Bugün, 21 Mayıs 2024 Salı

CHP'li Ömer Fethi Gürer: Sorunlarin artmasi intiharlar ve bosanmalarin artisini beraberinde getirdi..

CHP'li Ömer Fethi Gürer: Sorunlarin artmasi intiharlar ve bosanmalarin artisini beraberinde getirdi..

CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yillarda artan intihar vakalarini Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay’a yönelttigi yazili soru önergesiyle TBMM gündemine tasidi. Gürer, “Nigde ilinde son bir ayda dört intihar vakasi yasandi, merak ediyorum; i

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  son yillarda artan intihar vakalarinin ekonomik sorunlarin artmasi ile ortaya çiktigini ifade etti. Sorunlarin farkli yansimalarinin her alanda görüldügünü söyleyen Gürer, “Sorunlarin artmasi; intiharlar ve bosanmalarin artisini beraberinde getirdi” dedi.

 “SORU ÖNERGESI”

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat  Oktay tarafindan yanitlamasi istemiyle bu konudaki yazili soru önergesini TBMM Baskanligi’na sunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜIK’in ‘intihar’ arastirmasinda ‘sayi’ ile birlikte ‘yas’, ‘cinsiyet’, ‘egitim’ gibi demografik özelliklere bakilirken, ‘ekonomik yetersizlikler’ ve ‘issizlik’ nedeniyle intihar edenlerle ilgili net bir içerik barindirmadigina dikkat çekti.

Dünya Saglik Örgütü’nün (WHO) yaptigi çalismalara göre ise dünya üzerinde intiharlarin yüzde 75’inin orta ve düsük gelirli ülkelerde meydana geldigini ifade eden Gürer, yanitlanmasi istemiyle, “2002 yilindan 2019 yili an itibariyle yillar ve iller bazinda ayri ayri olmak üzere intihar tesebbüsünde bulunan kisi sayisi kaçtir? Kaçi ölümle sonuçlanmistir? Son on yilda intihar vakalarindaki artisin orani nedir?  Nigde ilinde 2002 yilindan 2019 yili an itibariyle intihar tesebbüsü sayisi kaçtir? Kaçi ölümle sonuçlanmistir? Bahsedilen süre zarfinda intihar vakasi sayisinda ilk on il hangisidir? Bahsedilen süre zarfinda bu vakalarin yasa, cinsiyete, egitim düzeyine, bölgelere veya kentlere göre dagilimi konusunda bir arastirma yapilmis midir? Yapildiysa vakalarin yasa, cinsiyete, egitim düzeyine, bölgelere veya kentlere göre dagilimi nasildir? TUIK’in ‘ekonomik yetersizlikler’ ve ‘issizlik’ nedeniyle intihar edenlerle ilgili net bir içerik sunmamasinin sebebi nedir?” seklindeki sorularini yöneltti.

 INTIHAR VAKASI ERKEKLERDE DAHA ÇOK

Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) verilerine göre 2014-2016 yillarinda Türkiye’de 9 bin 479 kisinin intihar ettigini hatirlatan Gürer, “TUIK’e göre intihar edenlerin yüzde 75,6'sini erkekler, yüzde 24,4'ünü ise kadinlar olusturmus. Yüz bin nüfus basina düsen intihar sayisini ifade eden kaba intihar hizi, 2017 yilinda yüz binde 3,94 iken 2018 yilinda yüz binde 3,88 olarak açiklanmis. Buna göre, geçen yil her yüz bin kisiden yaklasik 4'ü intihar etmis” dedi.

GÜRER: “INTIHARLAR PSIKOLOJIK NEDENLERI ILE ELE ALINSIN”

En fazla intihar olaylarinin Istanbul’da yasandigini, intiharlarda gelinen son durumun ise kaygi verici bir sürece evrildigini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi  Gürer, “Gün geçmesin ki intihar haberi almayalim. Issizlik nedeni ile kendini yakanlar var. Bosanmalar hizla artiyor, ülke genelinde yasanan sorunlarin iktidarin gündeminde olmasi lazim. Iktidar, siyaset yaptigi kadar, ülke gerçegi ve sorunlarin çözümü  içinde çalismalidir. Ekonomik sorunlarin yarattigi bunalimlar aile düzenini tehdit ediyor. Issizlik, yokluk, yoksulluk yayginlasiyor.  Kredi  karti borçlari patlamis durumda. Herkesim dertli. Intiharlar, psikolojik nedenleri ile ele alinip, ülke genelinde bu sorun kapsamli degerlendirilmeli, çözüm arayislarina yönelinmelidir. Bakanlar, kurumlar, kuruluslarin esas görevi, sorunlarin çözümüne yönelik çalismalar yapmaktir. Algi ile hayalleri topluma sunmak sorunlari yok etmiyor Açlik sinirinin asgari ücrete ulastigi yerde, genis tanimli issizligin 8 milyonu buldugu  durumda, gidisatin herkesi düsündürecek kadar önemli ve vahim oldugu gerçegini herkes fark etmeli ve çözüm üretilmelidir” dedi.

Kaynak Gazete kritik



  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 23 ° / 14.8 ° Güneşli