Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

CHP`den çarpici Gaziantep raporu!

CHP`den çarpici Gaziantep raporu!

Güvenlik boslugu istihbarat zafiyeti Kivanç EL / VATAN ANKARA

Gaziantep’te incelemelerde bulunan Genel Baskan Yardimcisi Oran baskanligindaki heyetin raporuna göre Gaziantep’te görünen tablonun 5 yüzü var: Güvenlik boslugu, istihbarat zafiyeti, koordinasyon eksikligi, organizasyon bozuklugu, operasyon yetersizligi.

CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Istanbul Milletvekili Umut Oran baskanliginda Gaziantep’e giden CHP heyeti “Gaziantep” raporu hazirladi. Çarpici bilgilerin yer aldigi rapor CHP lideri Kemal Kiliçdaroglu’na da sunuldu. Rapordaki dikkat çeken tespitler söyle:

EL KAIDE SIZDI: Suriye’de yasanan durum artik Türkiye’nin iç güvenligini dogrudan tehdit eder hale gelmistir. Su an 70 bin kadar siginmacinin Türkiye’de oldugu tahmin ediliyor. Bu sayinin önümüzdeki günlerde 100 bin kisiye çikmasi bekleniyor. Bu siginmacilarin yaklasik 11 bin kadari Gaziantep’te bulunmakta. Burada en temel sorun, gelen siginmacilarin kimlikleri, geçmisleri, ne yaptiklari ve mensup olduklari yapilar ne yazik ki bilinmiyor. Büyük bir istihbarat ve kontrol zafiyeti var. Sinirlarimizdaki giris çikisin kontrolsüz olmasi nedeniyle siginmacilar arasinda Özgür Suriye Ordusu, PKK, Esad’in Muhaberat ajanlari var. Öyle ilginç bir tablo ki Afganistan, Libya, Sudan, Pakistan ve Suriye’de savas deneyimi olan El Kaide militanlari da ülkemize sizmis durumda.

IMAMLAR TEHDIT ALIYOR: Bunun sonucunda, kontrolsüz, denetimsiz birakilmis bu insanlar bölge güvenligini tehdit ediyor. Bugün aldigim bir bilgiye göre Hatay’a yerlestirilmis olan özellikle El Kaide baglantili bazi siginmacilar esnafi tehdit eder, hiçbir para ödemeden hizmet satin alir hale gelmis durumda. Bu kisilerin esnaftan haraç aldigi, ideolojik olarak begenmedikleri imamlara baski yapmaya basladiklari, özellikle itidal telkin eden imamlara daha radikal söylemler için tehditlerde bulunduklari ifade ediliyor.

GÜVEN BUNALIMI VAR: Istihbarat teskilatlari arasinda güven bunalimi var. Gaziantep’te görünen tablonun 5 yüzü var. Güvenlik Boslugu, Istihbarat Zafiyeti, Koordinasyon Eksikligi, Organizasyon Bozuklugu, Operasyon Yetersizligi. Bütün bunlar hükümetin beceriksizligi, basiretsizligi ve kifayetsizligini gösteriyor. Hükümet kontrolü kaybetmis, güvenligi saglayamaz bir durumda. Milletvekilleri emniyet müdürleri ile kavga ediyor. Istihbarat teskilatlari birbirleriyle mücadele ediyor. MIT ile Emniyet Istihbarat arasinda güven bunalimi var. Bu ortamda bilgi akisi yok, istihbarat zafiyeti ve koordinasyon eksikligi var. Organizasyon bozuk, hükümet üyeleri dogru bilgi akisina sahip degil, bu durum devlet idaresini de etkiliyor. TSK’dan, MIT’e, Emniyetten, Hükümet yetkililerine kadar herkes felç olmus durumda. Veri yok, degerlendirme yok, analiz yok, refleks yok. Bütünüyle kontrollerini kaybetmis bir haldeler.

MIT-EMNIYET: MIT ve Emniyet Istihbarati saray kavgasinin aktörü gibi birbiriyle kavga ediyor, birbirlerine karsi bilgi / belge topluyor, ögrencileri, gazetecileri, Türk Silahli Kuvvetler personelini ve toplumsal muhalefeti izliyor, ancak esas görevini yapmiyor. MIT ve Emniyet Istihbarat AKP’ye hizmet edecegine, AKP’nin Oslo’da sohbet ettigi dostlarini izlese bu saldiri engellenebilirdi. Nisan ayinda çalinan bir araç, 4 ay boyunca bulunamiyor, aracin takibi yok, bombanin nereden elde edildigi, düzenegin nasil kuruldugu, saldirinin nasil planlandigi bilinmiyor.



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı