Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Çin`de gelecegin liderleri belirlendi

Çin`de gelecegin liderleri belirlendi

Çin siyasi tarihinin en önemli kongrelerinden olan Çin Komünist Partisi`nin (ÇKP) 18. Ulusal Kongresi`nin ardindan Devlet Baskani Yardimcisi Si Cinping parti sekreteri olarak seçildi

PEKIN - Baskent Pekin`de Büyük Halk Salonu`da gerçeklestirilen toplantida ÇKP Merkez Komitesi üyelerince partinin merkez komitesi daimi üyeleri (politbüro) belirlendi. 

ÇKP`nin yeni yönetiminin kamuoyuna ilan edildigi basin toplantisinda politbüro daimi üyelerinin sayisinin 9`dan 7`ye düsürüldügü bildirildi. 

Politbüro daimi üyeleri arasinda yeni ÇKP Genel Sekreteri Si Cinping`in yani sira Li Kiçiang, Cang Diciang, Yu Cingsing, Liu Yunsan, Van Çisan ve Cang Gaoli yeni üyeler olarak belirlendi. 

Eski politbüro daimi üyelerinden 7`sinin yas haddinden, 2`sinin ise iki dönem üst üste üye olduklari için görevlerini “gençlere devrettigi” ifade ediliyor. 

Zira, Çin Devlet Baskani Hu Cintao, dün kongrenin kapanisinda yaptigi konusmada bu durumun sinyalini vererek, “Yasli lider ile genç liderler yer degistirdi” diye konusmustu. 

Çin`de yeni yöneticilerin açiklandigi toplantida konusan ve üyeleri tanitan Si Cinping, “Çin`in dünyayi, dünyanin da Çin`i daha iyi anlamasina ihtiyaç var” diye konustu. (aa)



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı