Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

CHP’li Saribal ise Bakan Soylu’ya “Benzer projelerle kaç kisi kaçirildi” diye sordu.

CHP’li Saribal ise Bakan Soylu’ya “Benzer projelerle kaç kisi kaçirildi” diye sordu.

AKP’li belediyeler ‘insan kaçakçiligi’ yaparken Erdogan, kimsenin is, as için yurtdisina çikmadigini savundu. Konuyu Meclis gündemine tasiyan CHP’li Saribal ise Bakan Soylu’ya “Benzer projelerle kaç kisi kaçirildi” diye sordu. 112

AKP’li belediyeler eliyle yurtdisina insan kaçirildigini unutan Cumhurbaskani Erdogan dün yaptigi açiklamada yurttaslarin is, as bulmak için artik yurtdisina gitmedigini savundu. Erdogan gurbetçilerin Türkiye’ye giptayla baktigini öne sürdü. Öte yandan, Yesilyurt Belediyesi’nde yasanan skandala iliskin Alman Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Gökay Akbulut’un sözkonusu olay hakkinda Federal Hükümetin yanitlamasi istemiyle soru önergesi hazirladigi kaydedildi.


Belediyelerin hazirladigi projelerle belirli kisilerin yurtdisina kaçirilmasina tepkiler sürerken AKP’lilerden de ilginç açiklamalar geliyor. Insan kaçakçiligi yapan belediyelerden biri olan Akçakiraz Belediyesi’nin AKP’li Baskani, “Bir dostun hatirina böyle bir sey yaptik” derken AKP Elazig Milletvekili Zülfü Demirbag ise yasananlari gaflet olarak nitelendirdi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Saribal da konuyu Meclis gündemine tasidi. Içisleri Bakani Süleyman Soylu’nun yanitlamasi istemiyle verdigi önergede yürütülen sorusturmalara iliskin bilgi istedi.Malatya’nin Yesilyurt Belediyesi tarafindan düzenlenen proje kapsaminda Almanya’ya gönderilen 45 kisiden sadece 2’si geri döndü. Yurtdisina insan götürme yönteminin sadece Yesilyurt Belediyesi ile sinirli kalmadigi ortaya çikti. Urfa’nin Ceylanpinar Belediyesi, spor kulübüne bagli gösterdigi 37 kisiyi Almanya’ya götürme karari aldi. Bunun üzerine Ceylanpinar Belediye Baskani Feyyaz Soylu, böyle bir seyin olmadigini söyledi. Gelismelerden huylanan il müdürlügü ve valilik, “Son anda projeyi durdurduk ve yurtdisina kimseyi göndermedik. Ortada bir düzenbazlik oldugu anlasildi” dedi.

Engellileri kullandilar

Diger skandal haber ise Agri’nin Dogubeyazit ilçesinden geldi. Engellilerle ilgili bir dernek üzerinden 55 kisi Almanya’ya götürülmek istendi. Dernegin niyeti fark edildi ve hemen islemleri durduruldu.

Kaçakçilikla anilan bir diger yer ise AKP’li Akçakiraz Belediyesi oldu. Belediye, 24-30 Kasim 2019 tarihleri arasinda ikisi belediye görevlisi toplam 48 kisiyi Almanya’nin Bremen sehrine göndermek üzere Göçmenler Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi ile protokol imzaladi. Protokol kapsaminda sahislara hizmet damgali pasaport çikarildi. Bir kisminda sorun çiktigi için yaklasik 20 kisi gönderildi, geriye ise yalnizca 3’ü döndü.

Baska iller için de iddialar var

Iddialari Meclis gündemine tasiyan CHP’li Saribal, Bakan Soylu’ya soru önergesi verdi. Önergede su sorular öne çikti:

Yesilyurt Belediyesi tarafindan 1 Almanya’ya gönderilen 45 kisiden 43’ünün yurda giris yapmadiklari ne zaman fark edilmistir? Yurda dönmeyenler için ne gibi bir islem yapilmistir? Yurda dönmeyen vatandaslarimizin iadesi için Türkiye’den Almanya’ya bir talep iletildi mi?

Benzer projeler kapsaminda yurtdisina gönderilen ve geri gelmeyen kisi sayisi kaçtir?

Tokat’in Erbaa, Van’in Tusba, Elazig’in Aricak ve Üçocak ile Bursa’nin Yildirim belediyelerinde de benzer projelerle, vize gerektirmeyen hizmet pasaportu ile bazi vatandaslarin Almanya’ya gönderildigi iddia edilmektedir. Bu iddialar dogru ise ayni yöntemle Almanya’ya gönderilen kisi sayisi kaçtir? Bu insanlardan kaç kisi yurda dönüs yapmistir?

Vize gerektirmeyen pasaportlarla bin fazla kisinin yurt disina kaçirildigi iddia edilmektedir. Söz konusu yöntemle yurt disina insan kaçiranlarin herhangi bir terör örgütü ile baglantilari olup olmadigi arastirilmis midir?

Vize gerektirmeyen özel pasaportlarla yurtdisina insan çikaran kisilerden birinin AKP Bingöl Belediye Baskan adayi da olan Ali Ayranci oldugu iddialari dogru mudur? Ali Ayranci ile ilgili bir sorusturma yürütülmekte midir?

HDP’lilere de yurtdisi teklifi gitmis

Van’in Tusba ilçesinde HDP’li meclis üyelerine de yurtdisi için teklif geldigi iddia edildi. Tele 1’de yer alan habere göre, Tusba Belediyesi HDP’li Meclis Üyesi Ayse Minas, HDP’den de 3 isme teklif geldigini açikladi. Van’da bir dernek üzerinden yurtdisina gönderilmesi için toplantilar yapildigini söyleyen Minas, ‘’1 ya da 3 kisinin dahil olmasini istediler. Biz de bu geziye katilmayi ilkesel olarak kabul etmedik’’ dedi.

***

Hannover Eyalet Savciligi’ndan ‘evrakta sahtecilik’ sorusturmasi

Yesilyurt Belediyesi’nde yasanan skandala iliskin Alman Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Gökay Akbulut’un söz konusu olay hakkinda Federal Hükümetin yanitlamasi istemiyle soru önergesi hazirladigi kaydedildi.

Arti Gerçek’te yer alan habere göre Akbulut “Bu somut iddialari aydinlatmak için Federal Almanya Hükümeti’ne sorular yönelttik. Daha önce de buna benzer olaylar ile ilgili Türkiye’den bize iddialar geliyordu. Bu olay Almanya’da da büyük bir skandal olacak gibi. Perde arkasinda sürprizler bizi bekleyebilir” seklinde açiklamada bulundu.Kaynak Birgün



  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı