hurriyet.com.tr yazari Özgür Bolat internet girisimciligi ile birlikte ‘daha çok çalismak’ fikrinin yerini ‘daha zeki çalismak’ fikrine biraktigini dile getirirken, fakir bir ailede dogan ve hamallik yapip bulasik yikayarak Denizli`nin vergi rekortmenleri arasina giren Pamukkale Halicilik`in sahibi Habip Kiziltas, Systrom`un kazandigi servet için "mesru" degildir açiklamasinda bulundu.
18 AYDA SIRKETINI 1 MILYAR DOLARA SATTI
Stanford Üniversitesi mezunu olan Systrom, okul arkadasi Mike Krieger ile birlikte Instagram`i ortaya çikardiginda sadece ikisi çalisiyordu. 18 aylik süreçte toplamda 15 kisilik çalisana ulasan Instagram`i bugün sayilari 30 milyona ulasan genis bir kullanici kitlesi kullaniyor. Ilk etapta iPhone`larda kullanilan iOS isletim sistemi için gelistirilen Instagram`in nisan ayinda Android`e gelmesiyle beraber sadece 12 saat içinde 1 milyon Android kullanicisi, yazilimi telefonuna indirdi.
"DEVIR DAHA ZEKI ÇALISMA DEVRI"
Özgür Bolat, konuyla ilgili su sözleri kaydetti: "Eskiden iyi fikirlerin kitleleri yayilmasi zaman alirken simdi internet ile kitlelere ulasmak çok daha kolay. Bu olanagi da internet girisimcileri çok zeki bir sekilde kullaniyor. Bu zeka nereden geliyor?
Internet girisimcilerini inceledigimizde hep ayni yapiyi görüyoruz.
*Heyecanlarini ise dönüstürüyorlar. Fotograf sevdasini Kevin Systrom ürüne dönüstürüyor.
*Basari ve uzmanlik genel bir kavram degil. Alana özgü. Yani girisimciler bir alani çok iyi biliyorlar. Oradaki ihtiyaca göre ürün yapiyorlar. Bir alani iyi bilmek de heyecana bagli.
*Motivasyonlari genelde paradan ziyade basari oluyor. Kevin Kevin Systrom daha önce çok teklif gelmesine ragmen satmiyor.
*En önemlisi insan dogasini çok iyi biliyorlar. Ne insanlari etkiler konusunda güçlü fikirleri var. Temel ihtiyaçlarin yani sira, sosyal ve estetik ihtiyaçlara daha fazla yogunluk var.
*Basitlik genel ilkeleri. Bilgi bombardimina tutuldugumuz günümüzde ne kadar basit o kadar iyi.
Girisimcilik bir tutum. Girisimci olmak için insanin sadece bir seye ihtiyaci var: o da kendisine. Günümüzde yeni basari anlayisi bu sekilde sekilleniyor. Is bulmaktansa is yaratmak üzerine kurulu bir sistem. Bu bakis açisi önem kazandi. Türk egitim sistemi hale risk almamayi ögreten iyi bir meslegin olsun mantigi üzerine kurulu. Artik bu yapi degisiyor. Bu konuda seneye bir kitap yazacagim. Türkiyedeki 15 internet girisimcisi ile kontaga geçtik. Bunun yöntemlerini anlatiyor olacagiz."
"SYSTROM`UN KAZANDIGI SERVETI MESRU BULMUYORUM"
Denizli`nin vergi rekortmenleri listesinde 18 yildan bu yana yer alan Pamukkale Halicilik`in sahibi Habip Kiziltas, Instagram üzerinden 400 milyon dolar kazanan Systrom için su sözleri kaydetti: "Açik göz ve kafasi çalisan insanlar, insanlarin zaafini bularak para kazanmanin yolunu buluyor. Sözüm sadece Systrom için degil, bu sekilde kolay yoldan para kazanan herkes için. Dünya nüfusunun yarisi açken, birileri insanlarin iletisim konusundaki zafiyetini tespit edip servet kazaniyor. Ben bu sekilde para kazanmayi mesru bulmuyorum. Bunun piyangodan servet yapmaktan bir farki yok."
Kiziltas, bu yolla servet kazanan insanlarin kazancinin mesru sayilabilmesi için yardima muhtaç insanlara ulasmasi gerektigini dile getirdi ve Microsoft`un kurucusu Bill Gates`i hatirlatarak sözlerini söyle bitirdi: "Bill Gates de teknoloji yoluyla zengin olan bir insan; ancak esiyle birlikte kurdugu yardim vakfiyla düskün insanlara yardim ediyor. Bu örnek alinmali."