Bugün, 22 Ekim 2024 Salı

CIA`in Türkiye`deki gizli operasyonu

CIA`in Türkiye`deki gizli operasyonu

Suriyeli muhalif gruplara silah sevkiyatinin, Türkiye`nin güneyinde faaliyet gösteren bir grup CIA ajani tarafindan organize edildigi öne sürüldü. Ortaya atilan bir diger iddia da bu silahlarin finansmaninin Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan tarafindan ka

Suriyeli muhalif gruplara silah sevkiyatinin, Türkiye`nin güneyinde faaliyet gösteren bir grup CIA ajani tarafindan organize edildigi öne sürüldü. Ortaya atilan bir diger iddia da bu silahlarin finansmaninin Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan tarafindan karsilandigi.
ABD`de yayimlanan New York Times gazetesi, üst düzey ABD`li ve Arap istihbarat yetkililerine dayandirdigi haberinde, muhaliflere CIA araciligiyla otomatik tüfek, tanksavar ve diger bazi baska silahlarin verildigini iddia etti.

Bu silah sevkiyatinin, Suriye`deki Müslüman Kardesler`in de aralarinda oldugu bir grup aracidan olusan gizli sebekeler üzerinden yapildigi ve silahlarin parasinin da Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar tarafindan ödendigi belirtildi. 

Gazeteye konusan üst düzey ABD`li bir yetkili, CIA ajanlarinin son birkaç haftadir Türkiye`nin güneyinde faaliyette olduklarini ifade etti. CIA ajanlarinin bir diger görevi de söz konusu silahlarin El Kaide ve baska terör örgütlerinin eline geçmesini engellemek. 

CIA`IN TÜRKIYE`DEKI ÇALISMALARI
ABD yönetimi, uzunca bir süredir Suriyeli muhaliflere silah verdigi iddialarini reddediyor ancak bu gruplara telsiz, ilaç, gece görüs gözlügü, kursun geçirmez yelek gibi silah disi yardimlarda bulundugunu kabul ediyordu. 

NYT, Türkiye`de faaliyet gösteren ABD istihbarat birimlerinin Suriye`nin degisen muhalefet yapisi hakkinda daha fazla bilgi edinmeyi amaçladigini ve buna göre hangi gruplara silah verilmesi gerektigine karar verdiklerini de ifade etti.

Gazeteye konusan ve düzenli olarak ABD`li muhataplarindan bilgi alan Arap bir istihbarat yetkilisi, "CIA görevlileri burada bulunuyor ve hem yeni kaynak hem de kendilerine çalisacak yeni kisiler bulmaya çalisiyor" dedi.

CIA`in Suriyeli muhaliflere tek yardimi silah ve mühimmatla da sinirli degil. ABD`li yetkililer ve CIA ajanlari, Suriye birliklerinin durum ve konum bilgilerine dair uydu görüntülerini ve baska bazi detayli istihbarati da muhaliflerle paylasiyor. 

Ancak ABD yönetimi, henüz CIA ajanlarini Suriye`ye yollamak gibi daha sert adimlar atmis degil. 

ABD SURIYE`YE SILAH SATISINI ENGELLEME NIYETINDE
NYT, Beyaz Saray Sözcüsü, Disisleri Bakanligi ve CIA yetkililerinin Suriyeli muhalifleri desteklemeye yönelik istihbarat faaliyetleri hakkinda yapmayi reddettiklerini de ifade etti.

ABD yönetimi bir yandan da Rusya üzerinde baski yaratarak, Esad rejimine yönelik silah satisini da durdurmaya çalisiyor. 

Geçtigimiz hafta, Suriye`nin Rusya`ya bakim için gönderdigi taaruz helikopterlerinin yeniden Sam yönetimine teslim edilmemesi için ABD yönetimi devreye girmisti. Helikopterleri tasiyan gemi, Iskoçya kara sularinda durdurulmustu. 

Suriye ve Rusya basta olmak üzere bazi ülkeler ABD`nin uzunca bir süredir Suriyeli muhalifleri silahlandirdigini ileri sürüyordu. (Hürriyet)



  • Salı 17.5 ° / 14.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 18.8 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 18.1 ° / 13.8 ° Güneşli