Çin’den temin edilen 2 milyon adet 15 dakikada koronavirüs tespiti yapan hizli tani kitinin ilk partisi Turkish Cargo’ya ait kargo uçagiyla sabaha karsi Türkiye’ye getirildi.
Çin’den baslayarak dünyaya yayilan Türkiye’de de gün geçtikçe etkisini artiran koronavirüs salginiyla mücadele etmek amaciyla Çin’den temin edilen 15 dakikada virüs tespiti yapan hizli tani kitleri Türkiye’ye ulasti. Çin’in Sanghay kentinden alinan hizli tani kitlerini tasiyan Turkish Cargo’ya ait genis gövdeli kargo uçagi sabaha karsi 04:00 siralarindan Atatürk Hava Limani’na inis yapti.
Burada resmi plakali minibüsle gelen görevliler tarafindan alinan kitler, ayni minibüse konularak Bakirköy Dr. Sadi Konuk Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne götürüldü. Çin’den temin edilen toplamda 2 milyon adet hizli tani kitinin ilk partisi Türkiye’ye getirilirken kalan kisimlarinin ise parça parça getirilecegi ögrenildi.
Habertürk’de test kitleri ve kitleri Türkiye’ye getiren firma hakkinda bilgi de veren Muharrem Sarikaya sunlari söyledi:
“Türkiye’ye Çin’den test kitleri gelecek. Bunlar 10-15 dakikada yüzde 90-95 oraninda dogru sonuçlar veren test kitleri. 50 bin kit gelecek. Pazartesi ise 1 milyon kit daha gelecek. Ondan sonraki pazartesi de 1 milyon adet kit gelecek. Çin bu test kitlerinin üretimine yeni basladi ve Türkiye’ye bir ayricalik tanidi.
Kitleri Türkiye’ye getiren firma ilk 50 binlik paketi Türkiye’ye hibe olarak göndermis. Diger paketleri de 16 dolar olan fiyati 4 dolara indirerek Türkiye’ye veriyor.
Kitlerin getirilmesi konusunda bir sinirlama da yok isterse bakanlik kendisi de getirebilir. Firma tamamen toplum sagligini düsünerek milliyetçi bir yaklasim ortaya koyuyor.
Çin hükümet ile eskiden beri dostane bir iliskisi olan bu firma koronavirüs salgini basladiginda elinde bulunan yüklü miktardaki N95 tipi maskeyi Çin’e göndermis. Çin’de de teknoloji ve silah sanayisi alaninda is yapan bir firma bu firma. Bu test kitlerinin gelisinin yolu da böyle açilmis”
Çin’den, gelen ve Koronavirüs tespitinde kullanilan ilk posta 50 bin tani kiti Türkiye’ye hibe olarak gönderdi.
Mustafa Kemal Atatürk, ölmeden birkaç ay önce yaz aylarinda, Çin’den gelen ‘Kolera asisi’ talebinin karsilanmasi için talimat vermisti. Atatürk’ün 1928 yilinda kurdugu Refik Saydam Hifzissihha Merkezi Baskanligi’ndan, Çin devletine, 1 milyon kolera asisinin gönderildi.
Yeniçag gazetesi, Çin’e ilk kolera asisinin Mustafa Kemal Atatürk’ün sagliginda gönderildigine dair arsiv belgelerini de ortaya çikardi.
Çin sihhat dairesince istenilen kolera asisinin gönderilmesiyle ilgili Basbakanlik arsivinde en son 27.07.1938 tarihinde imzalanmis belge.
06.08.1938 tarihli Shunpao [Shen Bao] gazetesinin haberinde “Türkiye, Filipinler üzerinden Çin’e kolera asisini gönderen ilk ülke olmustur” ifadelerine yer verildigi ortaya çikti.
Refik Saydam Hifzissihha Merkezi Baskanligi’nin sayfasindaki bilgilere göre; , Refik Saydam Hifzissihha Enstitüsü adi ile Türkiye Cumhuriyetinin ilk Halk Sagligi Laboratuvari olarak; halkin sagliginin korunmasi ve temel laboratuvar hizmetleri yürütmek amaciyla 27 Mayis 1928 tarihinde kurulmustur. Ankara’da bulunan ulusal referans laboratuvari olup; hifzissihha, Türkiye Halk Sagligi Kurumu bünyesindeki alti bölümden biridir.
Refik Saydam Hifzissihha Enstitüsü, Cumhuriyet döneminin ilk yillarinda, hizli yayilan enfeksiyon hastaliklariyla mücadele, vücut yüzeyinde bulunan; çevresinde yerlesmis, yalniz bir türe özgü laboratuvarlar olarak kurulmaya baslanmistir. 1950’li yillardan sonra Hifzissihha Enstitüsü; Türk halk sagliginin korunmasinda laboratuvar hizmetlerinin Türkiye genelinde yayginlastirilmasi baslatilarak; 16 ilde bölgesel düzeyde hizmet vermek amaciyla subeler açilmistir.
Atatürk tarafindan kurulan ve yillarca ülkenin asi arastirmalarini ve üretimini üstlenen Refik Saydam Hifzissihha Enstitüsü, 2011 yilinda, AKP hükümeti tarafindan kapatilmisti.