Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Daha zorlu, daha azimli, daha güçlü

Daha zorlu, daha azimli, daha güçlü

Londra`da rüya gibi geçen olimpiyatlarin ardindan sira Paralimpik Oyunlari`nda. Türkiye`nin 69 sporcuyla temsil edilecegi oyunlarda `gözlerin üzerinde olacagi` 10 sporcuyu ve ülkemizin son durumunu derledik

27Temmuz ile 12 Agustos arasinda Londra’da gerçeklestirilen olimpiyat oyunlari, sporsevere pek çok basari ve insan hikâyesi birakarak sahneden çekildi. Yerini ise çok geçmeden Paralimpik Oyunlari aliyor. Paralimpik Oyunlari öncelikle saha disinda baslayan hikâyeleri içerdigi için baslamadan evvel bile spor aski ve azme dair dersler veriyor. 1960 yilinda ilki gerçeklestirilen ve o günden beri artan bir ilgiyle takip edilen 2012 Paralimpik Oyunlari, ‘Paralel Olimpiyat’ anlamina gelse de son dönemlerde ‘bildigimiz’ olimpiyatla da iç içe geçmis durumda. 

Bilindigi gibi Londra 2012’de 4x200 metrede Güney Afrikatakimiyla finalde yarisarak bu unvana erisen ilk ampute atlet olan Oscar Pistorious bütün dünyanin övgüsünü almisti. Pistorious’un bu basarisi Paralimpik Oyunlari için bir anlamda ‘fragman’ yapmis ve insanlarin ilgisini arttirmisti. Iste o oyunlar, çarsamba günü basliyor. ‘Mutlaka izlenmesi gereken’ 10 sporcunun yani sira ülkemizin oyunlara nasil hazirlandigini ve sporcularin hedeflerini sunuyoruz. 

Pierre Mainville/ Kanada (Tekerlekli sandalye eskrim) 
Mainville, 2001’de Montreal’e giderken soförünün kiskanç erkek arkadasi arabasina çarpti. Kazadan sonra belden asagisi felç olarak kaldi ve daha sonra formunu korumak için tekerlekli sandalye eskrime basladi. Tekerlekli sandalye eskrimi taraflarin sabit olmasi disinda klasik eskrime benzeyen bir spor. 

Tatyana McFadden/ ABD (Tekerlekli sandalye yarisi) 
Hem 100 metre sprint hem de 42 km maratonda sampiyon olan McFadden, Rusya’da dogdugunda omurgasinda hasar vardi. McFadden ABD tarafindan evlat edinilmeden önce ilk alti yilini yetimhanede geçirdi. Rekorlarla geçen yaris kariyerinin yani sira 23 yasindaki sporcu engelli sporculara daha fazla destek için kampanya yürütüyor. 

Oscar Pistorius Güney Afrika (Kosu) 
Kaval kemigi olmadan dogan Pistorius’un dizkapaklarindan asagisi daha bir yasina varmadan kesildi. Lakabi ‘Blade Runner’ olan Pistorius, biçaga benzeyen protez bacaklariyla kosuyor ve 100 m, 200 m ve 400 m rekorlarini elinde tutuyor. Bütün engellere ragmen, 2011’de saglam sporcularla yarisarak hem ilk defa paralimpik olmayan dünya sampiyonasina katilan ampute sporcu oldu hem de ayni yarista madalya kazandi. Kendisi Londra 2012’de de yarisarak dünya kamuoyunda büyük ilgi topladi. Bir anlamda oyunlarin en unutulmaz anlarindan birinin kahramani oldu. 

Natalie du Toit Güney Afrika (Yüzme) 
Du Toit’e 11 yil önce 17 yasindayken araba çarpmisti ve o zamanlar okuldaki yüzme çalismalarindan kaçiyordu. Sol bacagi kesilen Du Toit umursamadan yüzdü ve 10 paralimpik madalyasi kazandi. Pekin Olimpiyatlari’nda 10 km açik-su yüzme yarisini da 16’nci olarak bitirdi. 

Tom Aggar Büyük Britanya (Kürek) 
Basbakanlik rugby takimi Saracens’te gelecegi parlak bir oyuncu olarak baslayan Aggar, 2005’te 2.5 metre yükseklikten düstü ve bacaklari sakatlandi. Formunu korumak için kürege basladi ve 5 yildir hiç yaris kaybetmedi. 

Martine Wright/Büyük Britanya (Oturarak voleybol) 
Wright bacaklarini 7 Temmuz 2005’te Londra’daki bombali saldirida kaybetti. Bu vücudunun en az bir parçasinin yere temas etmesi gereken paralimpik voleybol için engel olmadi. Bu spor bir engellinin farkli bir engelliyle yarisabildigi birkaç spordan biri. 

Peter Norfolk/Büyük Britanya (Tekerlekli sandalye tenisi) 
‘Quadfather’ lakabiyla taninan Norfolk iki ayagi ve bir kolunu kullanamamasina ragmen Paralimpik Olimpiyatlar’da iki altinmadalya kazandi. 51 yasindaki Norfolk, 20 yildan uzun bir süredir profesyonel olarak yarisiyor ve muhtemelen bu sene de ezeli rakibi ABD ’li David Wagner’a karsi final oynayacak. 

Nigel Murray Büyük Britanya (Bocce) 
Murray bocce’de dünyanin en iyisi. Bocce daha çok beyin felci geçirenler ve ‘motor hareketler’de sorun yasayanlarin oynadigi bir oyun. 

Çen Liangliang Çin (Goalball) 
Çen, Pekin’deki mükemmel ‘goalball’ takiminin kahramaniydi. ‘Goalball’ görme engelli sporcular için tasarlanmis olan oyunda oyuncular, içinde 
ziller olan bir topu rakip kaleye göndermeye çalisirlar. 

Lee Pearson Büyük Britanya (Binicilik) 
Pearson kol, bacak kaslari sakat olarak dogdu ama iyi bir binici olarak büyüdü. Jet-ski’ye ve ata binen Pearson, çocukken kendisini Downing Street’teki 10 numaranin merdivenlerinden çikaran Margaret Thatcher’i büyülemisti. 

TÜRKIYE ’NIN PARALIMPIK YILDIZLARI 
Türkiye de Londra 2012 Paralimpik Oyunlari’nda temsil edilecek. Paralimpik Oyunlari’na Ay-Yildizli formayi temsilen 10 bransta 69 sporcu katilacak. Türkiye daha önce bu oyunlara dört kez katildi. 1992 Barcelona ve 2000 Sydney Paralimpik Oyunlari’nda Ay-Yildizli formayi sembolik olarak yüzmede birer sporcu temsil ederken Atina 2004’te Türk kafilesinde sekiz sporcu bulunuyordu. Bes branstaki mücadelede aticilikta Gazi Korhan Yamaç, serbest tabancada bir altin , bir bronz madalya kazanirken bir de dünya rekoru kirmisti. Türkiye 135 ülke arasindan 53’üncü olmustu. Türkiye, 2008 Pekin Paralimpik Oyunlari’na 16 sporcuyla katiilmis, yedi daldaki mücadelede biri altin , biri bronz iki madalya gelmisti. Siralamada 146 ülke arasindan 50’nci olunmustu. 

‘UNVANIMI KORUMAK ISTIYORUM’ 
Türkiye ’nin en önemli madalya kozlarindan biri 2008 Pekin Paralimpik Oyunlari’nda kadinlardaki ilk altin madalyayi kazandiran milli okçu Gizem Girismen. Sporcu hazirlik sürecini “Londra’daki oyunlara hazir hissediyorum. Tamamen konsantre olmus vaziyetteyim. Çok çalistim, en iyisini yaparak sampiyon unvanimi korumak istiyorum” diye anlatmisti. 11 yasinda geçirdigi trafik kazasi nedeniyle belden asagisi felç olan 31 yasindaki sporcumuz, diger engelli sporculara örnek teskil ettigini belirtiyor. 

HAZIRLANIRKEN ÜNIVERSITE KAÇTI 
‘Görme engelliler-T12-800m’de temsilcimiz Diyarbakirli Mehmet Nesim Öner. Kara mayiniyla oynarken onun patlamasi sonucu sol gözünü tamamen, sag gözünün görme yetisini kismen kaybeden, ayni zamanda kol ve parmaklarini kaybederek görme ve bedensel engelli kalan Öner için oyunlar çok önemli. Zira atlet, hazirlanirken yaptigi kamplar ve yarismalar hasebiyle üniversite sansini kaçirdi. Sporcu, “Iki yil öncesine kadar olimpiyatlara katilacagim aklima gelmezdi. Siki bir çalismadan sonra hak ettim” diyor. 



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false