Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Dagdaki ogluna kazak göndermek isteyen Nazife Babayigit prangaya mahkum!

Dagdaki ogluna kazak göndermek isteyen Nazife Babayigit prangaya mahkum!

Kocaeli`nin Gebze Ilçesi`ne bagli Pelitli Köyü`nde yasayan 77 yasindaki Nazife Babayigit`in, PKK`nin dag kadrosundaki ogluna kazak göndermek istedi, üç aydir elektronik kelepçe ile yasiyor!

 
Dagdaki ogluna kazak göndermek isteyen Nazife Babayigit prangaya mahkum!

KOCAELI - Kocaeli`nin Gebze Ilçesi`ne bagli Pelitli Köyü`nde yasayan 77 yasindaki Nazife Babayigit`in, PKK`nin dag kadrosuna katildigi ileri sürülen ogluna kazak ve vesikalik fotografini göndermek istemesi yüzünden basina gelmedik kalmadi. `Terör örgütüne yardim ve yataklik etmek` suçundan gözaltina alinan, 12 gün cezaevinde yatan Nazife Babayigit önce 6 yil, Yargitay`in bozmasi üzerine de 2 yil 1 ay hapis cezasina çarptirildi. Babayigit`in cezasi, yakinlarinin basvurusu üzerine kamuoyunda `Erbakan Yasasi` olarak bilinen yasa kapsaminda `ev hapsi`ne dönüstürüldü ve ayagina elektronik kelepçe takildi. 3 aydir elektronik kelepçe ile yasayan, bahçeye bile çikamayan Nazife Babayigit`i ziyaret eden Istanbul bagimsiz Milletvekili A. Levent Tüzel, bunun bir insanlik ayibi oldugunu ve konuyu TBMM`ye tasiyacagini söyledi.
Dogu illerinden gelerek Gebze`ye yerlesen ve uzun yillardir burada yasayan Babayigit ailesinin çocuklarindan Metin Babayigit, iddiaya göre PKK`nin dag kadrosuna katildi ve kendisinden bir daha haber alinamadi. 2007 yilinda Pelitli Köyü yakinlarinda insaatlarda çalismaya gelen 2 genç ile tesadüfen tanisan Nazife Babayigit, oglu Metin`den söz etti. Metin`i tanidiklarini, PKK`nin Igdir civarindaki dag kadrosunda oldugunu söyleyen 2 kisi, o bölgeye gittiklerinde oglunu görebileceklerini öne sürdü. Bunun üzerine Nazife Babayigit, "Bu fotografimi ona verin. Sag oldugumu söyleyin" diyerek kendi fotografiyla birlikte bir miktar erzak ve ördügü kazagi verdi. 

Nazife Babayigit, Tüzel`e kelepçesini gösteriyor...


GENÇLER YAKALANDI, ÜZERLERINDEN FOTOGRAF ÇIKTI

Ancak bu gençler Erzurum`da yakalandi. Üzerlerinden çikan fotograf, kazak ve erzagi da Metin Babayigit`in annesinin gönderdigini söyleyince Nazife Babayigit gözaltina alindi ve hakkinda, `Terör örgütüne yardim ve yataklik etmek` iddiasiyla dava açildi.
Bir dizi yargilamalar sonunda yasli kadin önce 6 yil hapis cezasina çarptirildi. Bu ceza daha sonra 2 yil 1 aya indirildi. Yakinlarinin talebi üzerine bu cezayi evde ayagina elektronik kelepçe takilarak çekmesi kararlastirildi. 3 ay önce de ayak bilegine, evden çiktigi anda alarm veren elektronik kelepçe takildi. 

MILLETVEKILI LEVENT TÜZEL ZIYARET ETTI

Nazife Babayigit`in bu durumunu ögrenen Istanbul bagimsiz milletvekili A. Levent Tüzel, yasli kadini evinde ziyaret etti. Nazife Babayigit`in ogluna sadece kendisinden iyi bir haber alabilmek için erzak, kendi ördügü bir kazak ve kendi vesikalik fotografini göndermek istedigini belirten Tüzel, "Oglundan iyi bir haber alma dilegi ile hareket eden annenin dilegi, `örgüte yardim ve yataklik` olarak cezalandiriliyor. Hukukun bu sekilde yorumlanmasi, bir ananin evladina bu sekilde yardim yollama çabasi teröre yardim ve yataklik olarak adlandiriliyor" dedi. A. Levent Tüzel söyle devam etti, "Biz diliyoruz ki hem bu cezalar ortadan kalksin, hem eline silah almis hem de dilini, kimligini, topragini, ülkesini bu sekilde savunmak durumunda kalmis insanlar özgürce yasayip analarina kavussun. Nazife anamizin oglu Metin de bir an önce ailesine kavussun. Hem de ayagindaki prangadan kurtulsun. Bu prangalardan kurtulma meselesi bir an önce olmali. Geçenlerde Meclisten geçen 4`üncü yargi paketi, öncelikle bu durumda olan ceza almis insanlarimizin durumunu kurtarmali. Bu olay bir insanlik ayibidir. Ne vicdanlara, ne de hukuka sigar."

12 GÜN GEBZE CEZAEVI`NDE YATTI

Nazife Babayigit`in oglu Kasim Babayigit ise annesinin basina gelenleri söyle anlatti, "2007 yilinda köyümüzün üst tarafinda çalisan dogu kökenli iki genç, anneme Igdir ve Kagizman bölgesinden olduklarini söylemisler. Annem de bu iki gence dagdaki oglunu sormus. Annem daha sonra, köye giderken yanina ugrayan bu gençlere kendisinin bir resmini vermis. Yine ayrica ördügü kazak, dis firçasi gibi esyalar vermis ve `Oglumu görürseniz annesinin yasadigini söyleyin` demis. Daha sonra bu kisiler yakalanmislar. Üzerlerinden anneme ait resim çikmis. Annemiz hakkinda Erzurum Agir ceza Mahkemesi`nde dava açilmis. Bir gün biz isteyken eve polis gelip annemizi gözaltina almis. Annemiz 12 gün Gebze Kapali Cezaevi`nde kaldi. Biz neden cezaevinde kaldigini sorunca, bize Erzurum`a sevkiyat veya ring araci çiktigi zaman göndereceklerini belirtmeleri üzerine biz de `uçak biletlerini kendimiz alalim, bir an önce Erzurum`a gitsin, sonuca varalim` dedik. Uçak biletini alarak annemizi 3 asker esliginde Erzurum`a gönderdik. Biz de onlardan önce Erzurum`a gittik. Geç oldugu için bir gece de Erzurum Cezaevi`nde kaldi. Erzurum`da annemin ifadesini aldilar. Daha sonra geri döndük. Sonra mahkeme süreci basladi." 

ÖNCE BERAAT, ARDINDAN 6 YIL HAPIS 

Aradan 6 ay geçtikten sonra tekrar celp geldigini ve mahkemenin beraat karari verdiginin teblig edildigini kaydeden Kasim Babayigit anlatimini söyle sürdürdü, "Geçtigimiz yil Yargitay beraat kararini bozmus. Bunun üzerine 6 yil hapis cezasi verilmis. Biz tekrar avukatimizla dilekçe verdik ve itiraz ettik. Yargitay bir daha bozmus ve ceza 2 yil 1 aya indirilmis. Biz de halk arasinda `Erbakan yasasi` olarak bilinen yasadan yararlanmasi için, yasini ve hastaliklarini gerekçe göstererek basvurduk. `En azindan cezasini evde çeksin` dedik ve dilekçe verdik. Dilekçemiz kabul edildi. 3 aydir annem evde cezasini çekiyor. Ayagina pranga takmislar. Annemiz 25 ay evde pranga ile yasayacak. Dolayisiyla zorlandigi noktalar var. Evde kimse yok. En önemlisi gelini gardiyan gibi basinda durmak zorunda. Kapidan dis mekana çikamiyor. En büyük hasreti disariya çikmak. Kapinin önünde bahçemiz var. Annemin tavuklari var, tüm bunlardan yoksun kaldi." 

GELINI 24 SAAT YANINDA
Gelini Aysel Babayigit ise 24 saatinin elektronik kelepçeli kayinvalidesiyle birlikte geçtigini belirterek söyle konustu, "Odun almaya dahi olsa evden çiktigimda içimde bir burukluk oluyor. Önceleri misafir geldiginde beraber bahçede otururduk, simdi sürekli bu evin içindeyiz. Yasinin getirebilecegi her türlü hastaliga sahip. Doktorun verdigi igneler evde duruyor. Köyde yasadigimiz için kimseden yardim alamiyoruz. Annem bazen `Neden bunlar oldu?` diye isyan ediyor... Biz bu cezanin bir an önce kalkmasini istiyoruz."  (Mesut ISIK- Büsra KAYA/DHA)



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli