandigi takdirde Beyazit’ta bulunan hemsirelik fakültesi ve saglik bilimleri fakültesi Cerrahpasa Tip Fakültesi kampüsüne tasinacak.
Yeni tip fakülteleri için bu güne kadar 7 farkli proje çizdiklerini, en son projeyi de basbakanin onayindan geçtigini söyleyen Istanbul Üniversitesi Rektörü Yunus yeni proje için “Bu projedeki amacimiz sadece hastane yapmak degil, ögrencilerin daha rahat egitim görebilecegi, hocalarimizin daha rahat arastirma yapabilecegi saglik bilimleri kampusü kurmaktir. Proje kapsaminda Cerrahpasa ve Istanbul Çapa Tip fakültelerinde kurulacak sosyal tesis ve spor alanlari ve kütüphanelerle ögrencilerimize rahat bir egitim ortami saglamayi hedefliyoruz. Projeyi bizzat basbakanin kendisi inceleyip onayladi. Basbakan projeyi çok begendi” dedi.

‘14 tarihi bina restore edilecek’


Yeni proje ile Cerrahpasa Tip Fakültesi’ndeki 6 tarihi bina ile Istanbul Çapa Tip Fakültesi kampusündeki 8 tarihi binayi restore edeceklerini söyleyen Istanbul Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü Yrd. Doç. Dr. Haluk Özsari yeni proje hakkinda söyle degerlendirdi:
“ Türkiye ’nin en büyük tip fakültelerinde yapacagimiz dönüsümle minimum maliyetle isletilebilen, depreme dayanikli birer egitim ve saglik merkezi kurmayi hedefliyoruz. Yeni proje kapsaminda mevcut kapali alan 477 bin 70 metrekareden 1 milyon 60 bin 210 metrekareye yükseliyor. Bu sayede kampüslerin mevcut kapali alani yüzde 222 oraninda artiyor. Hastalarin rahat etmesi için her türlü ayrintiyi içinde barindiran bir proje hazirladik. Yapilmasi planlanan yeralti otoparklari sayesinde kampüs içerisinde ambulans ve itfaiye disinda hiçbir araç bulunmayacak.’’

Basbakan sehir disini önermis, üniversite yönetimi ‘hastaneler yerinde kalsin’ demisti


Yenileme tartismalari yillardir gündemde olan Istanbul Çapa Tip Fakültesi ile Cerrahpasa Tip Fakültesi, 17 Agustos depreminden sonra ciddi zararlar görmüstü. 2007 yilinda üniversitenin fakülteleri yikip yeniden yapma istegine karsilik Basbakan Recep Tayyip Erdogan ise dönemin rektörü Mesut Parlak’a Istanbul olimpiyat stadi yaninda 500 dönümlük bir araziyi önererek yeni hastanelerin sehir disinda kurulmasini istemisti.
Basbakanin bu teklifini degerlendiren üniversite yönetimi ise basbakanin teklifini geri çevirerek yerinde dönüsümde israr etmisti. Istanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet döneminde ise basbakanla yapilan görüsmeler sonucunda, basbakanin onayiyla Cerrahpasa ve Istanbul Çapa Tip Fakültesi yerinde yenileniyor.

477 bin 70 metrekare: Mevcut kapali alan
1 milyon 60 bin 210 metrekare: Yeni projeyle erojeyle elde edilecek kapali alan
Yüzde 222: Kapali alan artisi.
290: Amfi sayisi
105: Laboratuvar sayisi
168: Poliklinik sayisi
46: Ameliyathane sayisi

Idris Emen/ Radikal



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli