Çorlu isçisi sendikalari göreve çagiriyor

Çorlu isçisi sendikalari göreve çagiriyor

Trakya`nin önemli sanayi merkezlerinden biri olan Çorlu`da da isçiler yerel kutlama için hazirlik yaparken sendikalarin Çorlu`da 1 Mayis`i örgütlemek için hazirlik içinde olmamasina tepkililer. Isçiler sendikalari Çorlu`da 1 Mayis`in kutlanmasi için görev

Trakya’nin önemli sanayi merkezlerinden biri olan Çorlu’da da isçiler yerel kutlama için hazirlik yaparken sendikalarin Çorlu’da 1 Mayis’i örgütlemek için hazirlik içinde olmamasina tepkililer. Isçiler sendikalari Çorlu’da 1 Mayis’in kutlanmasi için göreve çagiriyor.

Taseron çalisma ve güvencesizligin yayginlastirilmaya çalisildigi, isçilerin birlesme ve mücadele ihtiyaçlarinin daha da arttigi bir dönemde Çorlu’daki sendikalarda 1 Mayis’a yönelik bir hazirligin olmamasi dikkat çekiyor. Kimi sendikalar genel merkezlerinin kendilerini Istanbul’a çagirdigini söylerken digerleri de bir hazirlik içinde degil.

MÜCADELE GÖRMEZDEN GELINIYOR

Kölece çalisma kosullarinin hakim oldugu Çorlu’da isçiler bütün sosyal haklarini kaybetmis durumda. Hafta sonlari dahi çalisan isçiler sürekli bir arayis içinde, dönem dönem bir araya gelerek örgütlenmenin sorunlarini da tartisiyorlar.

Sendikacilar, isçilerin bes ay süren Daiyang SK grevinde, son dört yilda yirmi yedi fabrikada on bin civarinda isçinin sendikal örgütlenme içine girmesinde ve ocak ve temmuz zam dönemlerinde, sekiz saat çalisma, ücretlerin tamaminin bordroya geçirilmesi talebi mücadele etme, mücadele kararlari almak için kurultay örgütleme gibi mücadele etmedeki kararliliklarini görmüyor ya da görmezden geliyor.

ÇORLU’DA 1 MAYIS KUTLANMALI

Her ne kadar sendikalar Çorlu’da 1 Mayis’i örgütlemekten kaçinsalar da isçilerin sendikalardan bu yönde beklentileri var.
1 Mayis tatil olmasina ragmen büyük ihtimalle çalisacaklarini ama vardiya durumuna göre fabrikadan bazi arkadaslari ile birlikte katilmak istediklerini belirten Nevzat Triko’dan bir isçisi, sendikal örgütlülügün olmadigi fabrikalardaki isçilerin de katilabilmesi için Çorlu’da 1 Mayis kutlamasinin yapilmasi gerektigini belirtiyor.

BIRLIK IÇIN VESILE OLMALI

Daiyang SK Metal Isçi Temsilcisi Aliriza Köse, bes ay süren bir grevden yeni çiktiklarini ve mücadele alanlarinin isçilerin kendilerini bulduklari yer oldugunu belirterek “1 Mayis’i sekilsellikten çikartip isçilerin birlesme ve mücadele vesilesi olarak degerlendirmeliyiz. Çorlu isçisini en genis sekilde birlestirmek için Çorlu’da 1 Mayis’in olmasi gerekiyor. Bunun için sendikalara görev düsüyor” dedi.

Fabrika fabrika birlesmek gerektigine dikkat çeken Sistem Metal’da çalisan isçi 1 Mayis’a daha önce hiç katilmadigini, bu sene mutlaka katilmak istedigini söyledi.

ISÇILER MÜCADELE MERKEZLERI ARIYOR

SGBP’nun Lüleburgaz mitinginden çok etkilendigini belirten bir deri isçisi eger sendikalar böyle mitingleri Çorlu’da yaparsa daha kalabalik olacagini belirtiyor. Kendi çalistigi isyerinde isçilerin hep mutsuz oldugunu ve bir arayis içinde olduklarini belirten deri isçisi, “Eger sendikalar isçilere güven verip ortaya çikarsa isçiler de peslerinden gidecek. Bunun için de 1 Mayis’ta sendikalar ciddi bir sekilde ortaya çikmali. Sendikalar mücadele merkezleri olma özelliginden uzak bunun için isçiler sendikalara güvenemiyor. Sendikalar bu durumu degistirmek için 1 Mayis’i bir baslangiç olarak ele alabilir” diye konustu. (Çorlu/EVRENSEL)