Tarih: 06.12.2021 01:52

CHP Maltepe Kadin Kollarindan 5 Aralik Seçme Seçilme Hakki Mesaji

Facebook Twitter Linked-in

Haber/Elmas Aydogan

CHP kadin Kollari tüm ilçelerde es zamanli olarak basin açiklamasi yapti. Maltepe Ilçe Kadin kolu Baskani Av.Songül Aybirdi yaptigi açiklama ile 5 Aralik Kadinlar için önemli bir gün oldugunu vurguladi. Arzu Doyran Söyle devam etti. “Basbakan Ismet Inönü o tarihte yaptigi Meclis konusmasinda söyle diyordu: “Bir memleketteki, yurdun her tarafi istilâya ugradigi zaman, kadinlar ates altinda erkeklerle beraber omuz omuza çalisirlar, memleketin geri kalan kismini korumak ve beslemek için tarlanin kara topragindan yiyecek çikarmaya çalisirlar. Elbette bu mevcudiyetlerin yurdun her kösesinde ve her tabakasinda söz söylemeye haklari vardir. Türk inkilâbi denildigi vakit, bunun, kadinin kurtulus inkilâbi oldugu beraber söylenecektir.”

Kadinlar, esit yurttaslik kimligine simsiki sarilarak 1935 yilinda gerçeklesen seçimlerde sandiklara kosup oy kullandilar. Seçim sonucunda 17 kadin milletvekili Meclis’e girdi. 1936 yilinda yapilan ara seçimle birlikte kadin milletvekili sayimiz 18’e yükseldi. O zamanki parlamenter sayimiza göre bu oran yüzde 4,6’ya denk geliyordu ve parlamentoda kadin temsil orani açisindan dünyada ikinci sirada yer aliyorduk. Bu bir devrimdi.

Bu devrimin yankisi dünyada hala sürdügü için Afganli bir kadin aktivist, ''Çok büyük bir hayranlik duyuyorum. Türkler için muhtesem seyler basarmis bir lider. Çocuklugumdan beri düsünürüm bunu, ATATÜRK bizim liderimiz olsaydi Afganistan’da neler olurdu? Bugün nasil bir yasamimiz olurdu? Biz Afgan kadinlari nelere sahip olurduk ve neler basarirdik? Biliyor musunuz bunun hayali bile çok güzel” diyor.

Atatürk önderliginde bu devrimi yasayan Türk kadini, aradan geçen 87 yila ragmen, ilerlemek bir yana geri birakilmaya çalisilmaktadir. Öyle ki 1935 yilinda parlamentoda kadin temsilinde ikinci sirada olan ülkemiz, Birlesmis Milletler Kadin Birimi ve Parlamentolar Arasi Birlik tarafindan hazirlanan rapora göre, 129. siraya gerilemistir. Ayrica Ekonomik Kalkinma ve Isbirligi Örgütü’ne üye olan 41 ülke arasinda, parlamentoda kadin temsil orani açisindan sonuncuyuz. Dünya Ekonomik Forumu’nun yayinladigi 2020 Küresel Cinsiyet Esitsizligi Endeksi’ne göre ise; 156 ülke arasinda 133. siradayiz.

Kadin kimliginin, ulusal meclislerde, yerel yönetimlerde temsili için belirlenmis olan kritik esik yüzde 33’dür. Bu oranin alti, ciddi bir demokrasi sorunudur. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadin milletvekili oranimiz yüzde 17, kadin belediye baskani oranimiz ise yüzde 3,2’dir. Kadin muhtar sayimiz son seçimlerde yüzde 66 oraninda artti. Bu artisla kadin muhtar orani sadece yüzde 2,2’ye yükselebildi.

Degerli Basin Mensuplari,

Biz bu esitsiz sistemi degistirmek için Cumhuriyet Halk Partisi olarak dev bir adim attik. Genel Baskanimiz Sayin Kemal Kiliçdaroglu’nun ilk imzacisi oldugu ve kadinlarin siyasette esit temsil edilecegi yasa teklifimizi Meclis’e sunduk. Bu teklifle, hem genel hem de yerel seçimlerde denklik uygulanmasini yasal güvence altina almak istedik. Ayni zamanda aday listesinin belirlenmesinde fermuar sistemi uygulanacakti,  yani listeler bir kadin bir erkek olarak siralanacakti.

Partimizin teklifi 30 Kasim 2021 tarihinde Meclis Genel Kurulu’nda görüsüldü. Öncesinde tüm kadinlari, kadin örgütlerini, esitlikçi erkekleri süreci takip etmeye davet ettik. Diger siyasi partilerin de bu yasaya destek vermesini istedik, sosyal medyada bir kampanya yürüttük. Tüm beklentilere ragmen, teklifimiz AKP ve MHP oylariyla reddedildi.

Ama asla vazgeçmeyecegiz!

Ne bir eksik, ne bir fazla!

Meclis’te ve yerelde esit temsil için mücadelemiz sürecek.

Biz kadinlar, bir yandan esitlik mücadelesi verirken diger yandan da yasam hakkimizi savunmak zorunda kaliyoruz. AKP Hükümeti’nin uyguladigi politikalar nedeniyle, ülkemiz adeta kadin mezarligina dönüstü. Bu cins kirimi durdurmak ve kadina yönelik siddetle mücadele etmek amaciyla Cumhuriyet Halk Partisi Kadin Kollari olarak 5 Aralik 2020 tarihinde “YasamHak” projemizi hayata geçirdik. Bir yil önce bugün, “Yasama hakki; dokunulamaz, devredilemez ve vazgeçilemez olan en temel insan hakkidir” diyerek yola çiktik. Logomuzda, siddetin panzehri olan sevginin sembolü kalp ile lokasyon isaretini iç içe geçirdik ve Yasam Hakk’in “siddetin son bulma adresi” oldugunu ilan ettik.

Iktidarda olmamamiza ragmen, Partimizin çözüm üreten icraci kimligini ortaya koyduk. Istanbul Sözlesmesi’nin gerekliliklerinden birini yerine getirerek, genel merkezimizde Alo Siddet Hatti kurduk. 444 82 85 numarali hattimizdan 7/24 siddet magdurlarina ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunduk, sunmaya da devam ediyoruz. CHP Kadin Kollari olarak tüm siddet vakalariyla tek tek ilgileniyoruz.

Projemiz kapsaminda sivil toplum örgütleri, meslek odalari ve barolar ile 55 protokol imzaladik. Siddet gören kadinlarin karakollarda, savciliklarda, hastanelerde, adliyelerde yaninda oluyoruz. Kadina ve çocuga yönelik siddet davalarini, magdurlar ve aileleri ile dayanisma içinde takip ediyoruz. Siddet magduru çocuklara egitim ve burs destegi verilmesine araci oluyoruz.

Bugünden itibaren tüm siddet magduru kadinlar ve çocuklar bize bir tus ile ulasabilecekler. Cep telefonlarindan indirilecek olan Yasam Hak uygulamasi ile hem çagri merkezimizle hem de kolluk güçleriyle hizla temas kurabilecekler. Ayrica uygulama sayesinde, en yakin mesafedeki kadin kollari yöneticilerimizle baglantiya geçebilecekler.

Projemizin birinci yilinda, tüm siddet magduru kadinlara ve çocuklara “Yalniz degilsin, biz variz” diyor, iktidarimizda siddeti durduracagimizin sözünü veriyoruz!”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —