Istanbul Büyüksehir Belediyesinin (IBB) 2015 yili Kasim ayi toplantilarinda ISKI’nin 2016 yili Performans Programi ve Bütçesi görüsüldü. ISKI Genel Müdürü Dr. Dursun Atilla Altay`in Meclise sunumu sonrasi CHP Grubu adina görüs, öneri ve elestirileri Sancaktepe Belediyesi ve IBB Meclisi CHP Üyesi Servet Baylan yapti ve su basliklara dikkat çekti:
Içilebilir kaliteli içme suyu temini 1980 yillarinin baslarindan itibaren Istanbul’un çok hizli göç almasi ve çarpik yapilasma ile birlikte tüm su havzalarinin yapilasmaya açilmasi yer üstü su kaynagi bulmada sikinti yaratmistir.
Geçmis yillarda kurak geçen yaz mevsimlerinde Istanbul halki bu su sikintisini çok fazlasi ile yasadi. Buna çözüm olarak komsu illerin yer üstü su kaynaklarini toplayarak boru hatlar ile barajlara tasiyip Istanbul’un su sorunu çözülmeye çalisiliyor. Fakat; biliyoruz ki her geçen gün katlanarak çogalan Istanbul nüfusuna bu bölge sulari da yetmeyecek çünkü bilim adamlari 2030 nüfus beklentisi 20 milyon, 2040- 23.6 milyon yani 2040’a geldigimiz zaman günlük su ihtiyaci 4.7 milyon m3’e çikacak, bugünkünün neredeyse iki kati olacak..
Sakarya havzasindan alinan su konusunda ciddi endiseler ve kaygilar vardir. Çünkü bu bölge sanayi ve tarim bölgesidir. Kontrol ve denetim eksikliginden sebeple bu bölgedeki fabrika atiklari ve bilinçsiz ilaçlamalar yer üstü ve yer alti sularini kirletmektedir. Bu bölgeden alinan kullanilabilir su konusunda kamu oyununu doyurucu bilgilendirme yapilmalidir.
Emekliyi o kadar ekonomik çaresizligin içine birakmisiz ki parasizliktan musluk suyuna mahkûm etmisiz, bu durumu degerlendirmeyi sizlerin vicdanlarina havale ediyorum. Maalesef ISKI ticari bir anlayis ile yönetilmektedir ve bu anlayisin sonucu da kar etme mantigi ile planlamalar yapiliyor.
Istanbul’da su Avrupa’nin bir çok kentine göre çok daha pahalidir. Bu konuda Fransa’nin Italya’nin Almanya’nin Istanbul ile denk olan sehirler içerisinde Istanbul birinci siradadir. Su havzalarinin korunmasi meselesinde nüfus artisi sürdükçe, yogun yapilasma devam ettikçe, her buldugunuz yesil alani imara açma aliskanligi devam ettikçe kusura bakmayin su havzalari korunamaz.
Bakin yapilasma nedeniyle su havzalarini kaybediyoruz. Küçükçekmece’yi kaybettik artik yok. Eskiden bir su havzasiydi. Büyükçekmece’yi kaybediyoruz, Elmali’yi kaybediyoruz. Çünkü IBB’nin meclisinde görüsülen tek bir konu var o da IMAR ve IMAR ranti diyerek Belediyenin imar konusundaki uygulamalarini elestirdi.