Hamzaçebi, kanun teklifinde, Türkiye Istatistik Kurumu’nun (TÜIK) 2014 Temmuz ayi verilerine göre, tarim sektöründe 5 milyon 914 bin kisinin istihdam edildigini dile getirdi. Hamzaçebi, resmi verilere göre yaklasik 300 bin; tarimda ihtiyaç duyulan isgücü üzerine yapilan bazi akademik çalismalara göre ise 750 bin ile 1 milyon 200 bin arasinda mevsimlik tarim isçisi bulundugunu söyledi. 2014 yili Ocak-Ekim döneminde tarim sektöründe is kazalarinda hayatini kaybeden tarim isçisi sayisinin 306’ya ulastigini anlatan Hamzaçebi, "Tarim sektöründe saglikli kayit tutulamadigindan, gerçek sayinin, bunun ne kadar üstünde olabilecegi tahmin edilememektedir. Mevsimlik tarim isçilerinin çalisma ve yasam kosullari ile ilgili yapilan yasal ve idari düzenlemeler ise is geçici tarim isçilerinin kayit altina alinmasi ve tarimda is cinayetlerinin önlenmesinde yetersiz kalmakta veya hiç uygulanmamaktadir. Türkiye’de mevsimlik tarim isçilerinin varligi, kapitalizmin kirsal alanlarda gelismesi ile birlikte takip edilebilir. Çukurova’da pamuk üretiminde baslayan hikayeleri, bugün tüm ülkede neredeyse bütün ürünlerin hasat dönemlerini içine alacak sekilde devam etmektedir. Uzun sayilabilecek bu zaman içerisinde birbirinden farkli bölgeler veya sehirler mevsimlik tarim isçisi göçü vermistir." dedi.
Mevsimlik göçün, kirsal kesimde yasayan insanlarin büyük sehirlere, tarimin yogun olarak yapildigi ya da turizmin gelistigi yerlere bir süreligine çalismak üzere göç etmeleri ile gerçeklestigini belirten Hamzaçebi, tarimsal kökenli mevsimlik göçte ise Dogu, Güneydogu ve Orta Anadolu Bölgelerinde yasayan insanlarin çogunlukla aileleri ile birlikte, yilda ortalama 3 -4 ayligina, pamuk, findik, tütün, çay, üzüm, havuç ve sekerpancari tariminin yogun olarak yapildigi Çukurova, Karadeniz, Ege, Marmara ve Iç Anadolu Bölgelerine; ekim, dikim, çapa, sulama, ilaçlama ve hasat dönemlerinde göç ettiklerinin görüldügünü kaydetti.
Türkiye`nin kalkinmasinda ve nüfusun önemli bir bölümünün geçiminin saglanmasinda etkili olan tarim sektörü, istihdam edilen isgücünün yaklasik yüzde 23`ünü olusturmakta olup bunun da yarisinin mevsimlik tarim isçilerinden olustugunun tahmin edildigini dile getiren Hamzaçebi, sayilari azimsanamayacak ölçüde fazla olan mevsimlik tarim isçilerinin yasam ve çalisma kosullari insan onuruna yakisir düzeyde olmamasinin yani sira yeterli yasal korumadan da yoksun olduguna dikkat çekti.
Bu kesimlerin genel saglik sigortasi yönünden ortaya çikan sorunlarinin çözümü, sartlari agir olan uzun vadeli sigorta kollarindan faydalanabilmeleri için istenilen sartlarin hafifletilmesi ve tesvik sistemi gerekli oldugunu vurgulayan Hamzaçebi, bu kanun teklifinin amaçlarini söyle siraladi:
"- Ülkemizde geçici tarim isçilerinin kayit altina alinmasi tesvik edecek düzenlemelerin yürürlüge konularak ileriye yönelik daha saglikli tedbirlerin alinmasi ve politikalarin olusturulabilmesi.
- Geçici tarim isçilerinin, tarim isçisi olarak çalistiklari dönemde elde ettikleri gelirin gelir testi hesaplamasinin disina çikarilmasi ve uzun vadeli sigorta kollari için hesaplanan primin yarisinin devlet tarafindan karsilanarak sigorta yaptirmaya tesvik edilerek is kazasi, meslek hastaliklari, ölüm, emeklilik vb. açilardan korunmasi.
- Emeklilik yasi geldiginde emeklilik için gerekli sartlari tamamlamalarinin saglanarak yasliliklarinin güvence altina alinmasi.
- Mevsimlik tarim isçilerinin uzun vadeli sigorta kollari için hesaplanan primin yarisinin devlet tarafindan karsilanarak sigortali olmaya tesvik edilmeleri.
- Geçici mevsimlik tarim isçilerinin tamaminin sosyal güvenlik çatisi altinda girmelerinin saglanarak bu alandaki sosyal yaranin sarilmasi." CIHAN