Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

CHP, TBMM Kadina Yönelik Siddetin Sebeplerinin Arastirilmasi Komisyonu’ndan çekildi

CHP, TBMM Kadina Yönelik Siddetin Sebeplerinin Arastirilmasi Komisyonu’ndan çekildi

CHP, TBMM’de ‘Kadina Yönelik Siddetin Sebeplerinin Arastirilmasi Komisyonu’ndan çekilme karari aldi.

Haber Elmas AYDOGAN

Partinin kararini komisyonda yaptigi açiklama ile duyuran CHP Ankara Milletvekili Gamze Tascier genis açiklamayi yarin söyleyerek, "Farkli görüs olmanin da ötesinde, çok esliligi ve 15 yasinda çocuklarin evlenmesini savunan, Istanbul Sözlesmesi’nin de ötesine geçerek Lanzorette Sözlesmesi’ni dahi tartismaya açan, evrensel temel insan haklarindan rahatsiz oldugunu ifade eden, 6284 sayili kanunun kaldirilmasi konusunda talepleri yönelten kisilerin Kadina Yönelik Siddetin Sebeplerinin Arastirilmasi ve Alinmasi Gereken Önlemlerin Belirlenmesiyle ilgili bir komisyona davet edilmesi, basli basina bu komisyonun varligina ve üyelerine hakarettir" dedi.

Cumhuriyet’in aktardigina göre; Tasçier'in açiklamalari söyle: 

“ENDISELERIMIZ HAKLI ÇIKTI”

“Türkiye’de maalesef kadina yönelik siddet ve kadin cinayeti vakalari her geçen gün artmakta, kadinlarin yasam hakkina yönelik topyekün bir saldiriya dönüsmektedir. Bizler de bu konuda, uygulamada eksiklikler oldugunu her firsatta dile getiriyor ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin görev üstlenmesi gerektigini ifade ediyorduk.

Bu komisyon kuruldugunda da, kadina yönelik siddet karsisinda, uygulamada var olan eksiklere dönük demokratik bir ortamda, karsilikli istisare ile çözümler üretilecegine olan inancimizla bu komisyona katildik. Ancak komisyon kurulduktan kisa bir süre, AKP Genel Baskani’nin bir gece yarisi hukuksuz ve Meclis iradesini yok sayarak Istanbul Sözlesmesi’nden çekilme karari almasi bizleri endiselendirdi. Süreç içerisinde komisyonda karsilastigimiz tutum ve gidisat maalesef bu endiselerimizi hakli çikardi.”

“MILLETVEKILLERINE HAKARET EDILDI”

Tascier, çekilmelerinin gerekçelerini söyle açikladi:

  • "Müzakere ortaminin olusmamasi adina Komisyon Baskani’nin israrli bir çaba içerisinde olmasi ve komisyon çalismalarinin monolog sekline indirgenerek, kisaca, “sorunu sor cevabina yorum yapma” seklindeki Meclis Arastirma Komisyonu mantigina ters isleyisteki israr.
  • Komisyon takvimi ve isleyisinin israrla bizlerle paylasilmamasi, daha ilk toplantidan itibaren usul ve süreçle ilgili taleplerimizin göz ardi edilmesi.
  • Bir Baro Baskaninin bu Meclis çatisi altinda, seçilmis milletvekillerine yönelik hakaret içeren ve kendince had bildirmeye dönük sözlerine Komisyon Baskani’nin gerekli tepkiyi göstermemesi ve israrli çagrilarimiza ragmen özür dilemeye davet etmemesi, Meclis’in itibarina ve milletin iradesine yönelik bu saldirinin göz ardi edilmesi.

“15 YASINDA EVLILIK TARTISMAYA AÇILDI”

  • Konusma sürelerimizin sürekli kesilmeye çalisilmasi, gerek sunumlarla ilgili gerekse de kadina yönelik siddetin sebepleriyle ilgili genel fikir ve görüslerimizi ifade etme çabamizin Komisyon Baskani tarafindan israrla engellenmesi. 
  • Komisyon Baskaninin, komisyonda sunum yapan davetlilere yönelttigimiz sorular üzerine, hangi sorularimiza cevap verilip verilmemesi yönünde kendince telkinde bulunuyor olmasi ve bu tavrini israrla sürdürüyor olusu.
  • Komisyona katilan Bakanlik ve kurum temsilcilerinden yazili gönderilecegi söylenen ve hatta geldigi de ifade edilen, ancak Komisyon Baskani tarafindan bir türlü tarafimiza ulastirilmayan ve gündemin sogutularak verilen cevaplarin güncelligini kaybetmesine yönelik çaba içerisinde olunmasi. 
  • Farkli görüs olmanin da ötesinde, çok esliligi ve 15 yasinda çocuklarin evlenmesini savunan, Istanbul Sözlesmesi’nin de ötesine geçerek Lanzorette Sözlesmesi’ni dahi tartismaya açan, evrensel temel insan haklarindan rahatsiz oldugunu ifade eden, 6284 sayili kanunun kaldirilmasi konusunda talepleri yönelten kisilerin Kadina Yönelik Siddetin Sebeplerinin Arastirilmasi ve Alinmasi Gereken Önlemlerin Belirlenmesiyle ilgili bir komisyona davet edilmesi, basli basina bu komisyonun varligina ve üyelerine hakarettir. Bu kisilerin buraya davet ediliyor olmasi, komisyonun kadina yönelik siddeti arastirma maksadi olmadiginin açik göstergesidir. Komisyonda bu yönde ifade edilen sözlerin Cumhur Ittifaki üyeleri tarafindan olagan ve normal karsilanmasi da, komisyonun ne amaçla kuruldugunu ve sonucunda neyin hedeflendigini göstermektedir.”

“MESRULASTIRMA GIRISIMI”

CHP’li Tascier, komisyon kurulurken var olan beklentilerinin gerçeklesmedigini belirterek, “Kadina yönelik siddetle mücadele için kurulan bir komisyonda, evrensel temel insan haklarini savunmak durumunda kaldigimiz ve kadinin ikinci sinif insan olmadigini ifade etmemizin gerektigi bir konuma gelmekten üzüntü duyuyoruz. Dolayisiyla bizim için bu komisyonun islevi, kadina yönelik siddetle mücadeleden ziyade, iktidarin Istanbul Sözlesmesi’nden çikma rezaletini gölgelemektir. Cumhur Ittifaki’nin bizleri figüran haline getirme çabasi içine girerek, kendi gündemlerini tatbik etmek ve sonuç olarak Komisyon raporunda da Sözlesmeden çikmayi mesrulastirmaya dönük bir girisim içerisinde oldugunu görüyoruz” ifadelerini kullandi.

CHP olarak komisyondan çekildiklerini söyleyen Tascier, “Detayli açiklamamizi yarin kamuoyu ile paylasacagiz. Biz bu komisyondan çekilirken sunu da altini çizerek ifade ediyoruz, bu toplumda her bir kadin esit, özgür bireyler olana, insan haklarina uygun, yasanabilir bir Türkiye kurulana kadar mücadelemiz devam edecektir. Bu kararli mücadelemiz, Istanbul Sözlesmesi’nden hukuksuz çikma kararinin yürürlüge girecegi 1 Temmuz’dan önce de sonra da sürecektir” diye konustu.



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı