Bugün, 22 Ekim 2024 Salı

ÇETE ÇETE İÇİNDE

ÇETE ÇETE İÇİNDE

Merhum Cem Karacanın söylediği bir şarkı vardır sanki tam da günümüzü ifade etmektedir. Sözleri şöyledir:

Yerel ve genel seçim
Seçin bakalım seçin
Ki dön baba dönelim
Aynı yere gelelim
Çete çeteye çatmış
Çete çete içinde
Battık buruna kadar
Cafer getir peçete
Amanieyynn

Aynı partinin bir bakanı gidiyor, yerine yeni bakan geliyor, çeteler boy boy kamuoyuna diziliyor! Bunları kim besliyor, kim yol veriyor, kim kolluyor belli değil. Örgütler ile boy boy resim veren bakan sanki başka partidendi. 

Çeteciliğe bulaşanların inzavaya çekilip hayır hasenat işlerine girmesi de yeni bir şey değildir zaten. Bindik bi alamete gidiyoz kıyamete.

Çete çeteye çatıyor, gidiyor cumhuriyet savcısına posta koyuyor. Benim arkamda kim var biliyor musun diye soruyor. Arka dediğin pis işlerin merkezi, kanalizasyona açılan kapı. Arkanın ne olduğu kim olduğu belli niye soruyorsun!

Bir partinin gençlik kolları başkanı Ankara’nın göbeğinde öldürülüyor, ailesine çeteler posta koyuyor kimsenin gıkı çıkmıyor. Ülke çoluk çocuğun elinde çetenistan olmuş gibi. Mevcut erk, yok sayarak kafayı kuma gömen devekuşu portresi sergiliyor.

Toplumsal yaşam ancak belli kurallar ve normlar dahilinde mümkündür. Toplumsal değerler temelinde oluşan bu kurallar ve normlar; ahlâk, örf âdet, gelenek görenek, dinsel ve hukuksal olmak üzere farklı biçimlerde ifadesini bulur. Mevcut erk tüm bu ifade şekillerini savunuyor gibi görünerek yozlaştırmış durumdadır.

Mevcut erk dünyanın başına bela olmuş çete devletine karşı nasıl çaresiz davranıyorsa,hem karşı hem ticaret yapıyorsa,ülkemizdeki çetelere karşı da o şekilde çaresiz kalmış gibi davranıyor. Onlara hem karşı ama onlara sosyolojik zemini kendi beceriksizliği ile hazırlıyor. Biz devletimiz büyüktür, hepsini bir araya toplar bir arada içeri alır beklentisi ile kendimizi avutuyoruz. İş yenidoğan bebeklere kadar düşmüş vaziyette karşımızda endam ediyor.

Çetelerin üzerine fazla gittiği düşünülen içişleri bakanının suyu ısınmış diye havadisler ortalarda dolaşıyor.

Çete işi yenidoğan bebeklere kadar sıçramış durumda. Bu işlere göz yuman siyasi erkler sağıra yatıp üç beş kelle vererek bu işten kurtulmaya çalışıyor.

Görünen o ki bu kadar gayrimeşru yapılanmanın kaynağı kötü yönetim olarak karşımızda duruyor. Yoksa adam gibi yönetim olsa ortalıkta bir sürü enik kurdum diye dolaşamaz, helale kimse yan gözle bakamayacağı gibi harama el uzatamaz.

Sağlıkta eğitimde çağ atladık denirken, çeteler buralardan selam gönderiyor. 

Eğitimli ve yetenekli idareciler yerine liyakatsiz ve ehliyetsiz atamalar ürün ve hizmet kalitesini düşürüyor. Bu tür atamalar aynı zamanda hak edenin hakkına ulaşamamasını ve üretimden uzak piyon haline dönüşmesine sebep oluyor.Piyon haline gelen üretim içinde bulunmayan bu insanlar kötülük üretenlere piyonluk yapmaya bu da çeteleşmenin kök salmasına neden oluyor.

Kötü yönetim, kendi yandaşlarını kısa yoldan zengin ederken, bu çarka giremeyen ve kısa yoldan köşe olmak isteyen piyonlar çete çarkının dişlisi olmaya başlıyor.

Kötü yönetim, hırsları kabartması, suçları zamanında cezalandırmaması gibi kötü örnekler ile sıradan örgütleri suç örgütü haline dönüştürmeye yol açıyor.

Örgütlü yapıların çeteye dönüştüğü bu zaman diliminde çete çete içinde durumu oluyor!



Anahtar Kelimeler: İÇİNDE
  • Salı 17.5 ° / 14.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 18.8 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 18.1 ° / 13.8 ° Güneşli